Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Horror Top List: A 25 legjobb horror 1990 és 1999 között

2012.07.17. 18:57 Csabi87

Egy picit sokat kellett várni a legújabb toplistánkra, de azért csak elkészült. Ezúttal egy évtizedet vissza ugrottunk az időben és az 1990-1999 közti 25 legjobb horror összegyűjtésére tettünk kísérletet. 

Talán most egy picit könnyebb dolgunk volt, hiszen valljuk be abban az időintervallumban, már jóval kevesebb jó horror született, mint mondjuk 2000 és 2009 között, vagy akár egy 1990 előtt.

A lista ezúttal is teljesen szubjektív és kizárólag a Tales from the Blog szerkesztőségének véleményét tükrözi - a lista elkészüléséről egyébként itt olvashattok pár gondolatot. Könnyen lehet, hogy ezúttal is lehagytunk egy-két filmet vagy, hogy olyan produkció is helyet kapott, amelynek nem is igazán lenne itt helye, és elképzelhető, hogy valakinek teljesen más alkotások szerepelnek a TOP 25-ös listáján, ha az 1990-1999 közti horror kínálatra gondol - sőt már most elárulnám, hogy egy-két nem kifejezetten horrornak számító darabnak is bizalmat szavaztunk.

Ha így van ezúttal se titkoljátok ezt el és kommentben jöhetnek a saját listák, esetleg az, hogy mi maradt ki, mi került fel pluszban.

A tovább mögött tehát ott lapul a szerintünk 25 legjob 1990 és 1999 között készült horror.

Az eddigi top listáink:
- A 25 legjobb horror 2000 és 2009 között
- A 15 legjobb horror gonosz
- A 15 legjobb zombifilm

25. A rémségek háza - The People Under the Stairs (1991)

the_people_under_the_stairs_poster.jpgRendező: Wes Craven (Sikoly 4., Vedd a lelkem!, Vámpír Brooklynban, Rémálom az Elm utcában)
Forgatókönyvíró: Wes Craven (Sikoly 4., Sziklák szeme, Freddy's Nightmares, Mocsárlény)
Szereplők: Brandon Quintin Adams (Szellem a gépben), Everett McGill (Ezüst pisztolygolyók), Wendy Robie (Vámpír Brooklynban, Vak szenvedély), Ving Rhames (Piranha, Piranha 3DD, Seven Below), Sean Whalen (Balta 3., Piton, Kéz-őrület)

A sztori: Főhősünk egy fiatal néger kis srác, Bohóc néhány felnőtt társával úgy dönt, hogy kirabolja a város egyik legrejtélyesebb házát, amelyről úgy hírlik igen nagy zsákmányt rejt. Kis csapatunk azonban gyorsan megfogyatkozik, ugyanis a falak között és a házban tényleg lapul egy s más, de azok semmiképpen sem kincsek, inkább szörnyű titkok. A tulajok ugyanis nem százasok, a lépcső alatti pincében torz embereket tartanak fogva, az emeleten a lelki terrorban tartott lányuk szenved, fiatal főszereplőnk pedig mind ennek szemtanúja lesz, így a lakók semmiképpen sem szeretnék, ha élve megúszná ezt a kis kalandot.

Amiért szeretjük: Wes Craven '91-es erősen B-horrorjáról már írtunk a blogot, én nem feltétlen adtam magas pontszámot a filmnek, ennek ellenére összességében úgy ítéltük, hogy befér ide. Valahol azért egy izgalmas és eltalált kis produkció ez, persze Wes Craven neve erre általában garancia. Na jó, a Vámpír Brooklynban kivétel.

24. Mimic - A júdás faj - Mimic (1997)

mimic-poster.jpgRendező: Guillermo del Toro (Penge 2., Ördöggerinc)
Forgatókönyvírók: Donald A. Wollheim novellája alapján Matthew Robbins (Don't Be Afraid of the Dark), Guillermo del Toro (A faun labirintusa, Don't Be Afraid of the Dark)
Szereplők: Mira Sorvino (The Stuff), Jeremy Northam (A hálózat csapdájában, Invázió), Alexander Goodwin, Giancarlo Giannini (Darkness - A rettegés háza, Dracula)

A sztori: Egy a genetika rejtélyeivel foglalkozó hölgy nagy áttörést ér el kutatásaiban: megváltoztatja egy rovarfaj gén állományát, amelynek következtében az ízeltlábúak emberi életek megmentésére is képesek lesznek. Az öröm nagy, ám nem tart sokáig, mivel a veszély egy időre csakugyan elhárul, ám nem sokkal később ízeltlábú, emberevő mutánsok lepik el New York városát, akik elől meglehetősen nehéz elmenekülni, ha egyáltalán lehetséges.

Amiért szeretjük: A Mimic del Toro első amerikai filmje, amit elég nehezen hoztak tető alá köszönhetően a rendező és a stúdió közötti igencsak méretes feszültségnek, ám mint utólag tudjak csak közös nevezőre jutottak. Magát a filmet egyébként semmiképpen nem nevezhetjük eredetinek, de azért ezt a hiányosságot egy zseniális atmoszférával és a mutáns csótányok fasza kivitelezésével kompenzálják. Nem beszélve Marco Beltrami kiváló zenei aláfestéséről.

23. Kéz-őrület - Idle Hands (1999)

idle-hands-movie-poster.jpgRendező: Rodman Flender (Gyilkos kobold 2., Gyilkos magzat)
Forgatókönyvírók: Terri Hughes (Odaát), Ron Milbauer (Odaát)
Szereplők: Devon Sawa (Végső állomás, 388 Arletta Avenue), Seth Green (Stephen King: Az, Infested), Elden Henson (Rajzás), Jessica Alba (A szem)

A sztori: Anton egy meglehetősen szerencsétlen srác, munkája nem igen van, az iskolát is kerüli, amennyire csak tudja, mindezt pedig tovább tetézi, hogy Halloween reggelre a szüleit is lemészárolja egy ismeretlen gyilkos. Anton haverjaitól megtudja, hogy városszerte történtek hasonszőrű gyilkosságok, a szálak pedig hamarosan összeérnek, főhősünk pedig kénytelen rájönni, hogy a szörnyűségeket ő maga követte el, vagyis egész pontosan az önálló életre kelt jobb keze, amelyet maga a gonosz vezérel. Aggodalomra azonban nincs okunk, hiszen Anton mellett ott vannak a haverjai - habár egy idő után élőholt halmazállapotban -, és egy belevaló lány is a segítségére siet, aki már régóta üldözi a szóban forgó gonoszt.

Amiért szeretjük: Remek kis horror-vígjáték, amelyben mind a humor, mind a horror arányát egész jól eltalálták. Főszereplőnk mondjuk eleinte nem feltétlen a legszimpatikusabb, de a haver karakterek egyensúlyt teremtenek és habár egy kis Gonosz halott utánérzésünk lehet, azért még így is egész jó és vicces produkció ez.

22. Fantomok - Phantoms (1998)

phantoms-poster.jpgRendező: Joe Chappelle (Halloween - Az átok beteljesül, Koponyák 2., A rejtély)
Forgatókönyvíró: Dean R. Koontz (Suttogások, A szürkület szolgái, A komputer gyermeke)
Szereplők: Peter O'Toole (Pajzán kísértetek), Rose McGowan (Halálbiztos, Terrorbolygó), Joanna Going (Végtelen határok), Ben Affleck (Kiiktatva)

A sztori: Egy eldugott colorado-i kisvárosban egyszer csak hirtelen 700 ember veszti életét, első ránézésre minden ok nélkül. A tragédiát mindösszesen négyen élik túl: két lány, a helyi seriff, valamint egy járványkutató professzor. Utóbb úgy véli a halálesetek mögött csakis egy vírus állhat, négy hősünknek pedig az egyetlen esélye a túlélésre az, ha vakon követik a tudós úr útmutatásait.

Amiért szeretjük: A Fantom leginkább a forgatókönyvíró Dean R. Koontz neve miatt került fel a listánkra, na meg mondjuk ugye azért, mert szeretjük. Az tény, hogy Koontz jó regényeket ír, ez a feldolgozás pedig igen csak jól sikerült. Az egyetlen dolog, ami miatt szomorúak lehetünk az talán az, hogy Stephen King regényeivel ellentétben Koontz adaptációkkal viszonylag ritkán találkozhatunk.

21. Halálosztó - Wishmaster (1997)

wishmaster-poster.jpgRendező: Robert Kurtzman (Élve eltemetve, The Rage)
Forgatókönyvíró: Peter Atkins (Hellraiser 2., 3., 4., Prisoners of the Sun)
Szereplők: Tammy Lauren (I Saw What You Did), Andrew Divoff (Dr. Rage, Halálosztó 2., Graveyard Shift), Robert Englund (Rémálom az Elm utcában sorozat, Piton, Inkubus), Chris Lemmon (Hasadjon a hajnal)

A sztori: Alexandra Amberson régész kisasszony egy igen izgalmas opálkristályra bukkan, amelyet egy szobor belsejében találtak. A lézeres vizsgálat során azonban a kristály felrobban, a belsejéből pedig egy gonosz dzsinn szabadul ki, aki nyomban végez Alexandra egyik kedves barátjával, majd elindul, hogy a maga gonosz módján teljesítse a kétségbeesettek vágyait, mindezt sok-sok gyilkossággal fűszerezve. Gonoszunk fő célja azonban az, hogy Alexandra három kívánságát is teljesítse, amelynek révén a világra szabadíthatná dzsinn társait és átvehetnék a hatalmat a Földön.

Amiért szeretjük: Kurtzman '97-es filmje több szempontból is jó. Egy részt a Dzsinn karaktere remek, amelyben nagy szerepe van Andrew Divoff-nak is. Másrészt Kurtzman remek speciális effektekkel dolgozik, amelynek köszönhetően egy rakat izgalmas halálnemet is láthatunk, például már az első jelenet során, amikor egy csontváz levetkezői magáról a testet, de akadnak még izgalmas pillanatok. Valamint a camoe-szereplőkről sem szabad megfeledkeznünk, ugyanis pár percre Tony Todd és Kane Hodder is feltűnik többek között. 

20. Ház a Kísértet-hegyen - House on Haunted Hill (1999)

house_on_haunted_hill-poster.jpgRendező: William Malone (Félelem.com, Paraszomnia)
Forgatókönyvíró: Robb White története alapján Dick Beebe (Ideglelés 2.)
Szereplők: Geoffrey Rush (Karib-tenger kalózai filmek), Famke Janssen (100 halálos lépés, Faculty - Az invázium, A látszat öl), Taye Diggs (Dylan Dog: Dead of Night), Peter Gallagher (Pajzán kísértetek)

A sztori: Stephen Price igazán jó pofa férj, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy felesége születésnapjára egy igazán egyedi ajándékkal készül: meghív öt fiatalt egy hátborzongatóan kísérteties, régi intézetbe. A feladat egyszerűnek tűnik, a vendégeknek reggeliek kell kitartaniuk a falak között, a nyertesek pedig fejenként 1 millió dollárt kasszírozhatnak ebben az esetben. Price persze csapdákkal és különféle elrettentő eszközökkel igyekszik megfutamítani a résztvevőket, viszont arra még a ház ura sem számít, hogy megelevenedik az ódon épület története, amely kellően véres és ijesztő, köszönhetően Dr. Vannacutt perverz, gonosz kísérleteinek.

Amiért szeretjük: A produkciót a Dark Castle stúdió készítette, a cég, amely leginkább horror remake-k készítésére szakosodott. Első munkájuk az 1959-es William Castle-féle Ház a Kísértet-hegyen feldolgozása volt, amely valljuk be nem is sikerült olyan rosszul. Történetünk helyszíne kellően félelmetes, szerencsére véres képsorokból sem szenvedünk hiányt, így hát egy ütős, fain kísértetes horrort kapunk. Az egyetlen dolog, ami rossz szájízt kölcsönöz a filmnek az a gagyi CGI-s befejezés.

19. John Carpenter - Vámírok - Vampires (1998)

john_carpenters_vampires-poster.jpgRendező: John Carpenter (A dolog, Body Bags, Halloween, Elpusztíthatatlanok)
Forgatókönyvíró: John Steakley regénye alapján Don Jakoby (Arachnophobia - Pókiszony)
Szereplők: James Woods (Videodrome, Macskaszem), Daniel Baldwin (Stripperland, Little Red Devil), Sheryl Lee (The Pink Chiquitas), Thomas Ian Griffith

A sztori: Jack Crow és kis csapata izgalmas és ugyanakkor veszélyes foglalkozást választott magának: vámpírokra vadásznak. Mindezt nappali fényviszonyok között teszik és okosan; tény, hogy ők a legjobbak, azonban a vámpírok vezére Valek mindig kicsúszik a kezeik közül. Az idő viszont sürget, hiszen a vámpírok urát csak el cél hajtja, hogy megszerezze azt a különleges keresztet, amelynek segítségével a vámpírok nappal is életben tudnak maradni, így pedig felvehetnék a harcot Crow-val és a bandájával, utána pedig az egész világ az övéké lehetne.

Amiért szeretjük: John Carpenter remek horrorfilmekkel kezdte pályafutását és jó néhány emlékezetes darabot köszönhetünk neki, azonban egy idő után egy lejtővel találta szembe magát, amelyet nem igazán sikerült legyűrnie és el is süllyedt a lejtő alján található B-horroroktól hemzsegő mocsárban. A Vámpírok című filmje, talán egy picit kilóg ebből a lápos vizenyőből, hiszen egy kellően véres és jól megírt darabról van szó, amelyben a karakterekkel sem lehetnek különösebben problémáink (mondjuk én személy szerint irtózom szegény James Woods-tól, de ez már az én bajom). Szórakoztató és ütős kis produkció ez, amely vámpír fanoknak még talán kötelező is.

18. Sikoly - Scream (1996)

scream-poster.jpgRendező: Wes Craven (Sikoly 4., Vedd a lelkem!, Vámpír Brooklynban, Rémálom az Elm utcában)
Forgatókönyvíró: Kevin Williamson (Tudom, mit tettél tavaly nyáron, Sikoly 4., Faculty - Az invázium, Vámpírnaplók)
Szereplők: Neve Campbell (Odalent a sötétben, Bűvölet, Sikoly-filmek), Courteney Cox (Sikoly-filmek, The Tripper), David Arquette (Farkaséhség, Mérges pókok, A golyó), Drew Barrymore (Tűzgyújtó, Macskaszem, Lélekvesztő)

A sztori: Sydney Prescott egy többnyire átlagos iskolás lány, bár az utóbbi időben kijutott neki a rosszból. Édesanyját nem rég meggyilkolták, apja inkább az üzleti ügyeit részesíti előnybe, míg barátja inkább csak örökös feszültséges generál, mintsem, hogy támaszt nyújtana, így nem is csodálkozhatunk azon, hogy a lány meglehetősen magányos. A bajt pedig tovább tetőzi egy sorozatgyilkos, aki főként Sydney osztálytársai közül választ magának áldozatot, de a célja az, hogy Sydney-t rettegésben tartsa, mindehhez pedig kedvenc horrorfilmjeiből merít ihletet. A lánynak nincs más választása: szembe kell szállnia a maszkos gyilkossal, hogy a rend újra helyre álljon.

Amiért szeretjük: A Sikoly-filmeket mindig is lehetett szeretni, de talán tény, hogy az első nyomába egyik sem ér (mondjuk a tavalyi 4. rész egész jól sikerült). Mint picit feljebb írtam Wes Craven neve általában garancia a sikerre, ezt jól példázza ez a produkció is, amelynek érdemeit csak emeli, hogy a szkriptjét Kevin Williamson jegyzi. Vicces, ugyanakkor véres és jó néhány filmes utalással is szórakoztat, tini-horror kategóriában az egyik éllovas. Gyilkosunk maszkja pedig azt hiszem sokak kedvenc farsangi álarca. 

17. Gyerekjáték 2. - Child's Play 2 (1990)

childs_play_2_1990poster.jpgRendező: John Lafia (Patkányok)
Forgatókönyvíró: Don Mancini (Gyerek játék 1., 3., Chucky ivadéka)
Szereplők: Alex Vincent (Gyerekjáték, Dead Country), Jenny Agutter (Dark Tower, Egy amerikai farkasember Londonban), Gerrit Graham (Tiltott szépség, Terrorvízió, Haláli buli), Bard Dourif (Fading of the Cries, Halloween I., II., Mezsgye)

A sztori: A játékbabába zárt gonosz lélek Chucky visszatért, hiszen csak nem akarja feladni és mindenáron megakarja szerezni a kis Andy-t magának. Az ádáz küzdelem tehát folytatódik kettőjük között, Chucky pedig elszántabb, mint korábban, még az árvaházba is üldözi Andy-t, hogy megkapja, amit szeretne. 

Amiért szeretjük: Ha lehet, a Gyerekjáték 2. része még izgalmasabbra sikeredett, mint az első felvonás. Chucky még ádázabb és könyörtelenebb lett és itt még talán a folytatásokban tapasztalható "elhülyülés" sem jellemző. Véres, ijesztő és az egyik legjobb gyilkos babás horror, ehhez kétség nem fér. Chucky pedig az idők folyamán az egyik legnagyobb horrorikonná nőtte ki magát. Nem is csoda, hogy hamarosan érkezik a folytatás.

16. Hatodik érzék - The Sixth Sense (1999)

sixth_sense_poster.jpgRendező: M. Night Shyamalan (A falu, Az esemény, Lány a vízben)
Forgatókönyvíró: M. Night Shyamalan (A falu, Az esemény, Lány a vízben, Ördög)
Szereplők: Bruce Willis (Terrorbolygó, Jól áll neki a halál), Haley Joel Osment, Toni Collette (Frászkarika), Olivia Williams (Merülés a félelembe)

A sztori: A fiatal Cole Sear nem mindennapi kisfiú, sötét titkok vannak a birtokában, melyet az őt kísérti lelkeknek köszönhet. Cole még túl kicsi ahhoz, hogy médium lehessen és megérthesse a gonosz, ártó lelkek szándékait, viszont ahhoz meg túlságosan félős, hogy bárkinek is beszéljen arról amit tapasztal és tud. Ekkor kerül a képbe Dr. Malcolm Crowe gyermekpszichiáter, aki minden követ megmozgat és bármit képes elkövetni annak érdekében, hogy segítségen Cole-on és feltárja a fiú természetfeletti képességeit, legyen ez bármilyen ijesztő is.

Amiért szeretjük: A Hatodik érzék horror mivoltával kapcsolatban merülhetnek fel kérdések, hiszen jobbára egy thrillerről van szó, de azért valljuk be, itt a helye, hiszen jócskán vonultat fel horrorba illő jeleneteket is. Maga a produkció egyébként M. Night Shyamalan első siker filmje volt, amelyet aztán azért még követtek izgalmasnak nevezhető darabok. A Hatodik érzék egyébként szereposztását tekintve sem szégyenre méltó, Bruce Willis ugyanis nem csak John McClane-ként állja meg a helyét.

15. Tremors - Ahová lépek, szörny terem - Tremors (1990)

tremors-poster.jpgRendező: Ron Underwood
Forgatókönyvírók: Brent Maddock, S.S. Wilson, Ron Underwood
Szereplők: Kevin Bacon (Hetedik érzék, Péntek 13., Egyenesen át), Fred Ward (Tremors 2.), Finn Carter, Michael Gross (Tremors-filmek)

A sztori: Valentine és Earl, két helyi suttyó, akik bármit elvállalnak és bármit megcsinálnak, csak hogy egy kis pénzhez jussanak. Egy szépnek induló napon viszont megunják ezt az életmódot és úgy döntenek beköltöznek a városba, ahol talán több a lehetőség és így a pénz is. Az elhatározást tettek követik, hőseink szedelődzködnek és elindulnak az annyira áhított nagy betűs ÉLET irányába, ám nem jutnak messzire, ugyanis egy hullára bukkannak, méghozzá nem is akárhol, egy villanyoszlop tetején. Majd később Fred apó fejére is rátalálnak, de a teste a föld alatt lapul. Az eleinte titokzatosnak tűnő halálesetekre aztán csakhamar meglesz a magyarázat. A vidék földje alatt ugyanis óriás, eddig nem látott szörnyek bújnak meg, akik minden lépést érzékelnek és nem tétováznak, ha valakit vagy valami a föld alá kell húzni.

Amiért szeretjük: A Tremors a lájtosabb horrorfilmek jeles képviselője, ugyanakkor ennek ellenére négy részt is megélt, tehát nyomot hagyott a műfajban (nem beszélve a sorozatról, bár ott már horror beütésről igen csak nagy vonalakban beszélhetünk). A föld alatt közlekedő és minden mozgó dolgot elragadó lények jól sikerültek és habár nem a legijesztőbb szörnyek, akiket valaha láthattunk, azért lehet őket szeretni. Kevin Bacon és Fred Ward kettőse pedig igen csak szórakoztató.

14. Drakula - Dracula (1992)

dracula_poster.jpgRendező: Francis Ford Coppola (Twixt, Dementia 13)
Forgatókönyvíró: Bram Stoker regénye alapján James V. Hart (Wake the Dead)
Szereplők: Gary Oldman (A túlvilág szülötte), Winona Ryder (Sátáni játszma), Anthony Hopkins (Hannibal, A bárányok hallgatnak, Farkasember), Keanu Reeves (Constantine - A démonvadász)

A sztori: Drakulát, a véreskezű vajdát évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste azonban mégsem vált porrá, hanem az a hír járja, hogy éjjelente felébred sírjából és halálos kalandozásra indul és harapása nyomán pedig egyre többen csatlakoznak a vámpírok vad csapatához. Drakula hatalma tehát növekszik, ám a gonosz lényt még így is emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy napon egy idegen medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kísértetiesen hasonlít egykori szerelmére, a gróf pedig ennek hatására úgy dönt, hogy útra kel és megkeresi a medalionban látott lányt.. London polgárai azonban nem készültek fel a vérszomjas teremtmény érkezésére. 

Amiért szeretjük: Bram Stoker Drakuláját többen, többféleképpen próbálták feldolgozni. Ezek között voltak jó, kevésbé jó és kifejezetten szar darabok is, Coppola 1992-es feldolgozása mindenképpen az első kategóriába tartozik és ott is a sor elején van a helye. A készítőknek egy látványos és egyben lebilincselő filmet sikerült összehozniuk, amelynek értékét az elnyert 3 Oscar-díj is mutatja. Kiváló vámpíros mozi.

13. Tortúra - Misery (1990)

tortura_poszter.jpgRendező: Rob Reiner (Kísért a múlt, Állj mellém!)
Forgatókönyvíró: Stephen King regénye alapján William Goldman (Atlantisz gyermekei, Álomcsapda)
Szereplők: James Caan (Nő csapdában, Véres Karácsony), Kathy Bates (Az ördög háromszöge, Végítélet), Richard Farnsworth (Highway to Hell), Frances Sternhagen (Gyilkos bolygó, A köd)

A sztori: Főhősünk Paul Sheldon egy igen népszerű regényíró, köteteivel sikert, sikerre halmoz, ám a "havas utakon autózásban" már nem ilyen szerencsés, ugyanis Coloradó egyik kies országútján balesetet szenved. Viszont öröm az ürümben, hogy a környékre téved a közelben lakó Annie Wilkes, aki ráadásul imádja Sheldont és a regényeit, így hát nyomban segít az írón. Annie kedvenc Sheldon regényhőse Misery, akinek a történet az alkotó szeretné befejezni. Annie Wilkes-t azonban nem abból a fából faragták, aki hagyja, hogy kedvenc regényhőse a feledés homályába vesszen, Sheldont további történetek írására kényszeríti, a helyzet pedig nagyon úgy fest, hogy a művészembernek örökre Wilkes kisasszonnyal kell maradnia.

Amiért szeretjük: A Tortúra igazából nem feltétlen horror, inkább egy durván jó thriller, amely azt bizonyítja, hogy igen is lehet jó Stephen King feldolgozást csinálni. Na és amellett, hogy, mint adaptáció jó, még Kathy Bates játékát is élvezhetjük, ami valami zseniálisra sikeredett, emiatt mindenképpen nagy kedvencünk a film. Persze nem csak a miénk, hiszen Bates Oscar-t és Golden Globe díjat is kapott a nagyszerű alakításáért.

12. Háborgó mélység - Deep Blue Sea (1999)

deep-blue-sea_poster.jpgRendező: Renny Harlin (Börtönhalál, Rémálom az Elm utcában 4., Az ördögűző: A kezdet)
Forgatókönyvírók: Duncan Kennedy (Curse of the Talisman), Donna Powers (Véres Valentin), Wayne Powers (Véres Valentin)
Szereplők: Thomas Jane (Álomcsapda, Rém sötét vidék), Saffron Burrows (Tökéletes teremtmény), Samuel L. Jackson (Ördögűző 3., A gömb, 1408), Jacqueline McKenzie

A sztori: Az Aquatica nevezetű tengeri kutatólabor fedélzeten dolgozó tudósok igen veszélyes kísérleteket folytatnak. A csapat vezetője Dr. Susan McAlester cápákon végez különféle genetikai vizsgálatokat, amelynek célja az, hogy megtalálja az Alzheimer-kór ellenszerét. Susan a legjobbat nyújtja, hiszen édesapja miatt személyes érdekeltsége is fűződik az áttörés eléréséhez, azonban a nagy kapkodásban egy hatalmas hibát követ el, melynek réven egy új cápafajt tenyészt ki, amely még a delfineknél is okosabb. Egy balszerencsés vihar után pedig ezek a cápák elszabadulnak és mérhetetlen pusztításba kezdenek.

Amiért szeretjük: Spielberg 1975-ös Cápáját, a mai napig az egyik legjobb állatos horrornak tartják, amelyben a feszültség kézzel tapintható. A helyzet viszont az, hogy szerint Renny Harlin ezen filmje elég közül tud úszni a nagy elődhöz. Habár hangulatban és feszességben mindenképpen elmarad Spielberg remekétől, azért még így is elég látványos és izgalmas. 

11. A sötétség serege - Army of Darkness (1992)

army_of_darkness_poster.jpgRendező: Sam Raimi (Gonosz halott 1., 2., Pokolba taszítva)
Forgatókönyvírők: Sam Raimi  (Gonosz halott 1., 2., Pokolba taszítva), Ivan Raimi (Gonosz halott 1., 2., Pokolba taszítva)
Szereplők: Bruce Campbell (A nevem Bruce, Gonosz halott 1., 2.), Embeth Davidtz (A gödör, 13 kísértet), Marcus Gilbert (The Masks of Death), Ian Abercrombie (Warlock, Bújj, bújj ördög, Gyilkos bábok 3.)

A sztori: Miután Ash végigszenvedett pár napot az elátkozott erdőben már semmi másra sem vágyik, csak egy kis pihenésre és nyugalomra, azonban csalódnia kell, ugyanis egy varázskönyv erejének köszönhetően kocsistól és a levágott kézfeje helyére kerülő láncfűrésszel együtt a középkorban találja magát. Sok ideje azonban nem marad felocsúdni a meglepettségéből, néhány katona érkezik, foglyul ejtik, majd egy várba hurcolják, ahol se perc alatt halálra ítélik, majd egy mély kútban vetik. A gond csak az, hogy ott nincs egyedül, mivel egy vérszomjas szörny lesi minden lépését, de ilyenkor jön jól a kézre szerelt láncfűrész. Miután pedig a csápos lénytől megmenekült, már csak a középkorból kell haza repülnie, amelynek a helyi varázsló szerint csak egy módja van: a varázskönyv, amit a csontvázakból álló sötétség serege védelmez. 

Amiért szeretjük: A Gonosz halott 2. része egy remek fekete humorral operáló produkció volt, amelyet nehéz lehetett überelni, de azért Raimi-ék megpróbálták és valljuk be, hogy ez egész jól sikerült. Bruce Campbell még mindig hozza, amit tőle várunk, a humor pedig ezúttal sem marad el, na és persze véres jelenetekben sem szenvedünk hiányt.

10. A bárányok hallgatnak - The Silence of the Lambs (1991)

the-silence-of-the-lambs-movie-poster.jpgRendező: Jonathan Demme (Utolsó ölelés)
Forgatókönyvírő: Thomas Harris regénye alapján Ted Tally (A vörös sárkány)
Szereplők: Jodie Foster (A kislány, aki az utcánkban lakik), Anthony Hopkins (Drakula, Farkasember, Vörös sárkány), Scott Glenn (Hex, Az erőd), Kasi Lemmons (Kampókéz)

A sztori: Dr. Hannibal Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos, akit évek óta egy szigorúan őrzött börtönben tartanak, ám egy nap az FBI-nak szüksége lesz a doktor segítségére, ugyanis valaki az ő módszereit leutánozva szedi áldozatait. A szövetségiek így hát erősen bíznak abban, hogy az őrült orvos a segítségükre lehet. Clarice Starling különleges ügynök kapja a feladatot, hogy Hannibal bizalmába férkőzzön és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: Dr. Lecter nem csak őrült, de hihetetlenül intelligens is, így Clarice-nek egyáltalán nincs könnyű dolga.

Amiért szeretjük: A bárányok hallgatnak, a Tortúrához hasonlóan nem igazán nevezhető horrornak, viszont pszichothrillernek annál inkább, emiatt pedig mindenképpen úgy gondoltuk, hogy helyet érdemel a listán, hiszen egy remek filmről beszélhetünk. Ezt egyébként az 5 Oscar és egy Golden Globe díj is alátámasztja. Sir Anthony Hopkins és Jodie Foster pedig pazar alakítást nyújt. Kihagyhatatlan film és ez nem csak a horror kedvelőire vonatkozik.

9. Mesék a kriptából: Vérbordély - Bordello of Blood (1996)

bordello_of_blood_poster.jpgRendező: Gilbert Adler
Forgatókönyvírók: Gilbert Adler, A L Katz (A kukorica gyermekei 2.)
Szereplők: John Kassir (Mesék a kriptából sorozat), Dennis Miller, Erika Eleniak (Dracula 3000, A massza), Angie Everhart (Űrrovarok, Néma sikolyok)

A sztori: A Madam Lilith bordély nem is működhetne jobban: a lányok csodaszépek, a nyújtott szolgáltatások pedig párjukat ritkítják. Ezt példázza az is, hogy a férfiak többsége nem is tud a saját lábán távozni, bár más kérdés, hogy ez nem igazán a kimerültség miatt van. Madam Lilith lányai ugyanis véresen komolyan veszik, amit csinálnak, mivel vámpírok. Egy nap azonban egy magándetektív tűnik fel a bordélyban, akit nem ejtettek a fejére és az eltűnt férfiak utáni nyomozásai során jutott el az "örömök" házához. Hősünk azonban majdnem belesétál a csapdába, de még időben eszmél, hogy ha nem akar véradó lenni, akkor bizony fel kell vennie a kesztyűt.

Amiért szeretjük: Azt hiszem a furfangosabbak könnyen kitalálhatták, hogy előbb-utóbb a korszak Mesék a kriptából filmjei is feltűnnek a színen, hiszen a blog neve nem véletlen, hogy erre a sorozatra/filmre próbál utalni. Személy szerint az egyik kedvenc sorozatomról beszélhetünk, amelynek az egész estés változatai sem igazán nevezhetőek szégyenteljesnek. Nyilván a maguk hibái meg vannak, de Kriptaőr barátunk ez alkalommal is igen csak ki tett magáért. A történetből pedig a véres jeleneteken túl a poénok sem maradnak el.

8. Hullajó - Dead Alive (1992)

Dead-Alive-Poster.jpgRendező: Peter Jackson (Törjön ki a frász!)
Forgatókönyvírók: Peter Jackson (Törjön ki a frász!), Fran Walsh (Törjön ki a frász!) Stephen Sinclair
Szereplők: Timothy Balme (Gyilkos kód), Diana Penalver (Holtak tava, Fotos), Elizabeth Moody, Ian Watkin (Sleeping Dogs)

A sztori: Egy a kisfia után kémkedő asszonyt megharap egy patkánymajom, aminek következtében a hölgy rothadó élőhalottá változik. A fiú lezárja rossz bőrben lévő édesanyját a pincébe és próbálja féken tartani, de ez azért nehezebb annál, mint a srác gondolta és anyuci egyre több is több embert változtat agyhalottá, így az alagsor egész gyorsan elkezd megtelni. A bajt pedig csak tetézi, hogy a lent lakók egy a házban szervezett összejövetel során elszabadulnak. 

Amiért szeretjük: A később igen csak sikert sikerre halmozó Peter Jackson már 1992-ben megcsillogtatta tudását, hiszen a Hullajó, tényleg hulla jó. Tele van rengeteg abszurd poénnal, elképesztően brutális vérengzésekkel és nagyszerű hangulattal. Igaz, hogy nem egy komoly alkotás, sőt mi több egy derekas agymenés, de mindenképpen a többször nézős kategóriából való.

7. Halálsoron - The Green Mile (1999)

halalsoron-poszter.jpgRendező: Frank Darabont (A köd, The Walking Dead)
Forgatókönyvíró: Stephen King regénye alapján Frank Darabont (A köd, The Walking Dead)
Szereplők: Tom Hanks (Vault of Horror, Ami sok, az sokk), Michael Clarke Duncan (The Sibling), David Morse (Langolierek, World War Z), Bonnie Hunt

A sztori: Az 1930-as években járunk, főhősünk pedig Paul Edgecomb, aki börtönőrként dolgozik egy siralomházában, amelynek E blokkjában halálraítéltek várják, hogy végig menjenek a halálsoron - a folyosón, amely a villamosszékhez vezet. Edgecomb úgy gondolja, hogy már semmilyen meglepetés sem érheti a munkahelyén, ám minden megváltozik, amikor egy új rab érkezik. Az óriás termetű fekete férfit, John Coffeyt az esküdtszék két fehér gyerekmeggyilkolásáért ítélte halálra. Coffey azonban egyáltalán nem tűnik gyilkosnak, sőt mi több még különleges képességekkel is rendelkezik.

Amiért szeretjük: A Stephen King azonos regénysorozata alapján készült Halálsoron ismét csak egy picit kilóghat a listáról, azonban már csak az ötletgazda neve miatt is úgy gondoltuk, hogy helye van a felsorolásban, még ha horrorelemekben nem is gazdag a produkció. Ennek ellenére viszont a maga nemében zseniális, köszönhetően a jó történetnek és Frank Darabont mesteri rendezésének. Ami viszont szomorú, hogy a 4 Oscar jelölésből egyet sem vihetett haza.

6. Kocka - Cube (1997)

cube-poster.jpgRendező: Vincenzo Natali (Hibrid)
Forgatókönyvírók: Vincenzo Natali (Hibrid), André Bijelic, Graeme Manson
Szereplők: Nicole de Boer (Suck, Beyond Reality), Maurice Dean Wint (Evelyn: The Cutest Evil Dead Girl), David Hewlett (Hibrid, Rettegés a vízen), Nicky Guadagni (Silent Hill, Karambol)

A sztori: Egy szörnyű napon hat ember egy idegen, furcsa börtönben tér magához. Hőseink nem ismerik egymást és a helyet sem, ahol fogva tartják őket, de hamar rájönnek, hogy utóbbi hatalmas, egymáshoz illeszkedő kockákból áll össze, az egyes alkotóelemek pedig halálos csapdákat rejtenek. Embereink eleinte irtóznak a gondolattól, hogy együtt kell működniük, azonban csak hamar belátják, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy kitalálják ki és miért alkotta meg ezt a helyet, na és persze az életben maradás sem utolsó szempont.

Amiért szeretjük: Vincenzo Natali filmje egész ügyesen mutatja meg nekünk, hogy egyes emberekből mit is hoz ki egy igencsak kilátástalan stresszhelyzet. Hőseink mind egyszerű emberek, akikben az egymás iránti bizalom csírája sem igen van meg, viszont mégis kénytelenek együtt dolgozni a siker érdekében. A készítők egész sok mindent hoztak ki az adott szobákból, a szereplők is a helyén voltak és amellett, hogy a Kocka egy izgalmas produkció, még talán el is gondolkoztatja a nézőt, már csak a megválaszolatlan kérdések miatt is.

5. Mesék a kriptából: Démon lovag - Tales from the Crypt: Demon Knight (1995)

Demon-Knight-poster.jpgRendező: Ernest R. Dickerson (Dexter, The Walking Dead)
Forgatókönyvírók: Ethan Reiff (Dzsungelháború), Cyrus Voris (Dzsungelháború), Mark Bishop (Escape from Safehaven)
Szereplők: Billy Zane (A szobatárs, Vészjelek, Emlékek), William Sadler (Az átjáró, A köd), John Kassir (Mesék a kriptából sorozat), Jada Pinkett Smith (Sikoly 2.)

A sztori: A titokzatos Gyűjtő nevű gonosz már jó ideje szeretne megszerezni egy igen csak különleges kulcsot, amellyel a sötétség erőit lehet előhívni kriptáikból, azonban a kulcs őrzője Brayker nem adja egy könnyen a hatalmat jelentő tárgyat. Gonoszunk ezért úgy dönt, hogy megidéz egy csapat hullát, hogy azok megtámadják egy hotel szállóvendégeit és a kulcs nyomára bukkanjanak. Az épület lakói azonban nem adják egy könnyen magukat és felkészülten gépfegyverekkel és józan ésszel várják a pokol teremtményeit.

Amiért szeretjük: A Vérbordély után talán a Démon lovag listán való szereplése sem túl meglepő, az okok pedig hasonlóak, mint korábban. Kriptaőr barátunk ezúttal is remek történetet tálal elénk, amelyben a vér és a humor eltaláltan képviselteti magát. Mindezekhez egyébként még hozzá járul Billy Zane játéka is, aki ezúttal is ügyesen oldja meg a feladatát. Rajongóknak kötelező ez a rész is.

4. Ideglelés - The Blair Witch Project (1999)

the-blair-witch-project-poster.jpgRendezők: Daniel Myrick (Pokoli hajsza, Higgy a Pokolban!), Eduardo Sánchez (Lovelly Molly, Bosszú az űrből)
Forgatókönyvírók: Daniel Myrick (Pokoli hajsza, Higgy a Pokolban!), Eduardo Sánchez (Lovelly Molly, Bosszú az űrből)
Szereplők: Heather Donahue (Bosszúálló ragadozó), Michael C. Williams (Pokoli hajsza, Bosszú az űrből), Joshua Leonard (Cápák éjszakája 3D, A balta, Szalagavató)

A sztori: 1994 októberében három fiatal úgy dönt, hogy iskolai munka gyanánt filmet készít a híres Blair-i boszorkányról, akinek a szelleme a mende-mondák szerint már évszázadok óta kísért a célállomás környékén. Hőseink azonban szőrén szálán eltűnnek az erdőben és többet elő sem kerülnek, viszont a kamerát egy év múlva megtalálják rajta a hátborzongató felvételekkel. Ez utóbbinak lehetünk mi, nézők is szemtanúi.

Amiért szeretjük: Kétségtelen tény, hogy a ma olyannyira népszerű kézikamerás horrorfilmek egyik őse, kiinduló pontja volt az Ideglelés. A készítők baromi okosak voltak, ezt pedig akkor is el kell ismernünk ha magát a filmet nem szeretjük, hiszen pénzügyileg hatalmas siker volt. Mindemellett azért tényleg jár a buksi simogatás, hiszen 2 kamerával és 3 emberrel a főszerepben egy igen izgalmas és ijesztő produkció sikerült összehozni.

3. Az őrület torkában - In the Mouth of Madness (1994)

in_the_mouth_of_madness.poszter.jpgRendező: John Carpenter (Vámpírok, A dolog, Hullazsákok)
Forgatókönyvíró: Michael De Luca (Freddy halála - Az utolsó rémálom)
Szereplők: Sam Neill (Ómen 3., Halálhajó), Jürgen Prochnow (Húsevő, Holtak háza), Julie Carmen (Frászkarika, Őrült rajongás), David Warner (Farkasok társasága, Hullazsákok)

A sztori: Sutter Cane egy igazán sikeres regényíró, a könyveit veszik, mint a cukrot, ám hősünk egy nap eltűnik a legújabb írásának egyetlen példányával együtt. A kiadó persze nem nyugszik egy biztosítási nyomozót bíz meg Cane kézre kerítésével. John Trent azon nyomban útnak is indul, a kutatásai során pedig Hobbs End városába téved, amely egyébként Cane regényeinek állandó helyszíne. Ahogy azonban a nyomozó mind inkább elmerül a dolgokban kénytelen rájönni, hogy Hobbs End talán csak az író perverz fantáziájának szüleménye. Na és, hogy mi a helyzet az eltűnt regénnyel? Az bizony egy a képzeletet is felülmúló borzasztó világ bibliája, amelyet állatias lények uralnak, akik számára csak az ölés létezik. Miután Trent rájön minderre csak egy feladata maradt: meg kell akadályoznia, hogy a könyv nyomtatásba kerüljön, mert különben a világunk elveszik.

Amiért szeretjük: Az őrület torkában John Carpenter egyik legjobb munkája: elképesztően hangulatos, kellően véres, na és ugye a történetet is csak hasonló jelzőkkel illethetjük. Ezen túl egyébként H.P. Lovecraft munkásságára is utal néhány helyen a produkció, sőt mi több Stephen King neve is előkerül, de ezek talán már tényleg csak ínyencségek. Természetesen a kiváló színészi játékokról, a nagyszerű látványról és a hátborzongató jelenetek soráról sem szabad megfeledkeznünk. Egyértelműen dobogón a helye.

2. Alkonyattól pirkadatig - From Dusk Till Dawn (1996)

fromdusktilldawn-poster.jpgRendező: Robert Rodriguez (Faculty - Az invázium, Mimic - A júdás faj)
Forgatókönyvíró: Robert Kurtzman ötlete alapján Quentin Tarantino (Grindhouse)
Szereplők: Harvey Keitel (Presence of Mind), George Clooney (A gyilkos paradicsomok), Juliette Lewis (A túlvilág szülötte, Viasztestek), Quentin Tarantino (Holtak naplója, Terrorbolygó)

A sztori: Főhőseink Seth és Richard Gecko, veszedelmes bűnözők, akik legutóbbi balhéjuk után Mexikó felé veszik az irányt, ugyanis ottani ismerősük Carlos menedéket ígér nekik. Hőseink a biztonságosabb határ átlépés végett foglyul ejtik Fuller tiszteletest és kis családját, akik lakókocsijukkal éppen vakációznak. A kis csapat hamarosan oda is ér a megadott helyszínre a Titty Twister nevű kocsmába, ahol már nappal is rengeteg kétes alak tanyázik, ám ahogy eljön az éjszaka a hely igazi pokollá változik. 

Amiért szeretjük: Robert Rodriguez mindig is értett a remek, már-már talán trash-be nyúló, de baromira igényes horrorfilmekhez, ennek ékes példája az Alkonyattól pirkadatig is, amely pontosan annyira véres, mint amennyire agyament, na és persze a poénok ezúttal is a helyükön vannak. A színészi alakításokról pedig szintén csak pozitívakat írhatunk. Remek film.

1. Halálhajó - Event Horizon (1997)

event-horizon-poster.jpgRendező: Paul W.S. Anderson (A kaptár, Holtak hálójában)
Forgatókönyvíró: Philip Eisner (A tűzgyújtó 2., Mutáns krónikák)
Szereplők: Laurence Fishburne (Rémálom az Elm utcában 3.), Sam Neill (Ómen 3., Az őrület torkában), Kathleen Quinlan (Sziklák szeme, Gyilkos fertőzés), Joely Richardson (Red Lights)

A sztori: 2047-ben járunk, az Event Horizon nevű felderítő űrhajó, amelynek jó néhány évvel korábban nyoma veszett, most hirtelen jeleket kezd sugározni az űrből. Nyomban meg is indul az expedíció, amelyben az Event Horizont tervez Dr. Weir is részt vesz. A csapat küldetése igen egyszerű: meg kell találniuk és menteniük az igen fejlett technológiával rendelkező űrjárművet. A helyszínre érve azonban hőseinket nem éppen a várt dolog fogadja és a küldetés is némileg módosul: a szörnyűségek és a hajón tapasztalt borzalmak miatt a saját életük megmentése válik az elsődleges prioritássá.

Amiért szeretjük: Paul W.S. Anderson talán a Resident Evil filmek kapcsán tett szert nagyobb hírnévre, ám az is biztos, hogy a Halálhajó című horrorja sokkal nagyobbat szólt, mint Alice kalandjai. Talán nem is olyan meglepő, hogy az első helyet szántuk neki, hiszen a horror és a sci-fi nagyszerű elegyéről van szó, amelyben fordulatok, vérengzések és nagyszerű jelenetek követik egymást. Ha pedig ez nem volna elég, akkor a színészi alakításokra is adhatunk egy piros pontot. Dr. Weir pedig ugye a korábbi 15 legjobb gonosz listánkra is felfért. Naná, hiszen a most vizsgált korszak legnagyszerűbb gonosza Ő.

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr844594065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mortanius 2012.07.17. 22:58:52

Nálam feltétlenül szerepelnének ezek is: Jacob's Ladder, Alien 3, Candyman.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2012.07.18. 10:47:24

Nálam a Sikoly az abszolút első.
A Hatodik érzék és az Ideglelés viszont óriási csalódás volt számomra.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.07.18. 20:28:48

A Halálhajó szerintem borzasztó szar. Egy őrületes, értelmetlen baromság.

Nahvalr 2012.07.19. 12:57:32

A Halálhajóban mi olyan jó? Oké én is megnéztem kétszer de szerintem semmi extra. Jákob lajtorjáját viszont én is betettem volna (fogalmam sincs mikori).
Amit meg nem az a hatodik érzék.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.07.19. 13:43:30

@Mortanius: A Jákob Lajtorjája tényleg jó film, de szerintem nagyon unalmas és vontatott, én pl. amiat nem raktam a listára. Az Alien 3 elmegy, bár ha azt nézzük, hogy milyen szintű visszaesés volt az első két részhez képest, akkor egyértelműen nincs helye itt. A Kampókezet sajnos még nem láttam :(

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.07.19. 13:44:33

@desmondwallace: A Blair Witch nagy kedvencem, de a Hatodik Érzék nekem is nagy csalódás volt
De hát ezt listát többen raktuk össze :)

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.07.19. 16:22:19

@Nahvalr: Nekem személy szerint azért, mert horrorfilmek közül az elsők között volt, amit láttam, plusz Sam Neil szerintem nagyon oda tette magát, meg egyszerűen fasza :)

Tökibá 2012.07.19. 19:32:01

Csak annyit írnék, Ôdishon.
Persze ez a tiniknek semmit sem mond.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.07.20. 09:37:50

@Tökibá: Már vártam :) De, Takashi Miike neve mond valamit ;) Párszor le is írtam az ázsiai filmek hiányának okát, engedd meg, hogy ezúttal ne tegyem meg. Jó film az is, innen sajnos lemaradt, de ígérem a kedvedért egyszer lesz ázsiai top listánk. A tinik kifejezést pedig köszönjük, máskor előbb kérdezősködj utána vagdalózz olyan dolgokkal, amikben tévedsz :)

Tökibá 2012.07.20. 16:11:22

@Csabi87:
Nem írtam, hogy Te tini vagy, ez általánosságban hangzott el. Vagdalkozás nélkül. Ázsiai toplistát szerintem ne csinálj, vagy csináltass olyannal, aki már látott is jó néhányat, továbbá kedveli a műfajt (ne velem :) ).

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.07.20. 21:58:11

@Tökibá: Igazad van, lehet félre értettem. A top lista meg úgyis váratna magára, mert előtte azért még egy-két más jellegű lista jön majd :)

süti beállítások módosítása