Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halálosztó (1997) - Wishmaster

2012.07.14. 18:30 Csabi87

Wishmaster.poster.jpgHa az 1997-es év horrorkínálatát vizsgáljuk akkor azt hiszem jónéhány megkerülhetetlen filmmel találkozunk, ilyen lehet a Kocka, a ma már talán klasszikusnak nevezhető tinihorror a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, de a hasonló kategóriában induló Sikoly 2. részéről sem szabad megfeledkeznünk, illetve az év talán egyik legjobb, hanem a legjobb horrorjáról a Halálhajóról. Ezek mellett pedig szépen ott feszít Robert Kurtzman fantasy elemekkel operáló horrorja a Halálosztó is, amelyhez egyébként Wes Craven nevét is odaköthetjük, hiszen a nevét adta a produkcióhoz.

A történet messziről indít (csak úgy, mint én a jelen posztban): az 1100-as évek környékén járunk, Perzsiában, ahol egy öntelt és nem teljesen normális uralkodó éppen kedvenc házi dzsinnjétől kíván, amelynek hatására a palotában elszabadul a pokol. Emberek válnak kővé, halnak szörnyet, sőt az egyikőjükből még a csontváz is kiverekszi magát - ez utóbbi egyébként remek kis vérengzős jelenet.
Az uralkodó mágusa/varázslója persze átlát a szitán, hiszen ismeri a dzsinnek legendáját, mely szerint ezek a lények tulajdonképpen egy párhuzamos világban éldegélnek és legfőbb céljuk az, hogy igába hajtsák az emberiséget, ehhez pedig teljesíteniük kell a gazdájuk 3 kívánságát, ezután pedig az összes dzsinn eláraszthatja a világot és kedvükre garázdálkodhatnak. No és mivel mágusunk ennyire intelligens, gyorsan bezárja a gonosz dzsinnt egy opálkristályba, még mielőtt az uralkodó elmondhatná a harmadik kívánságát. A világ megmenekül, jippi-á-jéé.

Igen, de az öröm csak napjainkig tart, ugyanis az opálkristály előkerül egy perzsa szobor belsejéből és hogy-hogy nem szétrobban, aminek következtében az évszázadok óta bezárt dzsinn kiszabadul és elkezdi keresni a gazdáját, hogy teljesíthesse a három kívánságot, hogy aztán barátaival eláraszthassák a földkerekséget. 

A tovább után folytatom.

- Ki a fene maga? Hogy jutott be ide?
- Az őr megnyílt előttem.

Az alapszituáció tehát így néz ki, adott egy dzsinn, aki Tibi bácsi vehemenciájával szeretné teljesíteni a három kívánságot, közben pedig lelkeket gyűjt, gonoszkodik és amerre jár pusztítás követi útját.

Az a helyzet, hogy a Halálosztó nem egy okos film, hiszen a forgatókönyv többnyire a bot egyszerűségével vetekszik és kvázi a gonosz és a jó harcára épít, nem is sablonmentesen. Ennek ellenére viszont egy korrekt kis film, hiszen izgalmas, eseménydús és nem utolsó sorban véres jeleneteknek sem vagyunk híján. Sőt nem is csak, hogy véres jelenetek, de egy-két izgalmas halálnem is befigyel, például amikor a dzsinn az üvegajtóba "olvasztja" a biztonsági őrt és átmegy rajta. Ezek a részek egyébként nem is túl gagyik, egész ügyesen kivitelezettek.

A szereplők szintén rendben vannak, sőt mindenképpen meg kell említeni, hogy három olyan színész is szerepet kapott a filmben, akik már akkoriban is ismert nevek voltak a horrorvilágában. Az egyikőjük Robert Englund (Rémálom az Elm utcában sorozat, Piton, Inkubus), aki viszonylag nagy játékidőt kapott, ő egy gyűjtőt alakít, aki rendre feltűnik a képernyőn. Rajta kívül, pedig a korábbi évek másik két nagy horror gonosza Tony Todd (Kampókéz trilógia, Végső Állomás 5., Balta 2.) és Kane Hodder (Jason X, Freddy vs. Jason, Balta, Balta 2.) is feltűnik pár percre, mindketten biztonsági őröket alakítanak egyébként, akikkel a gonosz dzsinnt alakító Andrew Divoff (The Rage, Halálosztó 2.) könnyszerrel bánik el.

Illetve ha már  a szereplőknél tartunk mindenképpen meg kell említeni Tammy Lauren nevét is, akit többnyire sorozatokból ismerhetünk.

A rendezést Robert Kurtzman vezényelte, aki rendezőként a The Raget, az Élve eltemetve című filmet (nem a Ryan Reynoldsosat), illetve a 2010-es inkább akció-thrillernek beillő Dühöngő halált jegyzi, viszont, maszkmesterként jó néhány film stáblistáján feltűnt már.
A forgatókönyvet pedig Peter Atkins írta, akinek a Hellraiser 2., 3. és 4. részét köszönhetjük, illetve jövőre érkezik a Prisoners of the Sun című akció-horror, amelyben társíróként működött közre.

A Halálosztó (amely egyébként itthon Halálmesterként is fut) összességében egy egész korrekt film, amelyben a történettől tényleg nem fogjuk hanyatt dobni magunkat, viszont a speciális effektek, a halálok és véresebb részek teljesen jól vannak megcsinálva (nem hiába Kurtzman nagy szakmai tapasztalata), Andrew Divoff remek a Dzsinn szerepében, míg a már említett három horror-ikon feltűnése is kellemes perceket okoz a rajongók számára. Nekem nagy kedvencem a film és emiatt meg is kapja a 7 pontot.

Címkék: fantasy 1997 dzsinn amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr724523049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása