Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A 13 legjobb horrorfilm rendező

2014.06.23. 19:26 Csabi87

Pár hete egy szavazás keretein belül kértük ki a véleményed azzal kapcsolatban, hogy ki a kedvenc horrorfilm rendeződ. A választás abszolút rád volt bízva, nem akartuk válasz lehetőségekkel megkötni a kezed, bízva abban, hogy egy viszonylag reális képet kapunk a közönség véleményéről.

Az eredményekből már csak a s szám misztikus mi volta miatt is a Top 13-at gyűjtöttük most össze.

13. Scott Derrickson

A lista utolsó helyét az 1977-es születésű Scott Derrickson nyerte el, aki rendezőként 2000-ben bukkant fel a színen, amikor lehetőséget kapott a Hellraiser: A pokol démonjai levezénylésére, amivel talán nem is okozott túl nagy csalódást. 5 évvel később az Ördögűzés Emily Rose üdvéért, amivel egy Saturn-díjat is hazatudott vinni, a legjobb horrorfilm kategóriában. 2008-ban az Amikor megállt a Föld már kevésbé volt horror és talán nem is sikerült olyan jól, mint az ördögűzés hiába Keanu Reeves és Kathy Bates. Mondjuk érdekesség lehet, hogy a korábbi két rendezésénél Derrickson a forgatókönyv megírásában is részt vett, az Amikor a megállt a Föld esetében viszont csak a rendezői feladatokat látta el. Ezt követően 4 év szünet jött, majd a Sinisterrel tulajdonképpen egy hatalmas dobbantás után egy szép ugrást sikerült végrehajtania. Az Ethan Hawke főszereplésével forgatott film mindenféle közhelyessége és sablonossága ellenére szerethető volt és ügyesen megrendezett. Idén még a Távozz tőlem, Sátán! érkezik Derricksontól, aki a jövőben is horror rendezésen töri a fejét: érkezik tőle a Two Eyes Staring és tervezi, hogy a Végtelen határok című sorozat egy epizódját is megfilmesítené.

scottderrickson.jpg

12. Dario Argento

Az olasz Hitchcocknak is becézett rendező felfért a listára, viszont valljuk be talán nem csoda, hogy nem jutott előkelőbb helyre. Tény, hogy az olasz direktor zseniális darabokkal örvendeztette meg a műfaj rajongóit. Az állatos címekkel fémjelzett Kristálytollú madár, A kilencfarkú macska és a 4 légy a szürke bársonyon pazar giallok, de a Mélyvörös, a Sóhajok, a Pokol, a Tenebre és a Phenomena szintén abból a fajtából való, ami után az ember mind a 10 ujját megnyalja. Az 1993-as Trauma már talán egy kicsit gyengébb végeredménnyel bírt, de talán elmondható ez A Stendhal-szindrómáról és az Álmatlanulról is, illetve ne feledkezzünk meg az 1998-as Az operaház fantomja feldolgozásról, ami már tényleg igazán középszerű volt. A Ti piace Hitchcock talán felüdülés volt, de aztán jött a Könnyek anyja és a Giallo, legutóbb pedig a Drakula 3D, ami annyira rosszul sikerült, hogy még most is a hideg ráz, ha rágondolunk.

darioargento.jpg

11. Takashi Miike

Szomorú vagy nem szomorú, de a listára szinte egyetlen ázsiai rendező fért fel. Takashi Shimizu vagy éppen Hideo Nakata már nem kapott helyet, de mondjuk thai fronton is elindulhatnánk a nevek felsorolásával. Viszont Miike helye azért valljuk be jogos. Tudni kell, hogy a direktor majd 100 filmet rendezett már, persze ezek közül nyilván nem mind horror, most viszont mégis erre a műfajra koncentrálunk. Az első fecske talán az 1999-es Meghallgatás lehet, amelynek alapjait egy regény képezte. A Visitor Q aztán szintén a mester kezei közül került ki, majd jött az Ichi the Killer, a musicalesebb beütésű Katauriék boldogságában. Az itthon is ismertebbek közül még az Extrém esetek című antológia lehet érdekes, amelyben Miike szintén lehetőséget kapott, de A horror mestereiben is rendezhetett, az első évad 13. része volt az övé. Idén augusztusban Japánban aztán a Kuime című rendezését mutatják be, illetve jövőre a Gokudo Daisenso-t is láthatjuk tőle.

takashimiike.jpg

10. Lucio Fulci

Argento után egy újabb olasz, a gore filmek keresztapja. a római születésű Lucio Fulci, akinek a neve hallatán talán elsőként a Zombi című film ugrik be, de ez csak a jéghegy csúcsa. A sort az 1972-es Ne zaklasd a kiskacsát! nyitotta, majd jött a már említett Zombi 1979-ben, egy évre rá pedig a Zombik városa. ’81-ben Fulci három horrort is rendezett, ott volt a Poe alapokon fekvő A fekete macska, A pokol hét kapuja és A temetőre épült ház. A sort pedig napestig lehetne folytatni. A két utolsó Fulci rendezés a Voci dal profondo volt, esetleg a Le porte del silenziot, igaz az inkább thriller volt. Az 1996 márciusában elhunyt rendező szeretett cameozni a saját filmjeiben. Főhősei általában rendőrök, orvosok vagy újságírók voltak, a goret pedig imádta teliben az ember arcába adni, persze ez nem csoda, hiszen az egyik legvéresebb horrorrendező a mai napig. Úgy tartotta, hogy az erőszak tulajdonképpen egy olaszos művészet és ez rá abszolút igaz.

luciofulci.jpg

9. George A. Romero

Az egyik zombis fickó után már is itt a másik, akit talán a zombik atyjaként is emlegethetünk. Romero 28 éves volt, amikor elkészítette Az élőhalottak éjszakáját, amit aztán rengeteg hasonló agyhalottas film követett. Mondjuk fontos tudni, hogy Romero még saját bevallása szerint sem gondolta az első filmjét zombi produkciónak, sokkalta inkább egy fajta társadalomkritikának, ami a későbbiekben is jellemző volt a zombis munkásságára. Ezen a téren maradva nem feledkezhetünk meg a ’78-as Holtak hajnaláról, A holtak napjáról, de a 2000-es években is forgatott három zombifilmet a Holtak földjét, a Holtak naplóját és a Survival of the Deadet. Persze akadt más is a tarsolyban, például Az őrültek, amiben a főhősök azért hajaznak a mozgó hullákra, de Stephen Kinggel közösen ’82-ben elkészült a Creepshow, 1993-ban pedig a Halálos árnyék, ami szintén az íróhoz köthető,de a Majomszeretet és a 2000-es Csonttörő is a Romero filmek közé tartozik.

georgearomero.jpg

8. Alexandre Aja

Aját szokás emlegetni az újhullámos francia horror egyik képviselőjeként, igaz hazája színeiben jó formán csak a nagy feltűnést keltő Magasfeszültséget dirigálta – más kérdés, hogy a forgatások nagy része Romániában zajlott. Az annak köszönhető siker viszont egy remake rendezésre jogosította fel. Ez volt 2006-ban az eredetileg Wes Craven rendezésében készült Sziklák szeme, amelyből Aja egy pazar horrort forgatott Marokkóban. Pár év múlva a Kiefer Sutherland főszereplésével készült Tükrök érkezett meg, majd két évre rá egy újabb remake a Piranha, mindez ráadásul 3D-ben és meglehetősen szórakoztató módon. Mindezek ellenére Aja talán nem nevezhető a világ legtermékenyebb rendezőjének, hiszen a palettát már csak egyetlen horror színesíti, még hozzá a Joe Hill regényéből készült Szarvak Daniel Radcliffe-fel a főszerepben.

alexandreaja.jpg

7.Guillermo del Toro

A kellemes pofaszőrrel ellátott és mindig mosolygós del Toro Mexikó szülötte és első horrorját még hazájában forgatta, viszont a tehetsége már akkor megmutatkozott, 1997-ben pedig már az Államokban rendezhette a Mimic – A júdás fajt. ami nem okozott csalódást. A következő rendezésére egészen 2001-ig kellett várni, ekkor született meg az Ördöggerinc,  majd egy évre rá egy vámpírkalanddal bővült del Toro repertoárja és Wesley Snipesnak osztogathatta az utasításokat a Penge 2. részében. 2004-ben a Mike Mignola képregényéből rendezett Pokolfajzat maximum címében nevezhető horrornak, ahogy A faun labirintusa sem igazán tartozik a műfajba, sőt a 2013-as Tűzgyűrűt sem igazán emlegethetjük ebbe a kategóriába. Az állítólag már utómunkálati fázisban tartó Crimson Peak viszont horror lesz, csak úgy, mint a del Toro nevével fémjelzett The Strain című sorozat.

guillermodeltoro.jpg

6. Sam Raimi

1959-ben a michigani Royal Oakban látta meg a napvilágot Sam Raimi, aki 18 évesen már az It’s Murder! című szórakoztató horrort rendezte meg a baráti társaság tagjaival felvértezve – többek közt egyébként Bruce Campbellel. 1978-ban a két cimbora aztán egy rövidfilmmel jelentkezett, ez volt a Within the Woods, egy alig fél órás produkció, amit 3 évvel később egész estés változatra is sikerült kibővíteni továbbra is Campbellel a főszerepben, ez pedig meghozta az áttörést és az abszolút jogos sikert az urak számára. A későbbiekben két humorosabb folytatást is kapott a film, a Gonosz halott 2-t és A sötétség seregét. A sorban talán a Coen testvérek egyik első írását a Bűnözési hullámot is megemlíthetjük, esetleg szőrmentén a Darkmant. A Billy Bob Thornton közreműködésével megírt Rossz álmok 2000-ből pedig már tényleg betudható misztikus horrornak, hogy aztán a Pókember-filmek kapják a főszerepet. 2009-ben viszont az öt gyermekes Raimi csak visszatért a horrorhoz és elkészítette a Pokolba taszítva című produkciót.

samraimi.jpg

5. David Cronenberg

A biohorrorjairól elhíresült kanadai rendező műfajon belüli első említésre méltó filmje az 1975-ös Paraziták lehet, amit aztán két évvel később a hasonló kategóriás Veszett, majd megint két év elteltével a Porontyok követtek. Majd pedig újabb emlékezetes alkotások, mint például az Agyfürkészők, a James Woods főszereplésével készült Videodrome vagy a King regény Holtsáv filmes változata, de a Jeff Goldblumos A légy című produkciót is marhára kár volna kihagyni. 1988-ban pedig a Péntek 13 sorozat egy epizódjára is maradt ideje Cronenbergnek, aki az utóbbi időben kicsit szakított a biohorrorral, de a rendezéssel nem hiszen a thrilleres beütésű Cosmopolis is kikerült a kezei közül, sőt nem rég a Maps to the Starst is bemutatták, igaz az meg aztán abszolút dráma. Érdekesség lehet, hogy Cronenberg fia Brandon szintén érdeklődik a rendezés iránt, ráadásul édesapja hatása rajta is érződik.

davidcronenberg.jpg

4. Eli Roth

Ha csak a rendezést vesszük figyelembe, akkor Eli Rothot nem lehet azzal megvádolni, hogy okádja magából a filmeket, viszont azért fontos tudni, hogy színészként, producerként és íróként is tevékenykedik, most azonban szorítkozzunk csak a rendezésekre. Ezek sora horror fronton 2002-ben a Kabinlázzal kezdődött, majd jött a következő durranás a Motel 2005-ben, amit nem lehetett nem folytatni – más kérdés, hogy kár volt – és a staféta még akkor Eli Roth kezében volt, hogy a harmadik részre abszolút kikerüljön a kezéből és egy ocsmányságot kapjunk. Tavaly aztán jött a Hemlock Grove, ahol a pilot az ötletgazda Roth rendezése lett, illetve a The Green Inferno, ami mondjuk eddig csak fesztiválokon járt, a bemutató szeptemberben esedékes, hogy aztán majd lassan, de idővel a Knock, Knock is befusson a rendezőtől.

eliroth.jpg

3. Wes Craven

Wesley Earl Craven 1939-ben született és az első rendezése egészen 33 éves koráig váratott magára. Ekkor érkezett meg Az utolsó ház balra, aminek a forgatókönyvét és a vágását is Craven intézte és amiből később remake is készült – nem is az egyetlen ilyen filmje a direktornak. ’77-ben jött a Sziklák szeme – szintén kapott remake-et – majd a Deadly Blessing, a Mocsárlény, a Pokoli klub és a Sziklák szeme folytatása. Nem kevés és a java még hátra van, hiszen ekkor érünk oda a Rémálom az Elm utcában címűhöz, amit ha be kell mutatnunk, akkor szégyelld magad. A folytatásban érkeztek Alkonyzóna rendezések, a Rémségek háza, de mondjuk a borzalmas Vámpír Brooklynban is. 1996-ban, aztán a Sikollyal ismét sikerült egy olyan művet az asztalra rakni, amit talán a többség imádott és a további három rész esetében is Cravennél maradt a rendezés joga. De az újabb alkotások közül a Vedd a lelkemet! említhetjük még meg,mondjuk lehet a rendező azzal a művel nem szokott dicsekedni.

wescraven.jpg

2. James Wan

Nagy meglepetésre, az ígéretek szerint horrorral felhagyó James Wannak sikerült a dobogó második fokára felkapaszkodnia. Persze azért túlzás volna ezt a véletlen vagy a szerencse számlájára írni, hiszen Wan első közönségsikere a Fűrész tényleg akkorát ütött, hogy aztán éveken keresztül csengett a fülünk a folytatásoktól – igaz akkor már Wan nélkül, aki csak produceri feladatokat látott el a folytatásban. A rendezés terén viszont jött a Halálos hallgatás, majd pár év múlva az Insidious, ami újfent egész szép siker lett, folytatást is kapott, amit Wan dirigált. Wan elvileg utolsó horrorja a Démonok között volt, ami sokak szerint a tavalyi év egyik legjobb horrorja. Azt hiszem ezek után csak erősen bízhatunk abban, hogy horrorról való lemondás nem végleges.

jameswan.jpg

1. John Carpenter

John Howard Carpenter első helye könnyen nevezhető vitán felülinek, hiszen az amerikai rendező pályája csúcsán jobbnál-jobb horrorfilmekkel zsúfolta tele a nagy asztalt. A szakember pályája elején rövidfilmekkel adott hangot magáról, majd jött a Sötét csillag és a még mindig nem horror A 13-as rendőrőrs ostroma, hogy aztán minden idők egyik legikonikusabb horror gonosza Michael Myers is megszülessen. A Halloweent aztán később olyan filmek követték, mint A köd, A dolog vagy a King regény feldolgozás Christine, de a Sötétség fejedelme és az Elpusztíthatatlanok is a listán szerepelt. A ’90-es évek elejére viszont sajnos Carpenter kissé kegyvesztett lett az álomgyárban, de azért az 1994-es Az őrület torkában és a 4 évvel későbbi Vámpírok sem nevezhető rossznak. A 2000-es évekre viszont a puskapor még inkább kifogyott, A horror mestereiben ugyan kapott két részt és elkészítette A Mars szellemét – ami mondjuk talán az egyik leggyengébb alkotása. Viszont az eddigi legutolsó filmje a The Ward egész korrektnek nevezhető még ha el is marad a legnagyobb műveitől.

johncarpenter.jpg

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr476405361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2014.06.24. 09:45:14

Cronenberg nagyon nagy arc kicsit előbbre vártam volna. Derricksontól az Emily Rose szuper lett, de kb ennyi, ezért szerintem kicsit erős itt a szereplése.Eli Roth meg egy balfasz..:)

Edwest 2014.06.24. 12:39:42

Én Tobe Hooperre szavaztam, és eléggé meglep, hogy nem került be a top rendezők közé. Nyugtassatok meg, hogy azért más is szavazott rá! :)

Dzsézön 2014.06.24. 13:24:20

@Edwest:
Tobe Hooper nagy hiányzó, de nincs egyedül. William Friedkin-re direkt nem szavaztam, mert azt hittem alap, hogy itt lesz. Tévedtem.

2014.06.24. 14:27:14

"Szomorú vagy nem szomorú, de a listára szinte egyetlen ázsiai rendező fért fel." Naaaaaggyon szomoru, egyreszt hol a tobbi japan, masreszt a koreaiak... Nem ertek egyet ezzel a listaval egyaltalan dehat ugy latszik masmilyen horrort szeretunk :D

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.24. 14:53:27

@Edwest: Igen. Hooperért az én szívem is fáj, talán a legjobban, jött rá egyébként szavazat, csak fura, hogy Derricksonra több. Mondjuk ő most aktívabb... az tény

@mojyo: Bennem felmerült, hogy ilyen szavazás akár mehetne mondjuk ha nem is ország, de kontinens szerint is... az is érdekes volna, vagy a szavazatokból egy olyat összeállítani.

Dzsézön 2014.06.24. 15:02:23

@mojyo:
James Wan neked smafu? :) Viccet félretéve Kim Jee-woon egy nagyon tehetséges pali. A japán sablon szellemesdi a halálom, de ennek a koreai palinak a filmjein csak ámulok és bámulok.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.24. 17:20:06

@Dzsézön: Wan ugye nem is igazán ázsiai. Jó oké, maláj születésű, de aztán hamar Ausztráliába tette át a székhelyét, aztán meg az Államokba.

2014.06.24. 18:50:40

@Csabi87: Igen, ez nem lenne rossz otlet. :)

@Dzsézön: Hehe, en a horroron belul foleg pont az azsiaiakat szeretem leginkabb... szerintem nemcsak sablon szellemesdit csinalnak, ottvan pl a Kairo ami az egyik legjobb es legeredetibb film amit valaha lattam :) A koreaiak is jok, Jee-won csak az egyik... Volt peldaul a Bakjwi, meg nehany masik beteg hulyeseg... :D

Ahh mindegy, lehet, hogy csak rossz blogon vagyok, vagy fura az izlesem :D

Dzsézön 2014.06.26. 07:55:36

@mojyo:
Ugyan miért lenne fura. Ennek a Kairo című filmnek meg utánanézek gyorsan. Érdekesnek tűnik az alapján amit az IMDB ír.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.06.28. 22:31:21

Del Toro magasan ver mindenkit a listán. Mint filmrendező, egész biztosan jobb a többieknél. Az Ördöggerinc és az A faun labirintusa zseniálisak.

süti beállítások módosítása