Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A dolog (1982) - The Thing

2011.12.28. 19:22 Csabi87

Ha valaki arra kér minket, hogy mondjunk neki egy John Carpenter filmet, akkor valószínűleg a Halloween lesz az első, ami eszünkbe jut. Viszont ha két filmet kell mondanunk, akkor a másik elképzelhető, hogy A dolog lesz, mármint ha nem azt mondjuk, hogy Halloween 2. 

A dolog című film egyszerűen zseniális. Ezt azt hiszem mindenféle vita nélkül megállapíthatjuk. Tulajdonképpen úgy gondoltam felelevenítem a sztorit, hogy az idén készült új részbe friss élményekkel tudjak belevágni. Persze majd kiderül, hogy az ötlet mennyire volt jó a részemről, mivel ezt a színvonalat hozni, vagy ne adj Isten megközelíteni azt hiszem elég nehéz.

Viszont maradjunk most az eredeti '82-es résznél.

A történet egészen hamar beindul, ugyanis gyorsan megtudjuk, hogy az Antarktiszon járunk és kutyavadász emberekkel is szembesülünk, akik helikopterrel vadásznak egy husky-ra (remélem jól mondom a fajtát, viszont ha mégse, azért annyi biztos, hogy nem puliról van szó), aki gyönyörűen kerülgeti a golyókat és csak fut rendületlenül, míg nem egy amerikai bázisra nem ér. Helikopteres barátaink ideáig követik Lassie-t, majd az ott táborozó amerikai emberkéket sem kímélve próbálják meg teljesíteni a kutya elpusztítását. Tervüket azonban nem koronázza siker, az egyikük felrobban, a másikukat pedig egy jól irányzott headshottal leszedik. (Róluk egyébként kiderül, hogy norvégok, amit fura módon a szinkronos változatban norvégeknek ejtenek. Persze nyelvtanilag ez abszolút rendben van, mert hogy vegyes hangrend vagy mi a tököm, csak egy picit bassza a fület.)

Amerikai barátaink pedig befogadják a kutyust, illetve megpróbálnak utána járni annak, hogy ugyan mi a francért bolondultak meg az északiak. Oda is helikoptereznek a másik bázisra, ahol szörnyűségeket találnak, majd visszamennek és csak hamar kiderül, hogy egy idegen létformával van dolguk, ami nem elég, hogy undorító, de képes felvenni mások alakját, legyen az ember, vagy akár egy husky. Ennek következtében pedig a bizalom, mint olyan megszűnik létezni, hiszen a lény bárkiben ott lehet.

Baromi jó. A történet kibontása egészen gyorsan lezajlik és hamar rájövünk arra is, hogy mivel állunk szemben. Főleg miután a kutyus ketrecben "eredeti" alakjában is megjelenik a csúfság. Itt pedig meg kell jegyeznünk, hogy ezek az effektek teljesen rendben vannak. Végig a filmben. Gusztustalan, hátborzongató és nagyon jó. Remek jeleneteknek lehetünk szemtanúi. Tény, hogy van egy-két furaság, meg talán egy hangya bokányit néhol lelappad a történet, de ezek minimálisak.

Viszont ugye a már említett bizalmatlanság megint csak emel egyet a filmen. Tulajdonképpen mi nézők se igazán tudhatjuk, hogy ki a rossz fiú és a karakterek sem igazán bízhatnak egymásban, hol ott valahol pedig mégis csak fontos lenne, mivel össze vannak zárva, a menekülésre nem sok esélyük van és valahogy túl kellene élni ezt a borzalmat. 

A szereplő gárda rendben van és mondjuk érdekesség, hogy a filmben végig csak férfi szereplőkkel találkozhatunk. Persze ezen annyira azért nem kell meglepődni, mert Michelle Rodriguez ekkor még csak 4 éves volt.

A főszerepben Kurt Russelt láthatjuk szakállastól, valamint Wilford Brimley (A cég), Keith David (Riddick - A sötétség krónikája), David Clennon és T. K. Carter látható többek között.

A forgatókönyvet pedig Bill Lancester írta John W. Campbell novellája alapján.

Akinek esetleg A dolog még hiányzik a megnézett filmek listájáról azt javaslom pótolja ezt a hiányosságot, aki meg látta az nézze meg újra, mert azt hiszem pár évenként egyszer érdemes elővenni, leporolni és megnézni ezt a filmet. 

A pontozás tekintetében pedig egyértelműen jár a 8 darab pontocska.

Címkék: 1982 lény amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr153443996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.09.15. 10:15:49

www.imdb.com/title/tt0044121/
Igazából egyáltalán nem ez az eredeti film, 1951-ben már feldolgozták a novellát.

Syracuse 2014.09.21. 09:39:34

@Csabi87: Oh, elnézést, ezt még nem olvastam tőletek.
Egyébként ha szemfülesen nézzük az eredeti Halloweent, van benne tisztelgés az '51-es The Thing felé (lehet Carpenter ezzel is előrevetítette, hogy bizony jönni fog majd a feldolgozás valamikor).

süti beállítások módosítása