Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ördög (2010) - Devil

Amikor az Ördög liftezni megy...

2012.10.24. 18:31 DxNxLx

devil-2010-poster.jpgM. Night Shyamalan (Hatodik érzék, A falu, Jelek), The Night Chronicles címmel készülő trilógiájának elő darabja az Ördög, ami véleményem szerint messze túlszárnyalhatná az író utóbbi filmjeinek sikereit ha hagynák. Ugyanis túlzottan nagy hírverést nem csaptak a patást középpontba állító sorozat körül, pedig az első darab alapján megérdemelné. Inkább mint az Az utolsó léghajlító.

Az alap sztori baromi egyszerű, 5 egymásnak teljesen idegen ember egy irodaépület liftjében reked. Sokaknak, többek között nekem is, ez még elhanyagolható mértékű klausztrofóbiával is már maga a rémálom, de ami igazán lényeges, hogy  az utasok titokzatos körülmények között sorban elhaláloznak, méghozzá nem más, mint az ördög jóvoltából, akit egyikük személyében tisztelhetünk. Az ő kilétére természetesen csak a film végén derül fény, addig pedig még egymással és magukkal is meg kell küzdeniük "hőseinknek" A történethez szorosan hozzátartozik még egy nyomozó is, aki kívülről, a lift kameráján keresztül próbálja kibogozni a szálakat, amik egyre megmagyarázhatatlanabb módon szövődnek.

Folytatás a tovább mögött.

A lift beragadása után rögtön meg is mutatkoznak a karakterek közötti különbségek, a pánik hatására elkezdenek ütközni az egok, ami természetes reakció, és elgondolkodtat, hogy vajon mi mit tennénk, hogyan reagálnánk, miként kezelnénk a helyzetet és a többi embert. A detektív személyisége is már az elején külön figyelmet kap, nehezen tud szabadulni a családja elvesztése miatti múltbéli alkohol problémáktól, és a halálukat okozó ismeretlen iránti bosszúvágytól. Az utasok sem kiegyensúlyozott lelkiállapotú egyének, mindenkinek van valami takargatnivalója, és ahogy az lenni szokott mindenki meg is kapja amit érdemel, csak egyvalaki kap megbocsájtást, mi pedig örülhetünk, hogy ilyen ötletes módot talált az ördög a bűnös lelkek begyűjtésére. Bábukként mozgatja az embereket, és ahogy az egyik mélyen vallásos biztonsági ember is megállapítja, sem áldozat, sem szemlélő nem véletlenül sodródott az események közelébe. Ha már nála tartunk érdemes megemlíteni a film egyetlen vicces jelenetét, de valószínűleg ezt sem annak szánták, csak én piszkálódok. Az ördög és a lekváros pirítós. Ugyanis ebben a jelenetben miután Rodrigez felsorolta az aznap történt rossz dolgokat, bizonyítva a gonosz jelenlétét, leejt egy szelet kenyeret ami megkent felére érkezik, ezzel is alátámasztva, hogy sötét erők vannak jelen a környéken!

A gyilkosságok minden estben sötétben történnek, mi és a szereplők is csak az eredményt látjuk, a készítőknek nem állt szándékukban a vérrel vagy rémisztgetéssel hatást gyakorolni, a hangsúly itt a feszültségen van, ami a végéig meg is marad. Emiatt inkább pszicho-thriller a film és nem horror, de kategóriája minden pozitív stílusjegyét magában hordozza. Az elejétől megy természetesen a találgatás a nézőben, hogy ki lehet az kakukktojás, tippünk mindig van, néha teljesen biztosnak is érezzük a kilétét, a végén pedig valószínűleg egy nagy "mondtam én" felkiáltással nyugtázzuk a megoldást, de a gonosz személyének megállapításánál még sokkal több megfejtéssel is szolgál a történet. A fentebb már említett biztonsági szerepe külön jelentőséggel bír, egy amolyan megmagyarázó ember, akinek a nyomozón kívül a nézők felvilágosítása a feladata vallási kérdésekről, és ezzel is segít rávilágítani a dolgok megértésére, ami remek alkalmakat ad a misztikus szál kibontakozására. és talán egy kis gondolkodásra is.

A szereplők kiválasztása jól sikerült, minden figurát legtöbbször mellékszerepekben látható, de tapasztalt színészek alakítanak, talán a fiatal lányt alakító Bojana Novakovic rontja kissé a teljesítmény átlagot, de a rendező John Erick Dowdle, és a veterán operatőr Tak Fujimoto olyan kiváló munkát végeztek, hogy az apróbb színészi hibák még inkább eltörpülnek.

Jó alkotói gárda, megfelelő színészek, ötletes történet, mindenkinek aki szereti! Aztán ha liftben utaztok idegenekkel, és a lelkiismeretetek sem tiszta, jól nézzétek körbe mert valaki lehet, hogy maga az Ördög...
8/10

Címkék: 2010 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr684865930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása