Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tudom, mit tettél tavaly nyáron (1997) – I Know What You Did Last Summer

2014.05.06. 18:13 tfsello

letöltés (1).jpgA mozi címe kicsit kacifántosra sikeredett, de maga film nem rossz.  Ezt a filmet a Sikoly idejében mutatták be, ekkoriban tinihorror őrület volt, ebben a kategóriában rengeteg alkotás készült, ilyen-olyan minőségben.

A Tudom, mit tettél tavaly nyáron a még abszolút vállalható kategória. Azon kívül, hogy szórakoztató, szerintem ijesztőbb, mint a Sikoly. Persze innen, 2014-ből nézve kicsit más a leányzó fekvése, de emlékszem, anno VHS-en megnézve, baráti társaságban igencsak izgalmas másfél órát adott nekünk.

A filmet Jim Gillespie jegyzi, aki nem végzett rossz munkát, mégsem kapkodtak utána a stúdiók. Ezen horror előtt egy filmet rendezett, míg a Tudom, mit tettél tavaly nyáron után kettőt, ami, valljuk meg, nem sok. Csakúgy, mint a Sikoly esetében, fiatal, feltörekvő, szinte ismeretlen színészeket toboroztak össze, de ez ennél a projektnél jobban sikerült. Míg a Sikoly sztárjai közül majdnem az összes színész „eltűnt”, addig a Gillespie-film szereplői szinte kivétel nélkül befutott sztárok lettek.

images (3).jpgA főszereplő Jennifer Lowe Hewitt lett, aki Neve Campbellnél, a Sikoly főhősnőjénél egy fokkal csinosabb és két mérettel nagyobb tehetség. Később többek között a Garfield filmekben és a Szellemekkel suttogó amerikai sorozatban kapott főszerepet. Ryan Philippe-et nem kell bemutatni senkinek. Olyan mozikban kapott meghatározó szerepet később, mint a Kegyetlen játékok, 54, Elveszett jelentés, Ütközések vagy az Igazság ára. Róla elmondhatjuk, hogy határozottan kinőtte a szépfiús szerepeket, és igazi színésszé vált.

Freddie Prinze Jr.-t sem kell bemutatni szerintem senkinek. Neki ez volt az első filmje, ráadásul tökéletesen helyt állt. Sokan csak később, A csaj nem jár egyedül című romantikus vígjátékban szerették meg. Ezután folyamatosan szállította a szerelmes szépfiút (Rád vagyok kattanva, Nyakiglove, Pasik és csajok, Kapás van), később a Scooby Doo „kalandfilmekben” tűnt fel. Legjobb szerepe szerintem ugyanakkor a 24 című akciósorozatban volt, Jack Bauer oldalán.

Ebben a filmben tűnt fel először a csinos, szőke cicababa, őt Sarah Michelle Gellar alakította. Ő később a tökéletesre sikeredett Kegyetlen játékokban játszott, azután ő is szerepet kapott a Scooby Doo-ban. Szerencsére vállalt horrorszerepet is, ő szerepelt az Átok filmekben is. Paulo Coelho egyik legjobban sikerült könyvének, a Veronika meg akar halni filmadaptációjában is főszerepet kapott.


Anne Heche óriási szerelmem volt a Hat nap, hét éjszakában, ahol Harrison Ford mellett parádézott (szerelmem akkor sem lanyhult, amikor kiderült, hogy leszbikus). Ő kevés szerepet kapott ebben a filmben, de egyértelműen ő játszott a legjobban. És van még egy színész, akit természetesen csak az újbóli megtekintés után fedeztem fel. Azt mondtam magamnak, nem lehet, ez nem lehet ő, de igen. Az Agymenők főszereplője Johnny Galecki is szerepel a filmben.

SPOILER: ő az aki elsőként meghal. SPOILER VÉGE.

images (1).jpgA hosszabb stábfelsorolás után nézzük magát a történetet: Az érettségi bankett varázslatos éjjelén négy végzős gimnazista - két fiú és két lány - beül egyikük új autójába és önfeledt hangulatban nekivágnak az éjszakának. Hirtelen a semmiből feltűnik egy alak. Ray hiába fékez, az ismeretlen mozdulatlanul fekszik az út közepén. A fiatalok pánikba esnek a rájuk váró súlyos büntetés miatt. Félelmükben olyan lépésre szánják el magukat, ami örökre megváltoztatja egész életüket. A holttestet a közeli mólóról a tengerbe dobják. Az ismeretlen azonban magához tér, de Barry szándékosan vízbe fojtja. A négy barát fogadalmat tesz, hogy megőrzik titkukat mindhalálig. Valaki azonban követi őket. Akárhova mennek, mindig a nyomukban van és mindent tud róluk. Látta, amit tettek. Ügyes és kegyetlen lelki terroristájuk ismeri minden gyengepontjukat, nem akarja futni hagyni őket. Most visszafizeti nekik mindazt a szörnyűséget, amit ők okoztak az idegennek...

images (5).jpgAttól a ténytől ne vonatkoztassunk el, hogy ez egy horrorfilm, és mint minden horrorfilmben, történnek logikátlan cselekedetek, vannak bugyuta és idegesítő szereplők. Ennek ellenére ez a film szerintem jól működik, nyilván nem azért ül be az ember egy ilyen produkcióra, hogy az élet nagy kérdéseire kapjon választ. Szórakoztat, ijesztget, leköt. Egy tinihorrortól nem is várhatunk többet. Ehhez társulnak még az ismert arcok, valamit John Debney-nek köszönhetően a kiváló filmzene. Megtekintését főleg nosztalgiázás gyanánt ajánlom mindenkinek, de akik még nem látták, ők is jól szórakozhatnak.

Szerintem: 8/10

Címkék: 1997 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr56117975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbakterúr 2014.05.07. 08:54:01

Amikor először láttam azonnal meg akartam szerezni és azóta vagy 10x néztem meg újra. Nagyon tetszett. Izgalmas változatos látványos, és nem utolsó sorban gyönyörűek as lányok!

süti beállítások módosítása