Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zone of the Dead (2009)

2013.04.16. 18:47 Jason13

zone-of-the-dead-poster.jpgA szerbek eléggé belelendültek a horror készítésbe, gondoljunk csak a nagy port kavaró Szerb film-re, vagy a The Life and Dead of Porno Gang-re. Ezek azonban elég elborult művek lettek, ahol a készítők nem csak arcon köpték a jó ízlést, de meg is erőszakolták azt. Így hát azok a rémfilm rajongók, akiknek a gyomra nem bírja a magas fordulatszámú lelki terrort és brutalitást, jól teszik, ha óvatosan közelítenek a szerb darabok felé. Azonban a Zone of the Dead nem egy elképesztően beteg agymenés, úgyhogy ezt már többen választhatják délutáni laza kikapcsolódásnak, mint a fentebb említett mozikat. Sőt, ez az első szerb zombi-film, tehát már emiatt is érdemes megtekinteni, nem mellékesen pedig még egész szórakoztató is.

A játékidő elején egy építkezési területen járunk, ahol a munkások néhány hullát találnak, akik pár száz éve pestis által hunytak el. Ki is jönnek a hivatalos szervek és megállapítják, a holttestek picikét még fertőzőek, jó példa erre az egyik munkás bezombulása. Ezek után ugrunk az időben és a cselekmény több szálon fut tovább: egy kisváros vonatállomására egy vegyi anyagot szállító vonat érkezik, amit sikerül szétlőnie a balfácán biztonsági őrnek, így az ott tartózkodók hamar húsra éhes zombikká változnak. És épp a hullák által terrorizált városon akar áthajtani néhány ügynök, hogy egy rabot Belgrádba szállítsanak. Ők azonban hamar összefutnak a zombikkal és menekülőre veszik. Útjuk során találkoznak buliból elcsatangolt fiatalokkal és egy gépfegyveres vallási fanatikussal, ezek után pedig együtt veszik fel a harcot a járkáló holtakkal.

Folytatás a tovább mögött.

zone-of-the-dead-1.pngMit ne mondjak, nem rendelkezik valami erős történettel a film, de őszintén szólva, egy átlagos agykikapcsoló zúzdához ez pont elég. Ez a kis szösszenet pedig még meg is ugorja ezt a szintet. Bár, a kezdetekkor még nem ez körvonalazódhat a nézőben, hiszen a sok eltérő cselekményszál miatt néhol unalomba fullad a sztori és felesleges karakterek is akadnak szép számmal. A másik pedig az, hogy a történet se nagyon akart körvonalazódni, de fél óra után csak elkezdenek pörögni az események és az elsőre gyatrának tűnő forgatókönyv is felmutat néhány érdekes és jópofa dolgot, de ezeket nem szeretném lelőni, tessék megnézni a filmet.

Egyéb pozitívumok közé tartozik még a színészi játék, ami egész tűrhető, sőt, ha néhány felesleges karaktert nem erőltetnek bele a játékidőbe, még „igencsak jónak” is lehetne nevezni. De így sincs gond, hiszen főszereplőink szimpatikus figurák, főleg Ken Foree (aki nem ismerné, ő volt az egyik főszereplő Romero Holtak hajnala című klasszikusában), aki kicsit koros már, de még így is látványosan csapott szét a zombik között. De talán még nála is ütősebb volt a vallási fanatikus csávó, aki élőhalott gyilkolás előtt/után olyan szövegeket lenyomott, hogy én már a földön fetrengtem a nevetéstől.

zone-of-the-dead-2.jpg
Bár, ez nem egy vígjáték, azért az előbb említett poénos alakításon kívül vannak még megmosolyogtató pillanatok a filmben, például kapunk nyílt Holtak hajnala utalást, amit Foree egy igencsak vicces mondattal koronáz meg, de hozzá köthető még egy idézet, amit a Holtak hajnala remake-jében sütött el, kicsit másképp.

De térjünk rá a zombikra. Ők egész jól néznek ki, a maszkmesterek megilleti egy kisebb taps, már azért is, mert a költségvetés nem hágott a magasba. Viszont ezek a hullák nem csak „dekoratívak”, de néha kommunikálnak egymással és alszanak is! Lehet hülyén hangzik, de a filmben egész jól oldották meg ezeket a jeleneteket.

zone-of-the-dead-3.png
Hibának az akciókat rónám fel, de nem azzal van baj, hogy gagyik vagy rosszul lettek megkoreografálva, hanem azzal, hogy nagy részük a sötétben játszódik és a gyenge operatőri munkának köszönhetően alig látszik belőlük valami. Meg ugye ott van még a felemás kezdés és néhány üresjárat.

Viszont ezek ellenére egy egész nézhető, sőt szórakoztató zombis móka a Holtak zónája, megmondom őszintén, nem hittem volna, hogy a szerbek ilyet is tudnak, főleg az írás elején emlegetett két „műalkotás” árnyékában.

Értékelés: 7/10

Játékidő: 102 perc
Rendező: Milan Konjevic, Milan Todorovic
Forgatókönyvíró: Milan Konjevic
Szereplők: Ken Foree, Kristina Klebe, Emilio Roso

Címkék: 2009 olasz film 7/10 spanyol film ajánlók szerb film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr695148537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása