Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szerb Film (2010)– Sprski Film

Az új évezred botrányfilmje?

2012.08.26. 19:14 Herschmi

a-serbian-film-srpski-film-movie-poster-2010.jpg2010-ben Szerbia sokkolta a világot ezzel a filmmel, minden blogon, fórumon azt lehetett olvasni, hogy soha eddig nem látott brutalitású alkotással leptek meg minket déli szomszédaink. Sokan egyenesen minden idők legdurvább filmjének kiáltották ki az alkotást. Vajon tényleg így van ez? Srdan Spasojevic-nek sikerült volna letenni az asztalra egy olyan alkotást, amit ép elméjű ember soha nem lesz képes megnézni, vagy ha mégis csak a hányinger és undor tömény keverékét érezné magában? Na de lássuk a történetet. Elég spoileres írás lesz, több meghökkentő(nek szánt) jelenetet leírok, szóval mindenki csak saját felelősségre olvassa tovább.

Milos-t, az ex-pornósztárt felkérik egy utolsó nagy melóra. A filmről nem sokat árulnak el, viszont fizetnek annyit, hogy ne kérdezősködjön. Igaz, elbizonytalanítja a sok titkolózás, szinte semmit se árulnak el neki a leendő filmről, de hát pénz beszél, kutya ugat. Ráadásul a nyomozó bátyja is megnyugtatja, hogy minden tiszta a különc rendező körül. Igen ám, de a forgatások az első perctől kezdve nem épp a megszokott módon zajlanak. Különös helyszínek és operatőri munka, túl fiatalnak tűnő lányok és egyre erőszakosabb jelenetek egyre csak nyugtalanítják Milost, végül úgy dönt kilép. Persze ez nem megy könnyedén, bedrogozzák, majd napokkal később összeverve eszmél saját lakásában. Családja eltűnt, ő pedig fokozatosan visszatérő emlékezete és videófelvételek segítségével próbálja kinyomozni a történteket.

A folytatás a tovább mögött, még egyszer jelzem: spoileres leszek.

Az első bekezdésben feltett kérdésekre a válaszom: Lófaszt! Erősen túlértékelt alkotás mind erőszakosság, mind pedig lélektani hatások terén is. Elismerem brutálisabb a legtöbb horrornál és ezt a hatást a szex közben elkövetett gyilkosságok csak növelik (pl. mikor kutyapózban a kikötözött lány fejét levágja),de hogy minden idők leg-je lenne? Badarság. Aki nem bírja a vért, ne horrort nézzen, hanem a Twilight-filmeket.

Például az Addio Ultimo Uomo-ban látott péniszlevágás mérföldekkel sokkolóbb és gyomorforgatóbb, mint a film bármely jelenete. Előbb említett alkotás egy 1978-as film, de szerintem ha sorra vennénk a 70-es évek olasz mondo filmjeit, minden második tömve lenne ilyen jelenetekkel. (Mondo: horrorfilmek azon stílusa, amely teljes egészében valós felvételnek van beállítva, gyakorlatilag a legtöbb esetben valós dokumentumfilmnek. Sok esetben narrátor mondja alá a szöveget.) Az újszülött pornó aberrált ötlet volt, ez tény. Maga az ötlet elmebeteg, de a megvalósítás gyenge. Egy fazon tart maga előtt egy véres műanyag babát és gyereksírást vágtak be alá.

Olvastátok Stephen King a Bilincsben című könyvét? Azt is, ahogy leírja, hősnőnket tíz éves korában hogy molesztálta az apja? Az tényleg sokkolt, hetekig nem bírtam kiverni a fejemből, hogy lehet ilyen szörnyűséget tenni. Na, a Szerb filmtől ne várjatok semmilyen hasonló hatást. Viszont mikor apa és fia az önkielégítésről beszélget és a fiú keze elkezd lefelé vándorolni a testén, hát attól tényleg rosszul lettem. Orvosi kezelésre szorulna, aki ilyet berak egy filmbe. Ez igaz a new born pornra is, attól hogy nem sikerült hatásosra (megjegyzem még szerencse). Az a jelenet, mikor a pornószínész a farkával megöl egy embert, az meg egyszerűen röhejes.

Maga a film nem rossz, elég tisztességes munkát végeztek a készítők. Sajnos unalmas és kiszámítható. Viszont erről a forgatókönyv tehet. Első komoly hiba, hogy a film felét Milos visszaemlékezéséből látjuk. Így eleve tudjuk, hogy megússza az egészet. Kár is lenne izgulni érte. Ha valós időben zajlott volna a cselekmény, még izgalmas is lett volna. Ez hatalmas öngól volt. Ezzel az egyik sokkoló fordulatot is elcseszték. Konkrétan, mikor Milos és egy maszkos fazon egy kisebb és egy nagyobb zsákkal takart arcú embert megdugnak. Mivel már fél órával előtte tudtuk, hogy eltűnt meggyötört hősünk felesége és kisfia, így milyen gyengeelméjűnek kell lenni ahhoz, hogy ne jöjjünk rá első pillantásra, vajon kiket rejtenek a zsákok? Apropó maszkos ember. Talán ha a rendező megelégszik azzal, hogy szimplán csak azt mutatja be, hogy irigyli Milos életét a bátyja, még nem esett volna le, hogy az ő arca van a maszk mögött. De persze bele kellett rakni egy amúgy teljesen felesleges jelenetet a filmbe, amiben a bátyót egy prosti szopja, miközben a családi videókat nézegeti. Gratulálok, ezt a fordulatot is sikerült elszarni! Második öngól.

A filmnek próbáltak drámai befejezést csinálni, de ez sem ment nekik. Fapofával néztem végig a család közös öngyilkosságát. A feleségről és a kisfiúról szinte semmit se tudunk meg a filmben, alig látjuk őket, így sajnálatot sem tudtam érezni irántuk. A dögunalmas jelenetek között biztos akadt volna erre is pár perc. Sajnos ez van, ha a minőség helyett a polgárpukkasztás és a gore az első. Harmadik öngól.

Kis odafigyeléssel jó film is lehetett volna. Kár érte. Így jár, akinek csak a trancsír számít. Ezért csodálatra méltóak a francia újhullám gyöngyszemei. Rendezőik mesterien találják el azt a vérmennyiséget, ami még nem csökkenti a film színvonalát, viszont sokkal súlyosabb alkotássá teszi őket. Ez művészet. A Jack Ketchum’s: The Girl Next Door-t láttátok? Gregory Wilson szinte egy csepp vér és durva jelenet nélkül is megrendezte véleményem szerint minden idők legsokkolóbb filmjét. Ez művészet. A Szerb film? Csak feltünési viszketegség. A harmadik évezred botrányfilmje díjra viszont jogosan pályázik. Ilyen tekintetben egy jó darabig nem történik trónfosztás.  A 80-as évek olasz filmjeinek állatgyilkosságai és naturalista ábrázolásai mellett viszont labdába se rúghat. 5 pontot kap, azt is csak erős jóindulattal.

Ui.: Szerintem eléggé egyedül leszek a kritikában leírt véleményemmel, kíváncsi lennék a Ti véleményetekre, írjátok le nekünk! Szerintetek melyik minden idők legdurvább filmje?

Címkék: gore 2010 5/10 ajánlók szerb film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr254674196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorre126 2012.08.26. 21:43:57

Örülök neki, hogy nem magasztaltad fel. Remekül megfogalmaztad, hogy mi a baj a filmmel, bár kicsit sajnálom, hogy a jó dolgokról nem esett szó. Például az újszülött pornó megvalósításán kívül minden jelenet szinte tökéletes volt, és én egyet sem éreztem feleslegesnek, mindennek megvolt a helye, no meg a színészek is szimpatikusak voltak, és leginkább hitelesek. Persze kinek mi, én szeretem a lassú, szinte eseménytelen filmeket is, ha legalább a téma érdekel. Többet nem is írok, a szerintem is rossz dolgokat már papírra vetetted.

Minden idők legdurvább filmje pedig az Álom.net, kétség sem férhet hozzá.

süti beállítások módosítása