Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Horror Top List: A 15 legjobb horror gonosz

2012.05.29. 18:53 Csabi87

A legutóbbi 15 legjobb zombifilmet tartalmazó toplista után itt a következő. Ezúttal a 15 legjobb horror-gonoszt gyűjtöttük össze. A lista természetesen ezúttal is szubjektív, a szerkesztőség véleményét tükrözi, de nyugodtan vitába lehet velünk szállni, sőt ha valakit lehagytunk, akkor azt is vessétek a szemünkre. 

A tovább után tehát ott lapul a 15 legvérmesebb horror gonosztevő.

reaper-evil-skull-horror.jpg

15. Bőrpofa

Leatherface.jpgBőrpofa, Thomas Hewitt, a texasi láncfűrészes gyilkos: három név, egy karakter (bár érdemes tudni, hogy elinte Sawyer vezetéknéven is futott a kertiszerszámos gyilkos). Bőrpofa először 1974-ben tűnt fel a vásznon, a Tobe Hooper rendezésében készült A texasi láncfűrészes mészárlás című filmben. Egy kis fejszámolással könnyen kimatekozhatjuk, hogy a jó öreg láncfűrésszel hadonászó karakter idén ünnepli a 38. születésnapját. Az évek során Bőrpofa 6 filmben tűnt fel - a rövidfilmeket, illetve paródiákat leszámítva - és 5 színész alakította az emberbőr maszk mögé bújó rosszfiút. Elsőként az izlandi Gunner Hansennek adatott meg a lehetőség, majd az 1986-os folytatásban már Bill Johnsoné volt a szerep. A kissé borzalmas harmadik részben R. A. Mihailoff, majd a '94-es harmatgyenge visszatérős epizódban Robert Jacks formálta meg a karaktert. Ezek után jöttek a remake változatok, a 2003-as A texasi láncfűrészes, illetve a 2006-os A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet, mindkét esetben Andrew Bryniarski bújt meg a bőrmaszk mögött. Végül pedig semmiképpen nem mehetünk el szó nélkül a jövő év elejére ígért 3D-s epizód mellett sem, ahol Dan Yeager lesz Bőrpofa. Velünk leginkább a két újabb keletű remake kedveltette meg a karaktert, hiszen ezekben a részekben már egy könyörtelen mészáros képében jelent meg előttünk, az elmaradhatatlan láncfűrészével együtt. Nagy darab, félelmetes fickó, aki saját készítésű emberbőrből készített maszkjában flangál fel s alá. Persze '74-ben sem volt kutya, de a folytatásokban inkább tűnt egy picit nevetségesnek, mint félelmetesnek. Na de az új 21. századi Bőrpofa, hát ő aztán fosat.

14. Max Sherck

maxshreck-defoe.jpgMax Sherck picit talán így hirtelen kilóg a sorból, hiszen ő létező személy, 1879 és 1936 között élt, német születésű színész volt. Legismertebb szerepe - legalábbis horrorszinten - az 1922-es Nosferatu - Drakula volt. Sherck remek, tulajdonképpen legendás alakítást nyújtott Nosferatu szerepében. A listára viszont a 2000-ben készült A vámpír árnyéka című film kapcsán kerüt fel, ugyanis karakterként itt tűnt fel először. A film a Nosferatu forgatásán játszódik, ahol a már akkor sem névtelen színész Max Sherck kapja a főszerepet, ő játszhatja a címszereplőt, azonban érdekes dolgok zajlanak a színfalak mögött. Színészek halnak meg, tűnnek el és a kulisszák mögött az a hír járja, hogy Max Sherck nem csak szerepe szerint, hanem a valóságban is vámpír. Max Shercket egyébként Willem Dafoe testesíti meg, zseniálisan, hiszen a karakter egyszerre hátborzongató és sajnálni való is.

13. A Halál

Listánk 13. helyezettje nem hétköznapi gonosztevő, illetve egy olyan "alak", aki mindenhol jelen van, de a listára a Végső Állomás című filmekben nyújtott "alakítása" okán került fel. A filmben a Halál szedi áldozatait, aki ennek ellenére végig láthatatlan gyilkosként van jelen, de Tony Todd karaktere is megasszondja, hogy a Halállal nem lehet baszakodni, aki felkerült a listájára az ott is marad, aki pedig esetleg valami csoda folytán kicselezi, az szörnyű halállal lakol. Könyörületet nem ismerő "hősünk" először 2000-ben tűnt fel az említett film keretein belül és remekül kitervelt halálnemekkel büntette meg azokat a fiatalokat, akik kibabráltak vele. A 2003-as folytatásban ha lehet még inkább durva és kenyetlenebb elhalálozásokkal tért vissza, majd érkezett további 3 folytatás, amelyekben a Halál mintha egy picit megfáradt volna és habár rendületlenül tette a dolgát, egy picit vesztett a kreativitásából.

12. Dr. William Weir

Dr.WilliamWeir.jpgDr. Willaim Weir, mint karakter Max Sherckhez hasonlóan szintén csak egy filmben tűnt fel, de ott igazán sikerült bevésnie a nevét a nagy horrorgonoszok közé, köszönhetően Sam Neill remek alakításának.
Weir doktort az 1997-es Halálhajó című filmben láthattuk, amelyben az Event Horizon nevű csillagközi utazásra szánt űrhajó megmentésére küldött kis csapat útját követhetjük nyomon. A mentőcsapat szépen rendben el is éri a célt, azonban ott nem várt eseményekkel kell szembenézniük, ugyanis az Event Horizon olyan meglepetéseket tartogat számukra, amelyekre még legvadabb rémálmaikban sem gondoltak volna. A mentőcsapat tagja Dr. William Weir is, akire talán a legkülönösebben hat az Event Horizonban lakozó gonosz és aki meglehetősen gyorsan válik a jópofa doktorból, a horror történelem egyik leggonoszabb karakterévé.
Sam Neillnek pedig valami elképesztően sikerül bemutatnia gonoszt és a gonosszá válás folyamatát is.

11. Kampókéz

candyman.jpgKampókéz eleddig háromszor tette tiszteletét a nagyközönség előtt. Először 1992-ben a Kampókéz első részében, majd 3 év múlva érkezett a folytatás, harmadikként pedig a trilógia záró epizódjaként került a vászonra az 1999-es Kampkókéz 3. - Holtak napja. A legenda szerint Kampókéz akkor jelenik meg, ha a tükör előtt ötször egymás után kimondják a nevét, a félkarú gonosztevő pedig nem ismer könyörületet. Ha egyszer ott van, akkor ő nagyon ott van... Érdekesség egyébként, hogy volt rész, amelynek a szinkronjában Mézemberként nevezték őt, ami mondjuk az élettörténetét tekintve helytálló volt, hiszen a méhek csipkedték halálra, de talán kevésbé rémisztő a Mézembertől félni, mint Kampókéztől. A karaktert egyébként mindháromszor Tony Todd alakította.

10. John Ryder

john_ryder.jpgJohn Ryder először 1986-ban Az országút fantomjában borzolta a kedélyeket. A stoppos, aki főállásban stoppol, ha pedig valaki felveszi jöhet Ryder másodállása: a brutális gyilkolgatás. Gonoszunk mellesleg nem az az izgulós típus, ha esetleg a préda megszökik, akkor addig megy utána, amíg nem végez vele, azt pedig egy percig se gondoljuk, hogy John Ryder elől el lehet menekülni, maximum csak ideig-óráig. A karaktert első ízben Rutger Hauer játszotta el, morbid humorral, félelmetes külsővel, úgy hogy amellett, hogy utáltuk és féltünk tőle, mégis csak bírtuk a karaktert. Hauer egyik legjobb alakítása volt John Ryder megformálása. 2007-ben aztán befutott a remake, amely itthon az Országúti ámokfutó címet kapta. A film nem ért az előd nyomába, sőt az új John Ryder Sean Bean sem múlta felül Rutger Hauert, bár tegyük hozzá, hogy azért ő is ügyesen játszotta a könyörtelen stoppost.

9. Chucky

chucky.jpgChuckyt azt hiszem a horrorrajongók számára nem kell bemutatni. Charles Lee Ray lelke fekete mágia hatására vándorol bele a játékbabába, Chuckyba, aki aztán hamarosan gazdára talál, de a tulajdonos kénytelen rájönni, hogy kedvenc játéka nem csupán egy baba, hanem egy kegyetlen gyilkológép. Chucky 1988-ban "született" és a későbbiekben még három részen keresztül gyilkolta az ártatlanokat, 1990-ben, '91-ben végül pedig a '98-as Chucky menyasszonya című epizódban. Mind a négy részben Brad Dourif kölcsönözte a műanyag gyilkológép hangját. Persze tény, hogy Chucky valahol egy picit mókás, de mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy még így is a legijesztőbb gyilkos baba a világon, hiszen páran azért próbáltak Chucky utódokat gyártani, de ezek nagytöbbségében elég ramatyul sikerültek.

8. Victor Crowley

victorcrowley.jpgVictor Crowley összeállításunk legfiatalabb gonosza, ugyanis 2006-ban bukkant fel a vásznon Adam Green rendező jóvoltából A balta első részében. Crowley egy testi fogyatékos kissrácként látta meg a napvilágot, akit édesapja nevelt. Rendszerint a többi gyerek szadizmusának fő elszenvedője volt és egy csínynek induló ijesztgetés után bennégett a mocsaras vidéken álló házukban. A legenda szerint pedig Crowley szelleme időről-időre visszatér, apját keresve és legyilkolva mindenkit, aki beteszi a lábát a lápos területre. A torz fejű szörnyszülött 2010-ben másodízben is visszatért és a folytatásban még gusztustalanabb módszerekkel igyekezett végezni a betolakodókkal, a vért pedig literszámra folyatta belőlük. A karakter jövőre a harmadik részben ismét visszatér, természetesen ezúttal is Kane Hodder alakításában.

7. Kriptaőr

Cryptkeeper.jpgA Kriptaőr nem is feltétlen hasonlít az előzőleg felsorolt gonosztevők közé, hiszen tulajdonképpen "csak" egy meglehetősen morbid humorú mesélőről van szó, aki 1989 és 1996 között 7 évadon keresztül tárta fel a nézők előtt a kripták legborzalmasabb történeteit.

Legalábbis leginkább innen ismerhetjük a foszladozó kis gonosz törpét, ám fontos tudni, hogy a képregény sorozatból TV-s gonosszá avanzsálodó Kriptaőr először 1972-ben jelent meg a képernyőn a Mesék a kriptából című horror antológiában, ekkor még Ralph Richardson hangján. Ezt követte aztán a sorozat, amelyben már John Kassir volt az eredeti szinkron 93 epizódon keresztül. Csak úgy mint 1995-ben a Démon lovag című másfélórás moziban.
Témához kapcsolódóan még említést érdemelhet a Tales from the Cryptkeeper című animációs horrorsorozat is, amely 1993 és '97 között készült, 39 epizódot hagyva maga mögött, szintén John Kassir remek tolmácsolásában.

6. Hannibal Lecter

hanniballecter.jpgA filmtörténelem egyik legösszetettebb és leggonoszabb gyilkosa kétségtelenül Dr. Hannibal Lecter. A doktor először 1986-ban Az embervadász című produkcióban tűnt fel Brian Cox alakításában. Azonban a figura inkább Sir Anthony Hopkins megformálásában vált ismertté és valljuk be utánozhatatlanná, hiszen Hopkins valami remekül hozta a karaktert, aki annak ellenére, hogy könyörtelen és velejéig romlott, mégiscsak könnyen megkedvelhető, egyedi stílusának köszönhetően. Sir Anthony Hopkins 1991-ben A bárányok hallgatnak-ban játszhatta el először a Doktort, majd 10 év múlva Ridley Scott rendezésében jött a folytatás a Hannibal, egy évvel később pedig a trilógia záró része A vörös sárkány.
Persze nem mehetünk el szó nélkül a Hannibál ébredése című 2007-es próbálkozás mellett sem, ahol Hannibál fiatalkorába kalauzoltak el minket több-kevesebb sikerrel és ezúttal már Gaspard Ulliel alakításában.

5. Michael Myers

michaelmyers.jpgJohn Carpenternek köszönhetjük az ötödik helyezett Michael Myerst, a fehér maszkos gyilkost, aki ugyan néha egyhangúan öldösi az embereket, de a javára szól, hogy nagy darab és ijesztő, na meg, hogy egy rahedli folytatásban szerepelt. 1978-at írtunk, amikor Carpenter leforgatta a Halloween - A rémület éjszakája című remekét, ami tényleg egészen jól sikerült. 3 év múlva jött a folytatás, ahol Myers ha lehet még keményebb volt, majd a rend kedvéért a '82-es harmadik részt is meg kell említenünk, bár itt Michael Myersnek nyoma sem volt. Az 1988-as 4. és a '89-es 5. részben már ismét ontotta a vért, bár tény, hogy ezek a folytatások nem igazán értek az első rész nyomába. 1995-ig kellett aztán várnunk a 6. részig, ami itthon Halloween - Az átok beteljesül címen jelent meg, majd újabb 3 év múlva érkezett a Halloween: H20 - Húsz évvel később, ami minőségileg mindenképpen jobban sikerült a korábbi három résznél. 2002-ben aztán megpróbáltak még egy bőrt lehúzni a kezeslábásban gyilkolászó gonoszról és elkészítették a Feltámadást, amit a felejthető szóval jellemezhetünk a legjobban. Mindezek után egy 5 éves szünet következett, majd Rob Zombie úgy döntött előveszi a '78-as eredetit és megpróbál egy fasza remake-t készíteni, végülis nem esett nagyon pofára, hiszen valamennyire korrekt produkciót adott ki a kezei közül, ám de 2009-ben megfejelte egy felesleges folytatással, ami már koránt sem volt olyan jól sikerült. (Ennek ellenére egyébként szóba került egy esetleges 3. rész is, már ami ugye a remake áradatot illeti.) Az említett filmek során Myerst egyébként heten formálták meg, közülük csak Tyler Mane és George P. Wilbur duplázott, előbbi a két remakeben, míg utóbbi a 4. részében, valamint a '95-ös Halloween - Az átok beteljesülben öltötte magára a fehér maszkot.

4. Jigsaw

jigsaw.jpgAlias John Kramer, listánk második "legfiatalabb" gonosztevője 2004-ben tűnt fel a vásznon a Fűrész című James Wan filmben. Az üzlet pedig beindult, hiszen 2010-ig évente élvezhettünk egy újabb részt a franchiseból, így Jigsaw és az ő gonoszsága meg sem állt 7 részig. Persze John Kramer nem egy átlagos gyilkos, hiszen gyakorlatilag az ő keze tiszta, hiszen sosem ölt embert, csak kínos és veszélyes helyzeteket teremtett, ahol aztán az áldozatokon múlott minden. Persze ők rendszerint elbuktak, de hát ezt a kirakós gyilkosra fogni? Ejnye, nem lenne szép. Az érdekes Jigsawban, hogy komoly elvei vannak, amelyekkel egyébként akár könnyen azonosulhatunk is, hiszen választást kínál az emberek számára és végtére is segíteni próbál rajtuk, csak hát igen sajátos módszerekkel. John Kramer legnagyobb erőssége - a furmányos csapdáin túl - az, hogy nagyszerű monológokat hallhatunk tőle az életről, a halálról és az újjászületésről.
Az alakításért pedig mind a hét esetben Tobin Bellnek jár a taps.

3. Pinhead

pinhead.jpgClive Barker 1987-ben készítette el a Hellraiser - Pokolkeltő című horrorját, amelyben a cenobiták és az ő vezetőjük Pinhead kerül a középpontban. Pinhead kinézetre majdhogynem emberi - leszámítva azt, hogy falfehér és tűkkel van teleszúrva a feje - azonban belül egy szörnyű gonosz lakozik. A célja, hogy elhozza a fájdalmat az emberek számára, amely az ő állítása szerint gyönyörűség és csak a szerencséseknek jár. Kedvenc tűfejünkhöz dermesztő egysorosok fűződnek, amelyeket a rajongók valószínűleg álmukból felébresztve is képesek idézni. A Hellraiser egyébként 7 folytatást élt meg: 1988-ban érkezett meg a 2. rész, 2005-ben pedig a sorozat utolsó része. Jó és kevésbé jó epizódokat is megélhettünk ám egy dolog nem változott, ez pedig Pinhead személye volt, akit mindvégig Doug Bradley alakított utánozhatatlanul. Természetesen a tavaly érkezett folytatásról sem feledkeztünk meg, de a Hellraiser: Revelations című epizódját semmiképpen nem lehet egy mondatban említeni a többivel, hiszen Clive Barker állítása szerint is szar lett az új rész, Doug Bradleyt pedig Stephen Smith Collins váltotta, aki leginkább egy jól lakott óvodásra hasonlított, sem mint a hátborzongató cenobiták vezérére.

2. Freddy Krueger

freddykrueger.jpgAzt hiszem a lista első két helyezettje nem is kérdéses, de azért pár mondatban emlékezzünk meg róluk is. Freddy Krueger a rémálmok ura, Wes Craven fantáziájának szüleménye, a vásznon pedig 1984-ben jelent meg először. Ekkor még talán inkább volt ő Fred Krueger, egy gonosz, ijesztő gyilkos, aki a későbbi részek során persze megmaradt ilyennek, viszont egy nagy adag morbid humorral is felvértezték, aminek köszönhetően vált igazán egyedivé. A produkció 7 részt élt meg és mindannyiszor Robert Englund alakította az álmokban gyilkolászó gonoszt. Englund neve pedig szinte egybeforrt Freddy nevével, hiszen remekül formálta meg a karaktert, annak ellenére, hogy a hét epizód során nem egy, gyengén sikerült darabbal találkozhattunk. A filmeken túl mindenképpen meg kell említenünk a sorozatot is, amely a Freddy's Nightmares címet kapta és 2 évadot élt meg, persze az, hogy ez mennyire sikerült jól vagy rosszul döntse el mindenki. Szót kell ejtenünk a 2003-as Freddy vs. Jasonről is, ahol a horrortörténelem két legnagyobb gyilkosát eresztették össze a készítők, ezúttal is Robert Englund játszotta el Freddyt. Aztán, ahogy az lenni szokott érkezett a remake, egészen pontosan 2010-ben. Azt, hogy ez miért történt a mai napig nem tudjuk, bár hozzátenném, hogy a film pénzügyileg nem is bukott meg, ám de az új Freddy Krueger Jackie Earle Haley a nyomába sem ért Robert Englundnak.

1. Jason Voorhees

jasonvoorhees.jpgListánk győztese pedig kétségtelenül a hokimaszkos, csendes gyilkos Jason Voorhees, aki 1980-ban kezdte meg pályafutását, bár ekkor még ugye nem igazán gyilkolgatott. Na de aztán '81-ben előkerült a bozótvágó csak úgy mint '82-ben, 1984-ben '86-ban, '88-ban, egy évvel később 1989-ben és '93-ban is, majd ezután következett egy hosszabb pihenő, egészen 2001-ig, amikoris Jason az űrben csapott le, majd 2003-ben a már említett Freddy-s összecsapásnak lehettünk szemtanúi, míg 2009-ben egy reboot formájában tért vissza a vászonra.a 10 rész során (az ötödik részben nem tűnt fel na meg ugye kvázi az elsőben sem) 6 színész játszotta el a hokimaszkost, közülök a legismertebb talán Kane Hodder, hiszen ő négy alkalommal fogta a kezében a nagy kést és gyilkolt szépen csendben.

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr504531626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.05.29. 19:36:16

Nálam Jigsaw az első aztán Myers, a harmadik pedig Bőrpofa. A lista amúgy fasza.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2012.06.02. 13:51:44

Szép lista lett!
Jason meg örök kedvencem, így nem is igazán tudnék belekötni a helyezésekbe.:)

Mortanius 2012.06.18. 10:06:48

Tim Curry az "It" cimű filmből. Felejthetetlen az a bohóc. :)

Parallax 2013.06.12. 11:44:06

Érdekes lista, elég felemás.
Hiányolom Norman Bates-t, Damian-t, Frankensteint, Cujo-t, Ghostface-t, A Lényt a Thing-ből, Jack Torrance-t, Bruce-t, a cápát, Regant az Ördögűzőből...

Syracuse 2014.10.29. 19:29:56

A lista jó, de a sorrenddel nem egészen értek egyet. Szerintem az első hely abszolút Pinheadet illeti, hiszen ő a Pokol egyik démona, ennél gonoszabb nem hinném, hogy kell. Krueger, Voorhees és Jigsaw valahol a listám vége felé szerepelnének, hiszen őket gyakorlatilag csak a bosszúvágy hajtja, illetve Jigsaw esetében ez kicsit más, mert ugye ő inkább egyfajta tanulságos, okító játékot űz a maga szadista módján.

naomi95 2016.05.04. 19:23:00

Vannak durvábbak is

süti beállítások módosítása