Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A nők és a horror

Kezdjük a dolgokat az elején: Boldog Nőnapot!

Majd folytassuk: arra gondoltunk, hogy ha már adott egy nap, amikor világ szerte a jányokat ünnepeljük, akkor az lesz a legjobb, ha picit mi is készülünk és röviden bemutatunk Nektek néhány hölgyet a horror világából, hiszen nélkülük unalmas kolbász parádé lenne az ijesztgetés és a vérengzés.

A lista abszolút szubjektív és a mi kedvenceink vannak rajta, a kommentekbe viszont várjuk a Ti kedvenceiteket is, de nem is beszélnénk félre, kezdjünk bele.

Dee Wallace

Az 1948-as születésű színésznőt először a San Francisco utcáin című sorozat egyik epizód szerepében láthattuk, majd szintén 1975-ben ott volt A stepfordi feleségekben, de ekkor még nem termett számára túl sok babér. Pár évvel később Wes Craven beválogatta a Sziklák szemébe, majd jött 1981 és a Joe Dante-féle Az üvöltés, ahol már főszerepben láthattuk. Később aztán a Cujo-ban és a Rémecskékben sem adta alább, sőt habár nem horror, de az E.T. A földönkívülit is megemlíthetjük, hiszen ott is elévülhetetlen érdemei vannak. Mind a Stephen King-féle Cujo-ban, mind Az üvöltésben Christopher Stone volt a partnere, aki a magánéletben is a társa volt. A házasságuk során született Gabrielle nevű lányuk, aki újabban szüleihez hasonlóan a színészet felé vette az irányt. Az utóbbi időben a Kísértetek éjszakájában, az Asylum-féle Hansel & Gretel-ben és az Exit Humanity-ben is láthattuk őt.

dee-wallace.jpg

Danielle Harris

A floridai születésű Danielle Harris 11 éves volt, amikor a Halloween 4. részében szerepelt, rá egy évvel pedig a folytatásban is feltűnt, sőt a Rob Zombie-féle remake-ben is volt helye. A karrierje mondjuk picivel korábban kezdődött, kis gyerekként megnyert egy szépségversenyt a szülők pedig a tehetség szikráját vélték benne felfedezni. '85-ben egy hosszú életű amerikai szappanopera sorozatban kapott szerepet, majd jött a már említett slasher széria. Harris kisasszony beleszeretett a műfajba, hiszen azóta is rendre láthatjuk a legkülönfélébb horrorfilmekben, sőt 2008-ban a rendezéssel is megpróbálkozott, az sem okozott neki csalódást, hiszen tavaly az Among Friends-et is ő vezényelte le.

danielle-harris.jpg
Emmanuelle Vaugier

A kanadai Emmanuelle Vaugier 19 évesen állt először a kamera előtt és ő is megszerette a szakmát. Ha szigorúbban nézzük a dolgot és csak a horror, ami minket érdemel, akkor a Végtelen határok című sorozatot említhetjük meg, ott bukkant fel először és a későbbiekben is láthattuk néhány horror sorozatban, jelenleg például az Elveszett lányban játszik. Általában üde színfolt a horrorfilmekben és szerencsére nem csak azért, mert dekoratív, hanem egész ügyesen tud játszani is, erre pedig a Fűrész 2., a Fűrész 4. részében is láthattunk példát, de a Tükrök folytatásban is feltűnt, csak úgy, mint a Holtak háza 2. felvonásában.

Emmanuelle--Vaugier.jpg
Katharine Isabelle

Folytassuk a sort egy szintén kanadai hölggyel, aki Katharine Isobel Murray néven jött a világra és ha valaki azt állítja, hogy nem ismerős neki az arc, akkor szégyellje el magát. Az első horrorfilmje a Kísérleti patkányok volt, bár ekkor még inkább csak megbújt Katie Holmes mögött, azonban míg az említett hölgy a későbbiekben leginkább arról lett híres, hogy Tom Cruise felesége (volt), addig a mi Katienk még jobban elmerült a "vérben". Farkaslány volt a Vérszomjban és a folytatásokban is láthattuk, de részt vett a 2003-as nagy horrorikon összecsapás a Freddy vs. Jason forgatásán is. Legutóbb az American Mary-ben tette tiszteletét és hozta a szokásosan jó alakítást.

KatharineIsabelle.jpg
Crystal Lowe

Maradjunk még mindig Kanadánál, minek ugrálni, csak elfáradunk vagy megütjük magunkat. Igaz a picit pornós csengésű névvel megáldott Lowe kisasszony a juharfák országában született, de Hong Kongban nőtt fel anyukája pedig skót, édesapja meg kínai, csak hogy a földrajz óra is meg legyen. Vaugier-hez hasonlóan modellkedett, sőt öri barik Katharine Isabellel, meg Mary Elizabeth Winsteaddel is, akivel annak idején szobatársak voltak. Ha horror, akkor a Gyilkos ösztön volt az első a sorban, de két Végső állomás epizódból is kivette a részét, sőt a borzalmas Fekete karácsony remake szerepére sem mondott nemet, utóbbit valószínűleg már saját maga is bánja.

CrystalLowe.jpg
Linda Blair

Linda Blair valószínűleg megint azok közé tartozik, akinek a nevét minden horror rajongó ismeri, hiszen ő volt a kis lány Az ördögűzőben és tulajdonképpen valóban ezzel kezdődött minden. Blair mondjuk nem maradt meg a horrornál, bár néhány produkcióban láthattuk, legutóbb például az egyik Odaát epizódban, igaz annak is már jó pár éve. Azt még érdemes tudni, hogy a nyaktekergetős mutatványáért 1974-ben Oscarra is jelölték és habár alul maradt Tatum O'Neal-lel szemben, azért egy Golden Globe-ra futotta az erejéből. Újabban már nem igen szerepelget sehol, alapítványoknál és különféle jótét szervezeteknél tevékenykedik inkább.

linda-blair.jpg
Chelan Simmons

Ha jól nézem az eddigi legfiatalabb színésznőhöz érkeztünk, aki a változatosság kedvéért szintén Vancouver-i születésű. A színészet mellett fontos róla tudni, hogy modellkedik és szakács végzettsége is van, ha pedig azt is hozzá tesszük, hogy anno megmentette egy kutyus életét, akit aztán magához vett, akkor azt is hihetnénk hogy gömb, mert olyan sok oldalú - de ha gömb lenne, tuti nem modellkedne, haha. Chelan neve hallatán talán először a Trancsírák juthat eszünkbe, pedig már 1990-ben ott volt az AZ-ban - sőt 2002-ben a Carrie című King adaptációban is feltűnt. Az Odaátot ő sem hagyta ki, de a baromkodást se, 2010-ben ott volt a Malibus cápatámadásban. Legutóbbi horrorja pedig a már említett Trancsírák.

ChelanSimmons.jpg
Heather Langenkamp

Langenkamp asszonyság neve szintén az ismertebbek közé tartozhat körünkben, hiszen ki ne emlékezne Nancy Thompson-ra a Rémálom az Elm utcából? Aki tagadja, hazudik. Heather horrorfilmes munkásságát mondjuk nagyjából 3 felvonás a szóban forgó szériából ki is meríti, bár csak hogy lássuk a szálak mennyire összefüggenek, a Prank című 2008-as antológia egyik epizódját ő rendezte, egy másikat meg a már fentebb említett Danielle Harris. Langenkamp egyébként jól ismeri Charlie Sheent, aki ott volt az esküvőjén best man titulusban - azóta mekkorát fordult szegénnyel a világ, a férje pedig az a David Leroy Anderson, aki profi maszkmester és jó néhány horrorfilmen dolgozott, legutóbb például a Ház az erdő mélyén forgatásain. Langenkamp egyébként jó ideje nem igen szerepelget sehol, bár a jövőre esedékes Home című horrorban főszerepet kapott.

HeatherLangenkamp.jpg
Jamie Lee Curtis

A sikoly királynőként is ismert Jamie Lee Curtis, annak idején a Halloween első részében nyújtott alakításával hívta fel magára a figyelmet és a rákövetkező néhány évben nagy részt meg is maradt a műfajnál, ott volt a későbbi Carpenter filmben A ködben, de a Halloween jó néhány folytatásában is tiszteletét tette, legutóbb például 2002-ben, horrorban pedig azóta sem szerepelt. A hölgyet a rémfilmekben nyújtott alakításokon túl talán más műfajokból is ismerhetjük, hiszen vígjátékokban és akciófilmekben is megállta a helyét, a két Golden Globe szobrocska mindenképpen ezt bizonyítja. Érdekesség lehet még, hogy 1978-ban a Halloween első részéért 8000 amerikai dollár ütötte a markát, az említett 2002-es felvonás viszont már 3 millió ropogóst hozott neki.

JamieLeeCurtis.jpg
Katie Cassidy

A '86-os születésű színész lányka valószínűleg minden horrorrajongó számára ismerős, ha a név nem is, a pofika biztos, hiszen jó néhány alkotásban feltűnt. Először az Ismeretlen hívásban volt ott, majd a borzalmas Fekete karácsony remake-ből is kivette a részét, sőt a szintén nem túl acélos Rémálom az Elm utcában kapcsán is megemlíthetjük a nevét. Ezek mondjuk nem főszerepek voltak, de abból is kijutott neki, hiszen az egy évados A Harper-sziget című sorozatban ott volt és egész remek alakítást nyújtott, de a Supernatural néhány epizódjában is örülhettünk neki.

KatieCassidy.jpg
America Olivo

America Olivo neve talán nem tartozik a legismertebbek közé, legalábbis itthon, hiszen "csak" a Péntek 13 újrájában láthattuk, legalábbis a hivatalosan bemutatott filmek közül, sőt ha jobban belegondolunk nem is szerepelt túl sok horrorban. Ellenben csinos és azért itt-ott feltűnik kedvenc műfajunkban. 2009-ben például a Kristály-tavi incidensen túl a Neighbor című horrorban főszerepet játszott és egész izgalmasan hozta a szexi és őrült lány szerepét, legközelebb pedig az Elijah Wood szereplésével készülő Maniacban is láthatjuk, sőt a szerencsésebbek talán már látták is, ott ő főhősünk édesanyja.

AmericaOlivo.jpg
Mary Elizabeth Winstead

A csinos lány, akinek a nevét nagy levegővel lehet csak kimondani. Aktuális hősnőnk eleinte sorozatokban tűnt fel, amelyek között horror is akad: Wolf Lake, majd jött egy TV-s horror szerep a Szörnyek szigetében és innentől kezdve talán azt is állíthatjuk, hogy Mary karrierje beindult. A kör 2. részében, a Végső állomás harmadik felvonásában is láthattuk, majd néhány a listán már szereplő hölggyel együtt a Fekete karácsony újrájában is feltűnt, hogy aztán 2011-ben egy mérföldekkel jobb remakeben főszerepet kapjon - ez volt A dolog. Legutóbb az Abraham Lincoln, a vámpírvadászban láthattuk és reméljük nem kell sokat várnunk egy újabb Winstead-féle horror bevetésre.

MaryElizabethWinstead.jpg

MyAnna Buring

A svéd születésű szőke színésznő 16 éves korában költözött Angliába, amit valószínűleg jól is tett, hiszen ha nem lépi ezt meg, akkor lehet, hogy nem láttuk volna A barlang vértől áztatott hölgyei között. MyAnna általában kisebb szerepekben látható, de ha egyszer megláttuk, azért könnyen elképzelhető, hogy álmodunk vele, a filmes választási pedig jórészt dicsértet érdemelnek, hiszen a Kill List kivételével egészen tűrhető produkcióban láthattuk. A Freakdogban is ott volt, a Devil's Playground-ban is futott a zombik elől, de a Leszbikus vámpírok gyilkosaiban is próbálta elkerülni a címszereplő csajszikat. A kérdés csak az, hogy az Alkonyatos félre siklást meg lehet-e neki bocsátani.

MyAnnaBuring.jpg
Chloë Grace Moretz

A kis Chloe-t szinte talán még picit túlzás nőnek nevezni, bár azért lassan ő is benne van a korban, illetve a Carrie remake mindenképpen nőt farag belőle a vásznon is. A leányzót először A rettegés házában láthattuk, ekkor még csak 8 éves volt, majd a rákövetkező években is jött néhány horror, mint a Room 6, a Wicked Little Things vagy A szem amerikai újrája. Ha pedig újrák, akkor a Let Me In-t is meg kell említeni, ami habár összességében nem ért az eredeti nyomába, azért ez nem Chloe alakításán múlott. Legközelebb, mint ahogy azt említettem is a Carrie újra változatában láthatjuk majd, de talán a nem annyira horror Éjsötét árnyakat sem szabad lehagyni az életművéből. Bízunk benne, hogy sokáig megmarad a horrornál, tehetség leányka.

Chloë-Grace-Moretz.jpg

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr595121677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása