Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sikoly (1996) – Scream

2014.04.24. 18:01 tfsello

14662.jpgSokan úgy gondolták a kilencvenes évek közepén, hogy a tinihorrorok ideje már lejárt. Ezt a – mondjuk így – filmkategóriát slashernek hívjuk, és főleg a nyolcvanas években volt nagy kultusza. Ekkoriban mutatták be a Rémálom az Elm utcában „sorozatot”, és ekkor kezdett péntek 13-a baljóssá válni. Wes Craven úgy gondolta, ideje lenne felfrissíteni ezt a műfajt, és nekilátott elkészíteni a Sikoly című filmet.

De hogy ki is Wes Craven?

Röviden a borzongás nagymesterének szokták hívni, aki olyan projektek megszületésében vállalt főszerepet, mint a Rémálom az Elm utcában, Sziklák szeme vagy az Utolsó ház balra.

A történet Woodsboroban játszódik, ahol teljesen hétköznapian élnek a hétköznapi emberek. Ezt az idilli nyugalmat rúgja fel egy álarcos sorozatgyilkos. A történet főszereplői a helyi iskola tinédzseréi, elsősorban Sydney, akinek nem elég, hogy nemrég veszítette el édesanyját, úgy néz ki, hogy még a gyilkosságok is miatta történnek. Mindenki gyanús, és senki sincs biztonságban.

Folytatás pedig a tovább mögött.

197129_galeria_sikoly1.jpgAmi a stábot illeti, a rendező ismeretlen vagy alig ismert színészekkel vágott bele a film elkészítésébe, ez alól talán a Jóbarátokból Monica néven híressé vált Courteney Cox és Drew Barrymore a kivétel, igaz utóbbi nem túl hosszan bukkan fel a filmben.

A főszerepet Neve Campbell kapta, akit az előtt már játszott egy horrorfilmben, igaz, az nem sikerült valami emlékezetesre. Liev Schreiber neve még ismerősen hangozhat, őt a Sikoly előtt a Váltságdíj című filmben láthattuk. Bár a legtöbb szereplő ismeretlen lehet számunkra, úgy gondolom, nem okoztak csalódást a moziban. Hihetően hozzák a tipikus karaktereket, nem érheti szó a ház elejét.

176615_galeria_sikoly2.jpgAmi a filmet illeti. Én úgy gondolom, hogy a legjobb szó rá: szórakoztató. Bár néhol horrornak van feltüntetve, maximum thrillerként lehet besorolni, még akkor is, ha sok benne a gyilkolászás.

Vannak benne ügyes utalások horrorfilmekre, sőt a rendező saját korábbi filmjére is  szellemesen utal (Az iskola portása/takarítója egy Fred nevű férfi, aki utalás (neve és kinézete miatt) Freddy Kruegerre, a Rémálom az Elm utcában című film főszereplőjére. Freddy Krueger is iskolában dolgozott, valamint piros-zöld pulóvert viselt).

sikoly.jpgA mozi rengeteg olyan jelenettel bír, amelyek egyrészt felejthetetlenek, másrészt kiváló alapot adnak a kifigurázásra (Horrorra akadva filmek). A sikoly álarc telitalálat. Állítólag Edward Munch híres képéről formázta Wes Craven. Azóta is kultuszdarab, és farsangkor vagy házibuliban előszeretettel bújnak a maszk mögé ijesztgetni. (nekem is van :))

A Sikoly változatos, humoros, szellemes, többször nézhető darab, amelyet újbóli megtekintése után is csak dicsérni lehet. 

Szerintem: 8/10

A film trailere:

Címkék: 1996 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr16056199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2014.04.26. 12:14:35

A legjobb slasher. A forgatókönyv zseniális (kevin Williamson), tele van jó dumákkal, emlékezetes jelenetekkel.
Hatalmas kedvencem.

süti beállítások módosítása