Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

10 horror a nagy utazóknak

2013.01.19. 07:31 Csabi87

Sokat gondolkoztunk azon, hogy az újabb listánkon milyen filmeket gyűjtsünk össze, amikor Jason13 fejéből kipattant az ötlet, hogy nézzünk szét az országutakon, hiszen arrafelé őrült kamionosok és gyilkos vággyal megáldott stopposok is kavaroghatnak, de olykor egy-egy útszéli házban leselkedik veszély az átutazókra, sőt egy karácsonyi kirándulás is hamar tragédiába fulladhat.

Ez alkalommal tehát 10 olyan filmet gyűjtöttünk össze, amelyekben valamilyen módon nagyobb szerepet kap az országút.

Kezdjünk is bele.

Kéjutazás

John Dahl izgalmas thrillere nem tartalmaz formabontó ötleteket és a műfajt sem reformálja meg, azonban teljesíti azt, amit ígér. Ez pedig nem más, mint másfél órányi szórakoztatás, amit a jól megírt történet, a könnyen megkedvelhető karakterek és a látványos akciók garantálnak. A legfontosabb viszont a feszültségkeltés, hiszen ebből is jelesre vizsgázik a film, sőt, a befejezés után még sokáig tarthat minket hatása alatt ez az egyszerű, de ennek ellenére minőségi darab.

01-02.jpg

Párbaj (1971)

Ha már gonosz kamionok, akkor nem szabad megfeledkeznünk Steven Spielberg 1971-es Matheson adaptációjáról sem, ami szintén egy izgalmas kis thriller. Adott egy az országutat átszelő fiatalember, plusz egy kamionos, aki láthatólag mindenféle logika és józan ész nélkül hősünk életére tör. Aki tesz egy próbát ezzel a filmmel biztos, hogy nem lesz rosszul a sok véres jelenttől, de, hogy feszülten markolja a szék karfáját - vagy tördeli a kezét - az szinte biztos. Spielberg második egész estés filmjéről van egyébként szó, Matheson pedig szintén ügyes forgatókönyvírónak bizonyult, persze a történeteit olvasgatva ez nem is csoda.

A többit a tovább mögött találjátok.
Az országút fantomja (1986)

A kamionok után jöjjön egy stoppos, Mr. John Ryder, aki 1986-ban lépet először a színre. Véleményem szerint Rutger Hauer máig legjobb filmjéről van szó, amit ha megnézünk nem biztos, hogy onnantól kezdve szívesen veszünk fel bárkit is, aki hüvelykujjával próbál meg egy kis fuvart szerezni. A francia Cognac-i filmes fesztiválon 3 díjat is sikerült bezsebelnie a filmnek, ezen pedig tényleg nincs mit csodálkozni. John Ryder szinte biztos, hogy a legjobb 10 horror gonosz közé is képes beverekedni magát, bármilyen listáról is legyen szó.

03-04.jpg
Országúti ámokfutó (2007)

Ha valaki nem tudná, a 2007-es Országúti ámokfutó, az előbb említett John Ryder kaland remake-je, amely valamiért magyarul nem ugyanazt a címet kapta, pedig nem sikerült ez sem olyan rosszul. Az őrült stoppos szerepére ezúttal Sean Bean-t választották, aki ha Hauer nyomába nem is ér, azért kifejezetten jól teszi a dolgát. Néhányan nincs odáig ezért a remake-ért, bár azt hiszem még így is a jobb újrák közé tartozik, sőt nekem kifejezetten kedvencem. Végig pörgős, véres és izgalmas. Jár a pacsi Dave Meyers-nek, aki többnyire egyébként videoklipek készítésével hívta fel magára a figyelmet.

Stoppos gyilkos (2006)

Itthon amennyire néztem a kritikákat sokan hajlamosak lehúzni ezt a filmet, pedig az After Dark Horrorfesztes produkciók közül az egyik legjobb, legalábbis a 2006-os évből biztos. Izgalmatos, feszültség is akad, sőt mi több főhősnőnk Rachel Miner sem annyira idétlen, bár tény, hogy nem mindig viselkedik a logika szabályait követve. Sablonok is akadnak, de azt hiszem ehhez a filmnéző közönség már amúgy is hozzá szokott. Annyi biztos, hogy nem a legjobb stoppos gyilkolós film ez, de a listán mindenképpen bérelt helye van.

05-06.jpg
Bonin, az országút gyilkosa (2010)

Jöjjön ismét egy stoppos, ez alkalommal William Bonin, aki sajnos a való életben is létezett és egy ismert amerikai sorozatgyilkos volt, a 2010-es Freeway Killer az ő ámokfutását igyekszik bemutatni. Őszintén szólva a mostani listáról az egy egyetlen film, ami egyáltalán nem tetszett, viszont témába vág és egyéni szoc. problémám, hogy néha válogatós vagyok.

Abberált élvezetek (2008)

Nem rég írtunk ajánlót erről a filmről, amely országúti szempontból szintén a listára fér, bár most is hozzátennénk, hogy picit krimi beütésű dologgal van dolgunk, amelyben azért a horror is képviselteti magát. Ezen kívül meg kell említeni a rendező nevét is, ugyanis a dirigálós székben egy Lynch foglalt helyet, na mondjuk nem David, hanem az édeslánya Jennifer, aki egész ügyes munkát végzett így második neki futásra. Persze ehhez kellett apuci figyelő tekintete, bár tavaly a hölgy megint csak bizonyította, hogy azért szorult belé tehetség.

07-08.jpg
Zsákutca (2003)

Ray Wise 2003-as filmje a legutóbbi téli horroros listánkon is ott volt, hiszen karácsony tájékán játszódik, azonban az országút is igen fontos szerepet kap a történetben, úgy hogy most sem hagyhattuk le. Sok újat persze nem tudok elmondani, Ray Wise és Lin Shaye kettőse továbbra is zseniális, a fekete humor és a misztikum pedig jó kis elegyet alkot ebben a produkcióban.

Sziklák szeme (2006)

Alexandre Aja többször is bizonyította már, hogy rendkívüli módon ért a horrorfilm rendezéshez, sőt talán még abban is elég ügyes, hogy fasza kis remakekkel örvendeztesse meg a rajongókat. 2006-ban pont ezt tette és egy brutális Sziklák szeme újrát dobott elénk, ami mondjuk pénzügyileg nem szólt nagyot, de a horror rajongók azért azt gondolom elégedetten simogatták a hasukat a finom fogás után. Az országúti jelleg talán picit kevésbé dominál mint eddigi alanyainknál, de szegény kis hőseinket ott éri a katasztrófa, ami a játékidő utolsó részére szörnyen elburjánzik.

09-10.jpg
A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

Tobe Hooper sikerfilmje mondjuk a láncfűrészes kategóriában is indulhatna, de talán itt is meg van a maga kis szerepe, hiszen a vidám kis család csak úgy, mint az előző esetben itt is az országútjairól szedi össze szerencsétlen áldozatainkat. Persze a folytatásokban és az újrákban is akad hasonló szituáció, de az eredetit szerettük volna feltüntetni, mert ebből a szériából azért az üt a legnagyobbat.

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr855023592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.19. 20:45:19

Nekem a Sean Bean- es remake tetszett, szeretem azt a faszit, főleg gonoszként nagyon jó

v0ldo 2013.01.26. 10:29:36

Az Aki bújt aki nem c. filmet én azért beletettem volna, Az sem volt utolsó :)

tari1982 2020.12.11. 15:38:39

Tiszteletem! annak a filmnek szeretném megtudni a címét (és a megjelenés évét, ha lehet), amelyben a serifről derül ki, hogy főgonosz. Valamilyen szinten országúti jellegű horror. A serif gyakran köp vért tüsszentés vagy köhögés formájában. A végén kiderül, hogy valami indián szellem költözött belé, akár többekbe is, akik vért köpnek, és gyakran azt mondják, hogy "takk". (legalább 10 évvel ezelőtt az egyik fő kereskedelmi csatorna lenyomta kb. 23:00-ás kezdéssel Karácsony szent este!!!) Köszönöm előre is, ha valaki tudja a megfejtést!

Josie71 2022.05.20. 20:39:16

Az országút fantomja 2. (2003) a folytatás. Nem rossz szerintem, legalább is a kategóriához képest.

süti beállítások módosítása