Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Exit Humanity (2011)

2012.06.27. 18:17 Csabi87

exit-humanity-poster.jpgAzt hiszem az nem titok, hogy a zombis filmek igen közel állnak a szívemhez, a slashereken kívül talán az ilyen kategóriás alkotásokat tudnám a legkedvencebbjeim közé sorolni. Ezért is vártam nagyon az Exit Humanity című kanadai produkciót, sőt ezen film amellett, hogy zombis még egy pici történelmi színezetet is kap, legalábbis abban a tekintetben mindenképpen, hogy az Amerikai Polgárháború környékén játszódik, csak úgy, mint az Asylum-féle Abraham Lincoln vs. ZombiesAzonban az egyáltalán nem kérdés, hogy ez a horror mérföldekkel faszább.

A történetről bővebben is írnék pár sort. Adott egy narrátor, aki egy a Polgárháború idején élt felmenője naplójából olvas fel nekünk. Az írás nem igazán a háborúról és annak borzalmairól szól, hanem egy olyan jelenségről, ami az író életet nagyban befolyásolta. Természetesen miközben Brian Cox felolvassa nekünk a leírtakat, a szemünk előtt mindezek meg is elevenednek, így szemtanúi leszünk annak is, hogy főhősünk Edward Young már a háború idején találkozott zombikkal, a háború után pedig a családját is elveszti miattuk. Egy darabig az a remény még él, hogy legalább Young fia élve megúszta az eseményeket, viszont csakhamar kiderül, hogy őt is megharapták és át is változott. Hősünk úgy érzi innentől kezdve az élete fabatkát sem ér és megpróbál végezni magával, ám miután többszöri próbálkozásra sem jár sikerrel (mondjuk valljuk be bénán is csinálja), úgy dönt, hogy teljesíti egy régi ígéretét és elviszi fiát egy gyönyörű vízeséshez, legalábbis a hamvait. 

Young így hát felkerekedik és nekivág a kalandnak, útját agyhalottak szegélyezik, az utazás pedig nem várt fordulatokkal gazdagodik.

A tovább mögött folytatom.

A sztoriról többet nem is igen írnék, hiszen tényleg elég sok fordulat és akadály gördül főhősünk útjába, ezek nem feltétlen meglepőek, de kifejezetten sablonosnak se nevezném őket. Így hát a produkció ezen részével talán nem is lehetnek különösebb gondjaink.

Edward Young története amellett, hogy horror egy igen komoly dráma is, hiszen a családját elveszti, a fiát zombiként kénytelen fejbe lőni és tényleg egy elég kilátástalan helyzetben lévő embert ismerhetünk meg a személyében. Ami pedig a jó hír, hogy Mark Gibson (Monster Brawl), a színész egész jól hozza ezt a karaktert. Félreértés ne essék, Gibson nem a világ legpengébb drámai színjátszója, viszont nem felettébb ügyetlen, arról meg nem tehet, hogy a legtöbb esetben ordítani kell - bár más kérdés, hogy valahol ez is a drámaiságot növeli, na meg a zombik számát, hiszen azoknak is van fülük.

Gibson-on kívül egyébként horrorban jártasabb színészek is feltűnnek, például egyébként a narrátor Brian Cox is ilyen, őt A körben de akár az Adsz vagy kapszban is láthattuk. Illetve ilyen téren Bill Moseley (Rogue River, The Tortured, Dead Air, A sötétség serege) és Stephen McHattie (Pontypool - A zombik városa, A testvériség) nevét is meg kell említeni. Mondjuk utóbbi itt sem nyújt marandó alkotást, ellenben Moseley ezúttal is hozza a szokásost, mondjuk a lassított dühkitörése nem volt a legjobb.

A fényképezés egész ügyes, néha szép helyeket is látunk, illetve a színek is elég komorak és teljesen jól passzolnak a film és a főszereplőnk kilátástalan helyzetéhez.

A zombikkal szintén nem lehetnek problémáink, ügyesen sminkelték és nem csak simán fehérre meszeltek.

Poénból sokat nyilván nem kapunk, bár az Isaac nevű karakter ellő egy-két móka petárdát, illetve van egy talán nem viccesnek szánt, de mégis idióta karakterünk, az őr, aki mindig lebasz mindenkit, hogy csend legyen, pedig közben senki sem szól egy szót se. Mondjuk őt köbö 1 percig látjuk, de vicces pofa volt.

A kor feelingjét is egész jól hozza az Exit Humanity, bár ebben talán nagy szerepe van annak is, hogy pár faházon és az erdőn kívül (na meg mondjuk van egy bunkerszerűség is) nem sok mindent mutatnak. Mondjuk a kortörténetből nekem egyedül Edward Young bőrkabátja lógott ki, mint valami kemény motoros úgy nézett ki benne. Mondjuk biztos volt már akkoriban is bőrkabát, csak nem így szabták.

Egyedüli problémaként én egy picit a lassú tempót tudnám felhozni (bár a The Walking Dead-nél nem feltétlen lassabb, csak az akció részeket tekintve mondjuk ügyetlenebb), ami mondjuk egy picit végig jellemzi a filmet, a hangulat pedig ehhez képest nem volt teljesen magával ragadó, bár azt kijelenteni, hogy unatkoztam túlzás lenne.

Jó kis produkció ez, egynek elmegy, nem az a nagyon zombihentelős akcióorgia, de kell az ilyen is. Szerencsére már felirat is készült hozzá Pedro jó voltából és talán mondanom sem kell, hogy kedvenc horrorfordítónk ezúttal is első osztályú munkát végzett.

Az Exit Humanity pedig nálam egy 6 pontos alkotás. Egyszer nézős filmnek teljesen jó.

Címkék: zombi 2011 6/10 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr834603141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása