Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Elkülönítve (2005) – Isolation

Klausztrofób hangulat az Ír-szigeten

2013.01.02. 18:35 Herschmi

isolation-poster.jpgAz Alien és A dolog stílusteremtő alkotások voltak, melyek nemcsak létrehozták a scifi-horror műfajt, de segítettek világméretű elterjedésében is. Volt egy harmadik film is, a Leviathan,melyet az előbb említett művek ihlettek, és méltatlanul elfelejtette a közönség. De nemcsak stílusteremtő voltuk miatt jelentősek, hanem mert mindegyik valamilyen okból zárt térben játszódik (űrhajó, antarktiszi kutatóállomás, mélytengeri kutatóbázis), ahonnan nincs menekvés és a főhősök kénytelenek szembeszállni a gonosszal az életben maradásért. Klausztrofób hangulat és reménytelenség jellemzi mindhármat. Vajon, hogy oldanák meg az írek, ha ilyen produkciót forgatnának? Vajon milyen helyszínen játszódna, hogy megteremtsék ezt a sajátos atmoszférát? Természetesen egy szarvasmarha-farmon!

Igen, jól olvastátok, az Isolation egy tanyán játszódik, ahol a gazda beleegyezésével génmódosított embriókat ültetnek be szegény tehenekbe. Csakhogy hiba csúszik a kísérletbe, a borjú már az anyaméhben megtermékenyítette saját magát és boncolása után egy halottnak hitt mutáns tehénembrió kezd mészárlásba, melynek gazdatestre van szüksége.  Miután beköltözik egy testbe, felfalja a belső szerveket, majd dolga végeztével kirágja magát a bőrön át. Fertőző is lehet, ezért a gazda és a két véletlenül belekeveredett tinédzser nem hagyhatja el a farmot, kénytelenek szembenézni a torzszülött bocival.

Folytatás a tovább mögött.

isolation-1.jpg

Csak nem ismerős valahonnan a történet? Mintha pont ez játszódott volna le egy Nostromo nevű teherhajón is olyan 35 éve. Elsőre amúgy valami vértehenes rettenetre számítottam, így kellemes meglepetés volt, hogy a Nyolcadik utas a Halál irányába mozdult el a film. „Vérbocit” így is kapunk, de a lény sokkal inkább hasonlít, egy karmos-fogas, csont és bőr féregre, mint marhára. Le a kalappal a készítők előtt, mert egy remek ötlettel átültették a fent említett filmeket egy hétköznapi, Írországban természetes közegbe, és csináltak egy olyan filmet, amit mindenképp (bármilyen hülyén is hangzik az alaptörténet) komolyan kell venni. Másrészt viszont szégyelljék magukat, hogy csak ennyit tudtak kihozni belőle, sokkal izgalmasabb produkciót vártam volna el.

Gyakorlatilag csináltak egy sci-fit, ami egy tanyán játszódik és remekül megoldották, hogy komolyan vegyük, semmi röhejes vagy béna dolog ne legyen benne (hiába ezt várnánk a sztori alapján), és szerintem ez irtózatosan nehéz lehetett.

Minden adott volt egy (még ha nem túl eredeti) feszültséggel teli másfél óra leforgatásához. Ezek után pedig készítenek egy közepes és többnyire unalmas filmet. Ne értsetek félre, nem kell teljesen leírni az Elkülönítvét, egyszer mindenképp nézhető, csak csodát ne várjon tőle senki. A fertőzés lehetőségét jobban kihasználhatták volna, pl. egy-két szereplőnél testi elváltozások és görcsök is felléphettek volna, biztosan izgalmasabbá tette volna a filmet.

isolation-2.jpg

Amit személy szerint nagyon sajnáltam, hogy nagyon keveset láttuk a szörnyet és akkor sem figyelhettük meg rendesen, pedig igazán impozánsra sikeredett.  Egyébként ez is folyamatosan fejlődik, mint Giger teremtményei, a játékidő végére már igazán kapitális méretű és brutális külsejű.

A színészi játék közepes, maga a technikai megvalósítás viszont egész jó, bár ettől se várjatok semmi extrát. Több díjat is nyert az Elkülönítve a Screamfest-en, az Austin Fantastic Festen, Gerardmer Filmfestival-on és a Leeds International Filmfestival-on. Azért a 9 „trófeát” és két jelölést elég erős túlzásnak tartom, fele annyira se jó film ez, hogy ennyit megérdemelne.

Kellemes kis koppintás helyett egy egész eredeti, de mégis közepes produkciót láttam, nálam ez gyenge 5 pontot érdemel.

Címkék: 2005 amerikai film 5/10 angol film ajánlók ír film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr774884497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2013.01.03. 10:42:18

Rohadtul csíptem ezt a filmet. A helyszín és a hangulat nálam telitalálat volt. Fényképezés is szép volt. Sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, de százszor inkább ez, mint még egy slasher vagy egy szomorú/dühös szellemkislány még egyszer.

süti beállítások módosítása