Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mars: Az utolsó napok (2013) - The Last Days On Mars

2013.11.13. 17:24 Jason13

letöltés_1.jpgÚgy tűnt, 2013 a mozizás szempontjából a sci-fi éve lesz és annak ellenére, hogy sokan csalódtak a "termésben", én a legtöbb darabbal jól elvoltam. Például a Feledés szerintem egész korrekt lett, ahogy Kirk és Spock közös kalandja is (Sötétségben: Star Trek), de a szörnyes-robotos Tűzgyűrű is kifejezetten tetszett. Bár, azért megtudom érteni azokat, aki fanyalognak, hiszen ezek mellett sok más igényes filmet nemigen mutattak be, legalábbis a hazai vetítőtermekben. De azért érdemes szétnézni az alacsonyabb költségvetésű alkotások között is, mivel ilyenek is készültek idén a témában, ilyen például a The Last Days on Mars, ami első blikkre egy kevésbé eredeti, de annál szórakoztatóbb űrhorrornak tűnt. 

A történet (SPOILER következik) a Marson játszódik (SPOILER vége), ahol is egy kutatócsoport utolsó napjába kapunk betekintést. Hőseink nagy erővel készülődnek már a hazautazásra, de két fickó még utoljára kimerészkedik a terepre, ami végzetes következménnyel jár, hiszen olyan felfedezést tesznek, amely még a Földi életre is veszélyt jelenthet.

Még mielőtt sokan arra gondolnának, a forgatókönyvet az utóbbi 20-30 év legjelentősebb sci-fijeiből ollózták volna össze, leszögezném, a film egy novella feldolgozása. Mondjuk azt már nem tudom, mikor íródott, így tényleg lehet az, hogy a szerző innen-onnan merített ihletet, de ezt már az okosabbakra bízom. A lényeg az, hogy tényleg felbukkannak a cselekményben olyan részek, melyek ismerősek máshonnan, nekem például a Prometheus és az eredeti A dolog ugrott be legelőször.

Folytatás a tovább mögött.

Last-days-on-mars-2.jpg

Ennek ellenére nem rossz kis történet ez, sőt, azoknak szerintem kifejezetten tetszeni fog, akik nem voltak odáig a fentebb már említett Alien előzményfilmért. Mégpedig azért, mert ott kissé túl lettek bonyolítva a dolgok, itt sokkal egyszerűbb válaszokat kapunk a kérdésekre.

Ám engem mégsem a sztori fogott meg, hanem a kivitelezés. Annak ellenére, hogy ez egy pofátlanul olcsó alkotás, egész jól el lett kapva benne az atmoszféra. Bár a Mars felszínén látszó jelenetek elég snasszra sikerültek (még a vörös szűrű használata sem nagyon látszik, pedig azt erőteljesebben is lehetett volna alkalmazni), a kutatóbázis belseje kellően ki lett dolgozva, ahogy a különböző maszkok is, sőt, még a CGI effektek is egész jók.

A színészi játékot sem érheti panasz, egész ügyes alakításoknak lehetünk szemtanúi. Elsősorban Liev Schreiber-t említeném meg, aki lehet nem a leghíresebb sztár, de kifejezetten tehetséges és itt is hozza a formáját. Mellette itt van Elias Koteas is, aki ugyan nem tölt sok időt a képernyőn, de legalább addig is profin végzi a dolgát.

always_put_one_on_the_brain.jpgAmin meglepődtem az az, hogy elvileg PG-13-s besorolást kapott a film, de mégis tartalmaz véres képsorokat. Persze, nincs premierplánban belezés, de azért néhány ínyencség így is belefért, ezek se lettek rosszul megcsinálva.

Összességében ez egy bőven vállalható darab, ami nem sok eredetiséget és új ötletet tartalmaz, de legalább hangulatos és szórakoztató, köszönhetően a tehetséges színészeknek, a fülbemászó zenei aláfestésnek és a viszonylag jó látványnak. És végtére is, a befejezés miatt sem tudok haragudni erre a filmre, mert azzal mintha az alkotók is arra céloznának, nem akartak ők megreformálni a műfajt, csak kihozni a kevés büdzséből annyit, amit lehetett és helyenként megidézni a klasszikusokat. Ez pedig sikerült nekik.

Játékidő: 98 perc
Rendező: Ruairi Robinson
Forgatókönyv: Clive Dawson
Szereplők: Liev Schreiber, Romola Garai, Elias Koteas

Értékelés: 7/10

Címkék: 7/10 angol film 2013 ajánlók ír film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr895628079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.13. 18:55:40

(1975-ös a novella, ha jól emlékszem.)
Tényleg egy hangulatos sci-fi lett, még ha túlságosan is ismerős benne szinte minden.
Amúgy ha már idei év, a Europa Report megvolt?

Dzsézön 2013.11.14. 10:52:31

Nagyon szeretem ezt a fajta sc-fit és mivel nincs belőle túl sok ezért minden jól sikerült darab aranyat ér. Az meg, hogy a Dolog és a Prometheus jutott róla eszedbe még jobb jel nekem. Szóval "örülünk Vincent".

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.11.14. 17:34:33

jó kis film, nekem is bejött. csípem ezt a Liev Schreibert.

süti beállítások módosítása