Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Cherry Tree Lane (2010)

Egy irtózatosan gyenge thriller

2013.01.13. 18:38 Herschmi

cherry-tree-lane.jpgManapság egyre több film foglalkozik családok terrorizálásával: Túszul ejtve, Funny Games, Hívatlanok. Ezekben a filmekben szinte teljesen kizárt a menekülés lehetősége, az áldozatok kénytelenek eltűrni szadista fogva tartóik kegyetlenkedését. A kilátástalanság, az indokolatlan erőszak és a klausztrofób hangulat jelenti ezen filmek legfőbb erősségét. Sajnos mindezek teljesen hiányoznak a Cherry Tree Lane-ből.

Michael feleségével békésen vacsorázna, mikor csengetésre lesznek figyelmesek. Fiúkat keresik, de mivel nincs otthon, nem is zavarnak tovább a barátai. Pár perccel később ismét megzavarják őket a fiatalok, majd az ajtónyitás pillanatában a földre teperik a nőt, férjét pedig megkötözik. A három ifjú a család legifjabb tagjára vár, hogy kegyetlen bosszút álljanak rajta korábbi sérelmükért. De hogy addig se unatkozzanak, a család maradék két tagját „terrorizálják”.

A tovább mögött folytatom.

Terrorizálják idézőjelben, mert még Hókuszpók is kegyetlenebb dolgokat művelt szegény kicsi törpökkel, mint ez a három debil a családdal. Szóban kegyetlenkednek, de annyira hiteltelenül játszik mindhárom srác, hogy arcizmunk se rezdül a verbális ostorozások alatt. Nem mintha az áldozatok valami felejthetetlent alakítanának.

A nemi erőszakban láttam volna potenciált arra, hogy elborzasszon, sokkoljon, persze tehetséges rendezőnk megoldotta, hogy véletlen se emelkedjen fel a pulzusunk, egy kockát sem láthatunk belőle. Helyette hallgathatjuk a másik néger srác monológját, hogy ő igazából rendes fiú, csak ilyen ganékkal haverkodik. Meg hogy nem lesz olyan, mint az apja. Ez talán arra akarta volna felhívni a figyelmet, hogy elsősorban a családi környezet a felelős a személyiségfejlődésünkért, és talán szimpatikusabbá akarta tenni a srácot, gondolván ő csak rosszkor volt rossz helyen és rossz társaságban, de siralmasan szarul sikerült.

cherry-tree-lane-00-420-75.jpg

Vér szinte semmi, pedig pár jelenetben igenis sokkolni tudott volna. Persze ezeket mind egy szálig vagy nem láttuk, vagy csak valami ajtófélfa mögül távolról. Elvégre egy film nehogy már véletlenül hatással is legyen az emberre, vagy izguljanak a nézők, még a végén infarktust kapnak. Kb. ez járhatott az alkotók fejében. Cserébe kapunk logikátlan marhaságokat. Pl. Michael fiát az emeleten kínozzák, meg is akarják ölni, ehelyett megnézi a feleségét a földszinten. Mintaapa, mondhatom! Fia megmentésére sietve, jobban mondva óvatosan lépkedve, meg ahelyett, hogy keresne egy kést, mit fog meg? Egy gyertyatartót! A három állat közül csak kettőnél volt kés, biztos ez a legjobb ellenük.

De a kedvencem, hogy az egész lakásban csak egy üveg bor van, és ki vannak akadva betörőink, hogy nincs normális pia, fél órával később meg már egy fél bárpult van mellettük.

Cherry_Tree_Lane_Still_01.jpg

Ész nem szorult a három suhancba, az már az arcukon látszik. Az idő múlásával rá kell jönnünk, hogy se olvasni, se számolni nem tudnak. Annyi sütnivalójuk sincs, hogy nem csak az utcai, de az üzletházi automatákban is van biztonsági kamera, szóval idegesítően hülyék. A csúcs az, mikor a barátnőiket is áthívják (az egyik a kisöccsét is hozza!!!), mintha csak egy kis pizsamapartit rendeznének. Mellesleg az Asad és a Jamal meg tipikus brit férfinevek, szóval lehet sejteni, honnan is származnak…

A hangot nagyon elbaszták, a mondatok felét abszolút nem hallani, ha nem felirattal nézem, lemaradtam volna a párbeszédek feléről.

cherry-tree-lane-006.jpg

Az Eden Lake brutalitása és a Zűrös kölykök társadalomkritikája mellett szégyen volt egy ilyen gyenge filmet leforgatni züllött fiatalokról a szigetországban. Vonatott és eseménytelen, feszültség meg annyi, amennyi a számítógép áramköreiben cikázik. 3 pontot kap, de még ezt sem szívesen adom neki. Kerülje mindenki!

Címkék: 2010 3/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr834998895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2013.01.13. 19:06:53

Hú de lehúztad :D Ez volt anno az első filmfordításom, engem valamiért megfogott. Persze nem sokkol, nem véres, idióták a szereplők, de az 'urbánus brit néger suhanc' hangulat simán elviszi a hátán filmet :)

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.13. 20:59:39

@stargatelost: a hangulat egyébként van olyan jó, mint az Idegenarcokban? Mondjuk az vígjáték volt tudom, de ott is ilyen hasonló brit suhancos dolog volt és azt emiatt bírtam, a Cherry Tree Lanet pedig még nem mertem megnézni :D Hátha ez megadná a kezdő lökést:D

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2013.01.13. 23:32:05

@Csabi87: Hát olyan jó hangulata nincs, mint ott, de azért megvan bizonyos szinten itt is :) Szerintem tehetsz vele egy próbát :D

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.14. 11:40:32

@stargatelost: Nekem nagyon nem jött be. Amúgy az említett Zűrös kölyköket tudom ajáánlani. Nem túl durva, de jó film.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2013.01.14. 17:52:10

@Herschmi: Láttam a Kidulthood-ot, van folytatása is, Adulthood címmel :) Közvetlen folytatás, visszatérő szereplőkkel :) Itt még Noel Clarke zsenije megmutatkozott, nem úgy mint a Storage 24-ben :)

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.14. 20:07:13

@stargatelost: De jó, hogy ezt mondtad! Én nem is tudtam a folytatásról! Mindenképp megnézem!

süti beállítások módosítása