Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Mars szelleme (2001) - Ghosts of Mars

2014.02.03. 17:41 Jason13

G-0011_Ghosts_of_Mars_one_sheet_movie_poster_l.jpgJohn Carpenter gondolom minden horrorrajongó egyik kedvenc rendezője, de ha mégsem, az annak az oka lehet, hogy a direktor a '90-s évek végére kijött a lendületből és korszakalkotó mesterművek helyett viszonylag gagyi, B mozikat kezdett gyártani. Legnagyobb bukása talán a 2001-ben készült A Mars szelleme című alkotása, ami a mozipénzáraknál totális csődöt mondott és a kritikák is ízekre szedték, ez a sikertelenség pedig rendesen betett Carpenter karrierjének, mivel ezután már csak két sorozatepizódot dirigált le, plusz 2010-ben a The Ward-ot, ami szerintem egy teljesen közepes kísértetes thriller lett.

De térjünk vissza a Marsra, ahol a szellemek által megszállt bányászok kaszabolták le az útjukba kerülő emberkéket. Sokan biztos azt hiszik, én is lefogom húzni ezt az agyatlanságot, de egyszerűen képtelen vagyok rá, mert gyermekkorom egyik meghatározó darabja ez a marhaság, amit mai fejjel is nagyon szórakoztatónak tartok.

A történet egy klisékből összegyúrt massza, ami tartalmaz elemeket a szintén Carpenter nevével fémjelzett A dologból, a Sötétség fejedelméből és még a 13-s rendőrőrs ostromából is. A Marson egy félresikerült bányászati művelet során a munkásemberek kiszabadítanak egy természetfeletti erőt, ami sorban megszáll mindenkit és tulajdonképpen öncsonkító zombit csinál a népekből, akik ezek után a még épen maradt társaikat vonják ki az élők sorából. Ebbe a káoszba fut bele egy kommandós csapat, akik a Pusztító Williams névre hallgató bűnözőt szeretnék bíróság elé állítani, de kénytelenek lesznek vele összefogni, hogy túléljék a megszállottak elleni harcot.

Folytatás a tovább mögött.

Mint fentebb említettem, a forgatókönyv egy innen-onnan összelopkodott katyvasz, de legalább sikerült a cselekményt szórakoztatóan tálalni. A film tempója meglehetősen gyors, ha épp nem főszereplőink lődöznek össze-vissza, akkor egész érdekes háttér információkat kapunk a fő történetszálról vagy meglehetősen véres kaszabolásokat nézhetünk, néha pedig morbid poénokat is szállítanak a szimpatikus karakterek.

A színészek játékáról nem tudok rosszat írni, mindenki azt hozza, amit megkövetel ez a műfaj. Natasha Henstridge helytáll, mint tökös főhősnő, Ice Cube se rossz, mint bűnöző, sőt, a mára igazi akciósztárrá avanzsált Jason Statham is feltűnik a színen, ő már itt is helyretett néhány csúnya jövevényt.

ghost-of-mars-2-e1357070424639.jpg

A látvánnyal sincsenek különösebb gondok. A helyszínek hangulatosak, a marsi atmoszféra remekül lett megteremtve a vérvörös szűrők használatával, a darálós képsorokkal sincs baj (ezeket a KNB trükkcsapatnak köszönhetjük, azaz Robert Kurtzman-nak, Greg Nicotero-nak és Howard Berger-nek) és az akciójelenetek is egész jól kivitelezettek, bár érezni rajtuk a B-kategóriát.

A zenéért, ahogy sok más filmjénél, itt is Carpenter a felelős és ezen a téren sem végzett rossz munkát. A szintis hangzást teljesen félretette és kőkemény rock dallamokkal kényezteti füleinket, melyek tökéletesen helytállnak a trancsírozós képsorok alatt.

Ennyi dicséret után megfogalmazódhat az olyan olvasókban a kérdés, akik nem látták a filmet, hogy ha ennyire jó, vajon miért bukott meg? Szerintem azért, mert ettől a rendezőgéniusztól nem egy agykikapcsolós mókát vártak anno a nézők, hanem egy nagyszerű horrort, ami majd jól gyomorszájon vág mindenkit. Ehelyett a vásznakra került egy teljesen nézhető, viszont eredetiséget nem tartalmazó akció-sci-fi-horror hibrid.

SVOD-L-Ghosts-of-Mars.jpg

Abban biztos vagyok, ha én is egy A dolog, vagy Sötétség fejedelme minőségével egyenrangú alkotásra számítottam volna, mikor leültem a Mars szelleme elé, akkor biztos nem így végződött volna a dolog. De szerencsére nem így történt, talán ezért is szeretem ennyire ezt az agyatlan darálást. 

Ezek után pedig csak azoknak ajánlanám ezt a mozit, akik elvárásukból vissza tudnak venni és szeretik a műfajturmixokat, plusz a minőségi B-mozikat sem vetik meg. Ők szerintem nem fognak csalódni, de jobb, ha mindenki más óvatosan közelít a Mars ezen pontja felé.

Játékidő: 98 perc
Rendező: John Carpenter
Forgatókönyvíró: Larry Sulkis, John Carpenter
Szereplők: Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham

Értékelés: 7/10

Címkék: 2001 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr935781583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 13:09:27

Érdekesség, vagy egy hónapja Cube új filmje (ride along) kapcsán megkérdezték van-e olyan filmje amit ma már bán amit nem vállalna el semmi pénzért.

EZ a film volt a válasza. :D

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.02.06. 18:37:47

@doggfather: Ice Cube, azért kicsit vicc - nyilván ez egyéni szubjektív vélemény. Volt jó filmje? No ugye...

Mondjuk a Ride Alongot pont nem láttam, de nem is mozgat meg, szóval mókás, hogy pont ő nyilatkozik marhaságokat :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.07. 14:00:29

@Csabi87: jó filmje? nem egy klasszikus filmben szerepelt (fekete vidék, megoldatlan egyenletek, nézz utánuk mind a kettő "fekete film" klasszikus).

A friday trilógiáját ő írta, producerelte, szerepelt benne, szintén feka vígjáték klasszikus az első rész mindenképpen.

De szerepelt sok gyenge szutyokban is az is tény. :D

süti beállítások módosítása