Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Blutgletscher (2013)

Mutáns lény a sógoréknál!

2014.04.29. 18:02 Csabi87

blutgleitscher-poster.jpgNagy elvárásokkal és mérhetetlen harci kedvvel ültem neki az osztrák gyöngyszemnek ígérkező Blutgletschernek, ami az előzetesek alapján meglehetősen biztatónak tűnt. Kicsit John Carpenter '82-es klasszikusára hajazott, de talán pont ettől kaptuk fel a fejünket.

Hazájában egyébként tavaly szeptemberben mutatták be, a tengerentúlon pedig szintén felfigyeltek a vörösben úszó gleccserre, így hamarosan ott is bemutatják, sőt a piedesztálra emelés fokozása véget jelezném, hogy hazájában a Viennale nevű filmes szemlén 3 díjat is bezsebelt.

Marvin Kren filmjében egy Alpokban működő kutatóállomásra látogathatunk el, ahol néhány tudós mellett, egy "mindenes" is tartózkodik. Előbbiek az éghajlatváltozásokkal kapcsolatban végeznek kutatásokat, amire a magasban, a gleccserek között jó lehetőségük nyílik. Míg utóbbi úriember már évek óta él az állomáson kutyájával és tetemes mértékű alkohol készletével. 

Hőseink egy nap aztán érdekes felfedezést tesznek, ugyanis az egyik mérőállomáson valami vérvörösre színezett egy gleccsert. A valamiről hamarosan kiderül, hogy organikus és sokkal veszélyesebb, mint az elsőre gondolták. Mindenféle élőlényt megtámad és piszok gyorsan mutálódik. 

A helyzet tehát kellőképpen kritikus és veszélyes, de a gondokat csak tovább tetézi, hogy a helyszínre tart a miniszter asszony is, baráti kíséretével, akik mit sem sejtenek a gonosz létformáról. Persze csak hamar szembesülnek a krízissel.

blutgleitscher-2.jpg

A dologgal történő összehasonlítás egyébként lényegében csak a hideggel és a kutatóállomással állja meg a helyét na meg ugye ott a lény, de ez alkalommal azért teljesen más vágányon indul el a film. Ezt pedig azért okos húzásnak is lehet nevezni, mert nem gondolnám, hogy az elején tapasztalható párhuzam véletlen, a célt pedig sikerült elérni, hiszen sokak érdeklődését felkeltették.

A végeredmény azonban más és mire oda eljutunk koránt sem élünk át olyan izgalmakat, mint A dologban. Persze ezt embere válogatja, hiszen a készítők itt is próbálkoztak.

blutgleitscher-3.jpg

A lény különféle mutálódása például baromi jó ötlet, más kérdés, hogy a maszkosok munkája már korántsem mindig tökéletes, a bábok néha talán még rossznak is nevezhetőek, de azért igyekeztek őket ügyesen fényképezni, hogy ez ne legyen túl zavaró.

Maszkok és vér terén persze azért okunk nem igen van a panaszra, egy B-film színvonalát abszolút hozzák, a színészi játék pedig szerintem még dob is az összképen. A főszereplőt alakító Gerhard Liebmann remek választás volt a főszerepre, a többiek játéka pedig tűrhető. Igaz Brigitte Kern-t még megemlíteném, egészen pontosan a karakterét, a miniszter asszonyt, aki baromi jó pofa. Az a fajta tökös asszony, aki nem sikítja rekedtre magát, ha megtörténik a baj, sőt ha kell egy kisebb műtétet is levezényel. A karakter egyébként így még egy kis humoros színezetet is adott a filmnek.

blutgleitscher-1.jpg

A rendező nevét viszont mindenképpen megemlíteném, ugyanis Marvin Kren felelt korábban a Rammbock című német zombifilmért, sőt az ABC's of Death 2. részében ő is megkapta a maga pár percét.

A Blutgletscher tehát korántsem olyan feszült és lüktető, mint A dolog, de egyszeri szórakozásnak kitűnően alkalmas, ami pontokban mérve most egy hatost jelent.

Címkék: 6/10 osztrák film 2013 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr226015301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.02. 18:48:52

Nekem tetszett, jobb volt mint vártam

Edwest 2015.01.14. 12:57:19

Szerintem pedig többszörnézős darab. Ha kiadnák nálunk DVD-n, biztos, hogy a polcomra tenném, és igen: A dolog mellé tenném, mert ott a helye. Nyilván nem érhet fel a számtalanszor a legjobbak egyikének választott legendához, de talán nem is szükséges bármiféle összehasonlítás az értékeléshez. Nekem nagyon tetszett a film, rég éreztem ennyi feszültséget egy horror megtekintésekor. A bábokat tényleg lehetett volna kicsit igényesebben megoldani, de az operatőri munka gondoskodott róla, hogy ez ne legyen annyira zavaró. Igaz, számomra ezáltal meg az volt nagyon zavaró, hogy nemigazán lehetett alaposabban megszemlélni a mutáns jószágokat. Persze meg lehet magyarázni a kapkodó kamerát azzal, hogy a megtámadottak is kb. ennyit érzékeltek az egészből, és épp az ő szemszögükből láttatják az eseményeket. A film vége nekem már csak azért volt nagyon inspiráló, mert oly módon hordozza magában a folytatás lehetőségét, hogy elkanyarodhat a véres gleccser témájától, és átnyergelhet egy klasszikus horror rémre, anélkül, hogy ezzel sérülne a történet kontinuitása. Nem akarok spoilerezni, egy szőrös félszerzetre célozgatok. :) Bár ha jobban meggondolom, van annyira jó a film alapötlete, hogy simán azzal is el lehetne adni egy folytatást. Remélem, lesz ilyen.
10/8

süti beállítások módosítása