Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Conjuring (2013)

James Wan új dobása

2013.08.12. 18:19 Jason13

The-Conjuring-new-poster.jpgJames Wan elég hamar letette névjegyét a horror-thriller műfajban a Fűrésszel, viszont később nem nagyon akart összejönni neki a siker. A Halálos hallgatás hiába volt egy jópofa, a klasszikus horrorok előtt tisztelgő alkotás, elhasalt a pénztáraknál, ahogy a Kevin Bacon főszereplésével készült Halálos ítélet is. Ezt a dupla-bukást 3 év csend követte, majd jött az Insidious, ami nem csak új színt vitt a kissé kifulladó szellemházas-darabok közé, de a kasszáknál is nagyot robbantott. Nemsoká jön is a második rész, de előtte Wan ledirigálta a szintén kísértetes témába tartozó The Conjuring-ot, ami ha nem is szolgál annyi újdonsággal, mint az Insidious, így is egy elég erőteljes alkotás.

A történet (ha hihetünk a készítőknek) valós alapokra épül: Egy család beköltözik egy szép nagy kulipintyóba, amiről hamarosan kiderül, kísértetek járják. Mivel a família összes megtakarított pénze elment a házra és annak felújítására, nem-igen akarnak továbbállni, ezért segítségül hívnak egy "szellemirtó" házaspárt, hogy tisztítsák meg a gonosz lelkektől a nemrég vásárolt otthonukat. 

Folytatás a tovább mögött.
Nagy vonalakban ennyi lenne a sztori, és ahogy fentebb írtam is, itt nem fogunk olyan újításokkal találkozni, mint a rendező előző munkájában. Viszont nekem mégis jobban tetszett a The Conjuring az Insidious-nál, mégpedig azért, mert itt Wan több pénzből gazdálkodhatott (marketing nélkül kb. 13 millió zöldhasúból), ezért nagyobb teret tudott biztosítani az ijesztgetéseknek is. Ezekből pedig nem szenvedünk hiányt és még a minőségükkel sincs semmi baj. Egytől egyig a régi iskola tanításai szerint épülnek fel, tehát szól a nyugtalanító zene és kapunk egy csomó vágatlan jelenetet, melyeken azt látjuk, ahogy szereplőink ide-oda bóklásznak, majd jól megrémiszti őket valami. Ez így leírva lehet hogy unalmasnak és kiszámíthatónak tűnik, de a filmben nagyon jól működnek és még az én edzett idegeim is meglettek dolgozva (a Sinister óta ez az első darab, amin újra tudtam parázni).

r-THE-CONJURING-large570.jpg

Maga a cselekményvezetés is tökéletes, hiszen végig pörögnek az események, mindig történik valami. Már azonnal a kezdésnél szemtanúi lehetünk egy démon által megszállt játékbaba rosszalkodásának (Wan ugye elég gyengéd érzelmeket táplál a babák iránt, gondoljunk csak a Fűrészre és a Halálos hallgatásra), ezek után pedig szép fokozatosan láthatjuk, hogy épül fel egy jól ismert szellemjárás: éjjel az összes óra megáll, lehűl a hőmérséklet, maguktól mozognak a tárgyak és a többi. És ugye ez mind jól ismert horror-klisé, de itt mégis nagyon jól működnek.

conjuring-doll.jpgÍgy van ez a karakterek esetében is, akik egytől egyig sablonfigurák, mégis, sikerült nekik kellő mélységet adni, így a közöttük kialakuló dráma is nagyszerűen működik. De ez nem csak a forgatókönyvírók érdeme, hanem a színészeké is, akik kiváló alakítást nyújtanak. Patrick Wilson (ő ismerős lehet az Insidious-ból) és Vera Farmiga kellően helytálnak a szelleműző házaspár szerepében, de Ron Livingston, Lili Taylor és a gyerekszínészek is megérdemelnek egy piros pontot.

Egyedüli hibaként tényleg csak az hozható fel, hogy túl egyszerű a sztori. Már sok máshol láthattuk ezt a felállást és hiába lett mégis egy kiváló horror kihozva belőle, azért ilyen téren egy kis plusz belefért volna még a forgatókönyvbe, bár akkor lehet nagyon szembe mentek volna az alkotók az "igaz történet" kiírással.

Összességében, ez talán az év legfélelmetesebb filmje, ami nem tartalmaz sok eredetiséget, ehelyett inkább csak kiijeszti a nézőből a lelket. Ezt pedig a legmagasabb minőséggel teszi, jó színészek közreműködésével és drámai jelenetek bevonásával, plusz ezek mellett ott van még Joseph Bishara hátborzongató zenéje is. Csúnyán fogalmazva, így kell szarból várat építeni, azaz ordas nagy klisékből egy közel hibátlanul működő filmet elkészíteni. Erre csak igazi tehetségek képesek, James Wan ott van közöttük.

Játékidő: 112 perc
Rendező: James Wan
Forgatókönyvíró: Chad Hayes, Carey Hayes
Szereplők: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor

Értékelés: 9/10

Címkék: amerikai film 9/10 2013 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr305456109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.08.12. 18:51:33

Vera Farmiga és James Wan miatt mindenképp kötelezőnek éreztem, de a fenti poszt még jobban megerősített abban, hogy van még film amit érdemes megnézni :)

süti beállítások módosítása