Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mama (2013)

2013.02.18. 19:03 tfsello

mama-poszter.jpgA Mama című film trailerét már hónapokkal ezelőtt láttam, és olyannyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy amint lehetett, megnéztem a kész alkotást is. Nem bántam meg.

Az argentin származású Andrews Muschietti 2008-ban készített egy háromperces rövidfilmet, Mama címmel, és ez olyannyira jól sikerült, hogy nem más, mint Guillermo Del Toro állt a projekt mögé. Őt nem kell bemutatni a mozi kedvelőknek: rendező, producer és forgatókönyvíró. A Faun labirintusa c. alkotásáért Oscar-díjat kapott (a film összesen hármat), és többek között a Penge második részét, az Ördöggerincet és a Pokolfajzatot köszönhetjük neki. Ő maga így vélekedett Muschietti művéről:

„Az egyik legfélelmetesebb rövidfilm volt, amit valaha láttam. Hihetetlenül jól volt megcsinálva. Nagyon klausztrofóbiásan. Tényleg nagy, nagyon hátborzongatóan.” 2013-ra el is készült az egész estés alkotás, nem kisebb nevekkel, mint Jessica Chastain és Nikolaj Coster-Waldau. A film rendezői teendőit az eredeti rövid változatot megálmodó Muschietti kapta meg, ezen kívül a forgatókönyvet is ő maga jegyzi.

A film története röviden: Lucas testvére meghal, két lánya pedig eltűnik. Öt év után előkerülnek a gyerekek, akik ez idő alatt az erdőben éltek szülők és neveltetés nélkül.

Az antiszocális és furcsán viselkedő Victoriát és Lily-t Lucas, és felesége, Annabell magukhoz veszik. A lányok beilleszkedése nem megy egyszerűen, vadul viselkednek, ráadásul gyakran egy bizonyos „mamához” beszélnek. Hamarosan kiderül, hogy a fiatal házaspár a két lánnyal nem csak új gyerekeket, de egy borzasztó szellemet is „magukhoz vett”, aki minden áron vissza akarja szerezni, ami neki jár.

Folytatás a tovább mögött.

mama-3.jpg

A produceri teendőkért felelős Del Toro miatt szinte természetes, hogy a film tökéletesen van fényképezve, már-már művészi távlatokat nyit a horrorfilm-készítésben.

A film zenéjét Fernando Velázquez szerezte, akit gondolhatnánk ismeretlennek, de legutóbb épp a Lehetetlen című mozihoz készített zenei aláfestést. A horrorban is otthon van: ő volt a zeneszerzője az Árvaháznak, és az Ördög című filmnek is.

A színészi teljesítmények tízest érdemelnek, és ez elsősorban a mindig kiválóan játszó Jessica Chastainnak köszönhetjük. Eddig főleg drámai alkotásokban mutathatta meg tehetségét, mint Az élet fája, a Segítség vagy a nemrég bemutatott Zero Dark Thirty, amelyben Osama bin Laden elkapásában vállal főszerepet. A színésznő tőle szokatlan szerepet kapott, a filmben egy fekete hajú rocker kinézetű, tetovált nőt játszik, aki anyává válik a két gyerkőc örökbe fogadásával. Nem túlzás azt állítani, generációnak legtehetségesebb színésznőjét csodálhatjuk a képernyőn.

mama-2.jpg

Férjét Nicolaj Coster-Waldau játssza, akit főleg a Trónok harcában „szerethettünk” meg, de szerepelt a Harrison Ford nevével fémjelzett Tűzfalban is.

Megemlítendő még a két gyermekszínész teljesítménye. Isabelle Nelisse és Megan Charpentier hűen hozzák a karakterüket, pedig véleményem szerint ez többször nem egyszerű.

Muschietti derék munkát végzett a film elkészítésénél. Horrorfilmek esetében könnyebben elnézi az ember, ha kliséket lát, hiszen ez szolgálja a feszültséget, az ember fia mindig tudja, „na most, ijesztgetős rész jön”. Nincs ez másképp a Mamánál sem.

mama-1.jpg

Kiváló érzékkel nyúlt a történethez, és jól feltartja a feszültséget. A történet talán kicsit bonyolultabb, mint az ebben a műfajban megszokott, de ez csaj jót tesz a mozinak. Az egyetlen hibát talán a végénél követte el Muschiette. Bár eltér a megszokottaktól, ami javára válik, mégis mesterkéltnek, és mondjuk ki, gagyinak hat a vége.

Az addig felgyülemlett adrenalin és félelem egyszerre száll el, és mindezt a legrosszabbkor teszi a rendező. Ha az utolsó negyedórát meg tudjuk neki bocsátani, akkor garantáltan jó horrorfilm-élménnyel fogunk gazdagodni.

Szerintem: 8/10

Az eredeti három perces rövidfilmet itt nézhetitek meg.

Címkék: 8/10 spanyol film 2013 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr315084748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása