Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Magasfeszültség (2003) – Haute tension

A francia újhullám elindítója

2013.01.25. 18:26 Herschmi

1_1.jpgEz a film megrengette a világot, pedig abszolút nem nagy durranás. Önmagában nem rossz, de egyáltalán nem kiemelkedő. Akkor mivel is rázta meg Földünk mind az öt kontinensét? Azzal, hogy elindított egy folyamatot, melyet pár éve már csak „New Wave Of French Horror”-nak hívnak és a Magasfeszültség volt az úttörője. Külföldön is sikeres lett, ezzel buzdította a francia rendezőket, hogy igenis érdemes a horrorral, ezzel a sokszor méltatlanul lenézett műfajjal foglalkozni és igenis magában rejti a kitörési lehetőséget! Olyan filmek követték, mint a Mártírok, az Inside, a Frontiér(s) vagy a Vertige, melyek egytől egyig megdobogtatták a stílus szerelmeseinek szívét.  Az Haute tension minden hibája ellenére elindított egy folyamatot, melynek eredményeként minden horror rajongó felkapja a fejét, ha francia produkcióról hall. Nem mellesleg az újévezredben csak a francia újhullám képviselői tudtak igazán kiemelkedőt alkotni.

Marie barátnőjénél tölti a szünidőt, kinek szülei egy farmon élnek távol a várostól. Késő este érkeznek, hamar nyugovóra is térnek. Pihenésüket viszont csengetés zavarja meg az éjszaka közepén. A családfő vesztére ajtót nyit, nem is sejtve, hogy egy sorozatgyilkos vár rá a verandán. A lánynak sikerül elbújni, de a barátnőjét elrabolja az ismeretlen, a család többi tagját pedig lemészárolja. Marie a nyomába ered, hogy megmentse Alexia életét.

Folytatásért katt a továbbra.

11.jpg

Szerencsére nem húzták el a bevezetést, kb. 10 perc után már a házban van a gyilkos és attól a perctől kezdve egészen a stáblistáig végig tapintható a feszültség, egy pillanatig sem unatkozunk. Ennek ellenére nem mondanám kiemelkedő alkotásnak, de el kell ismerni, Alexandre Aja tisztességes munkát végzett ezzel a filmmel. Izgalmas, mozgalmas, kellően véres, megszállott slasher rajongókra még két szép cici is vár és egy hatalmas fordulat, amely egyben a Magasfeszültség legnagyobb hibája is.

1111.jpg

SPOILER!!!

Tényleg meghökkentett, mindenre számítottam, csak erre nem. Az első sokkból felocsúdva azonban rájöttem, hogy ez a „óriásinak szánt fordulat” teljesen tönkretett a filmet.  Zseniális lenne, ahogy megoldotta Aja, hogy ne is sejtsünk semmit, amíg egy videó felvétel le nem leplezi, hogy Marie a gyilkos és súlyos skizofréniában szenved, de sajnos ezt olyan eseményekkel leplezte, amik utólag teljesen logikátlanok lettek. Eleve ha Alexia kocsijával mentek, hogy lehetett ott a háznál a furgon is? Hogy élvezhetett bele a gyilkos az útszéli kukoricásban egy hulla levágott fejébe, mikor a Marie épp barátnőjével utazott egy autóban? Hogy üldözhette kocsival saját magát? Szerintem aki nem látta, az is megértette ebből, mi a gond az egész filmmel. Ráadásul lejárt lemez már nagyon a tudathasadás, nem értem, hogy a XXI. században miért teszik ezzel a „hű de nagy” fordulattal tönkre az összes jó filmet. Csak pár példa erre: Hidden, Azonosság, La casa muda, Naboer, Silent house, a Gépész vagy a Hipnos. Mind egytől egyig remek alkotás lenne, ha nem csesznék el ezzel a kiszámítható marhasággal a végét.

SPOILER VÉGE!!!

up-high_tension_2_lg.jpg

A hangok, a képi világ, a színészi teljesítmény rendben van, bár ezek alapvetően elvárhatóak egy francia filmtől. Aja-t jó rendezőnek tartom, de sosem fog felnőni a Laugier-Maury-Bustillo trióhoz. Egy probléma van: sokkal többet akartak kihozni ebből a filmből, mint amennyit elbírt és nem foglalkoztak azzal, hogy pont ezzel teszik tönkre. Ha megelégednek egy szimpla slasherrel, simán 7-8 pontot adok rá, de így 5-nél többet nem érdemel.

Címkék: 2003 francia film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr444998870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.25. 20:12:51

Szerintem is, a vége nagy koppanás volt, végig minden frankó, erre így elkúrják...nem kicsit, nagyon! Azért szeretem, mert az egész feledteti a részletek hibáit.

judisz 2013.01.25. 21:27:03

Egyetértek Mejicano-val,gyakorlatilag mindent elmondott amit szerettem volna. Nekem simán megér egy 7 pontot :D

Tökibá3 2013.01.25. 21:28:51

Azért jó kis film ez.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.25. 22:25:40

@mejicano: Logikusabb forgatókönyvvel igencsak ütős lett volna. De így....

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.25. 22:28:26

@judisz: Én azért fukarkodni szoktam a pontokkal :)

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.25. 22:30:51

@Tökibá3: egy biztos, rengeteget köszönhet neki a francia filmipar :)

Dzsézön 2013.01.28. 09:49:26

Azt nem értem csak a filmmel kapcsolatban, hogy miképp lehetséges lemásolni szinte pontosan egy Dean R. Koontz könyvet úgy, hogy említést se tesznek róla. Ezért én nem nagyon tudom értékeln, mert bár jó szinte csak egy copy paste az egész.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.30. 23:00:52

@Dzsézön: Melyik Koontz könyvet koppintották? Sajnos csak 7-8 könyvéhez volt eddig szerencsém :(

süti beállítások módosítása