Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ház az erdő mélyén (2011) - The Cabin in the Woods

2012.08.17. 18:51 Jason13

cabin-in-the-woods-poster.jpgManapság rengeteg horrorfilm épül ezerszer látott sablonokra és ahelyett, hogy ezeket a közhelyeket kissé megkavarnák és próbálnának valami újat elénk tárni, esetleg egyedi stílust felmutatni, inkább szép csendben belesüllyednek a középszer mocsarába. És akkor ez még a jobbik eset, mert gyakran az átlagos szintet sem tudják elérni az ilyen „sablon-darabok”.

Első látásra a The Cabin in the Woods is egy klisé-tárháznak tűnhet, hiszen az alap sztorija, annyi, hogy néhány tini leutazik vidékre az egyikük viskójába, hogy ott pihenjék ki fáradalmaikat, gátlástalanul alkoholizáljanak, drogozzanak és pajzánkodjanak.

Igen ám, de a készítők megtették azt, amit kevesen mernek, tehát a rengeteg, már sokszor ellőtt ötletet egy meglehetősen egyedi, egyben morbid masszává gyúrták. És ez a furcsa turmix könnyen elsülhetett volna egy erőltetett, izzadságszagú baromságként is, viszont a jól megírt forgatókönyv, az értő rendezés és a nagyszerű fekete humor már-már a „zsenialitás” magasságába repítik.

Folytatás a tovább mögött.

Nem beszélve arról, hogy a másfél órás játékidő alatt szinte az összes horror-klisé paródia tárgya lesz (és itt nem a Horrorra akadva szintű humorizálásra gondolok) és a legtöbb klasszikus előtt fejet is hajtanak az alkotók. Hogy néhányat említsek, Evil Dead, Hellraiser, Az, vérfarkasos mozik, zombi filmek, japán szellemkislányos darabok, B kategóriás szörnyparádék és még H. P. Lovecraft-ról sem feledkeztek meg a készítők. Az egészben pedig az a legjobb, hogy szinte minden képkockán érződik, ezt a művet a műfaj nagy rajongói alkották a többi rajongónak, azért, hogy így tisztelegjenek a horror előtt és egyben szórakoztassák a népet. Ez pedig nagy dicséretet érdemel, hiszen a mai darabok nagy része csak azért készül el, hogy a producerek jól megtömjék a zsebüket zöld hasúval.

Most viszont elérkeztem arra a pontra, ahol már nem áradozhatok ész nélkül a Cabin-ról, ez pedig nem más, mint a látvány. Persze, szem előtt kell tartanunk, hogy ez nem egy giga költségvetésű eposz, ehhez képest pedig egész szép maszkokat és vérengzéseket láthatunk. De az utolsó félórában sajnos teret kapnak a CGI- effektek, ezek viszont már elég gyengére sikeredtek. Bár, legalább nem kell őket huzamosabb ideig néznünk, hiszen a készítők is tisztában lehettek azzal, hogy mi néz ki jól és mi nem, így a túl műre sikeredett „akció-jeleneteket” szerencsére nem is húzták el.

Ez a kis szépséghiba azonban nem ront sokat az összképen, úgyhogy nyugodtan kimerem jelenteni, hogy ez az utóbbi idők egyik legjobb horrorra, ami nem csak görbe tükröt tart a sablonok elé, de fejet is hajt a klasszikusok előtt. Tehát a rajongóknak kötelező, de mindenki másnak is csak ajánlani tudom, bár azt azért megjegyezném, egy kis nyitottság azért kell, hogy élvezni tudjuk.

Értékelés: 8/10

Játékidő: 95 perc
Rendező: Drew Goddard
Forgatókönyv: Joss Whedon, Drew Goddard
Szereplők: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Richard Jenkins

Címkék: 2011 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr514717235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása