Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyilkos kilátások (2008) - Eden Lake

Avagy hogy változik egy idilli hétvége lidércnyomássá

2013.01.12. 19:14 Herschmi

eden_lake_dvd.jpgElég könnyen. Mindössze pár suhanc és egy szerencsétlen véletlen kell hozzá és máris kész az újévezred legjobb angol horrorja. A 2000-es években egyre több (és egyre jobb) film foglalkozik a fiatalkori agresszióval, a tinédzserbandák brutalitásával, de mind közül toronymagasan kiemelkedik az Eden Lake. Feszített tempójú, könyörtelen alkotás, amely már-már annyira zseniális, hogy azt hinné az ember, hogy francia.

Jenny és Steve az Eden-tónál akar eltölteni egy romantikus hétvégét. Sajnos már a tóparti napozás sem telhet gondtalanul, hála néhány nagyszájú tinédzsernek. A következő napok újabb atrocitásokat hoznak a fiatal párnak, mígnem egyik délután már autójukat és tárcáikat is ellopják. A férfi nem hagyja annyiban, kérdőre vonja a kölyköket, akik késsel támadnak rá. A dulakodásban véletlen leszúrják a bandavezér rottweiler-ét, amely gyilkos indulatokat szabadít fel a fiúkból és elkezdődik az életre-halálra menő hajsza.

Folytatás a tovább mögött.

Nagyon egyben van ez a film. A fényképezés remek, a zene jól megkomponált és a forgatókönyv is igencsak jóra sikeredett. A történet felépítése gondoskodik arról, hogy egy percig se unatkozzunk.

Sok hasonló produkció gyengéje, hogy a kölyköket is egytől egyig 20-25 éves színészek játsszák, de itt szerencsére ez nem fordul elő. A legidősebb a Brett, a bandavezér, de még ő sem látszik 17-18-nál többnek, talán még a csapat egyetlen lánytagja lehet ilyen idős, a többiek 11-12 évestől 16 évesig minden korosztályból képviseltetik magukat. Életkoruk jelentős hatással van a viselkedésükre és arra, hogy milyen messzire tudnak elmenni.

A legfiatalabbak már egy a férfin ejtett vágástól is rosszul lesznek, de idővel majdnem mindegyiküknél betelik a pohár, de Brettel nem mernek szembeszegülni, még haverjai is rettegnek a fiú kegyetlenségétől. Mellesleg tényleg brutális dolgokat művel, illetve brutális dolgokra veszi rá a társait. Ha kell, paranccsal, ha kell, fenyegetéssel, ha kell, akkor erőszakkal. Van aki, remegő kézzel teszi meg, amit elvár tőle a legidősebb fiú, mások viszont élvezettel játsszák a kemény gyerek szerepét.

eden lake 2.jpg

A színészek igencsak jól alakítanak, még fiatalkoruk ellenére is. Brettet játszó Jack O’Connell annyira agresszív és arrogáns, hogy legszívesebben szemen köptem volna, miután a földön végigrugdosom. Kelly Reilly tökéletes választás volt a főszerepre, a Steve szerepében tetszelgő Michael Fassbender a Prometheusból lehet ismerős, és szegénynek igencsak sok mindent kellett elszenvednie. Összeszurkálták, szöges dróttal kötözték meg és a nyelvét is szétvágták. Vérben úszó arca, megcsonkított nyelve miatti nyöszörgése és egész testét rázó remegése sokáig az arcom előtt volt a film után is.

A közepes mennyiségű vér mellett kapunk drámai jelenetet is. Igazán szívszorító volt látni, mikor Jenny azon igyekezetében, hogy elállítsa barátja vérzését, megtalálja a zsebében a neki szánt jegygyűrűt. Szinte már könnybe lábadt szemekkel néztem végig a férfi haláltusáját és barátnője gyötrődését.

eden_lake_tribe.jpg

Spoiler!!!

De nem az izgalmas és feszültséggel teli műsoridő teszi olyan naggyá és felejthetetlenné az Eden Lake-et, nem is a színészi játék, hanem a befejezés, amely olyan erővel sújt le minden jóérzésű emberre, mintha egy betongerenda zuhanna a tarkójára. Teljesen ledöbbentem rajta és nem akartam elhinni, hogy ennyi szenvedés és küzdelem után ez lesz a vége. Ettől csak az lett volna könyörtelenebb zárás, ha még végig is nézhetjük, ahogy Jenny-t vízbe fojtják. Érdekes kontrasztot adott, ahogy a vérben és mocsokban úszó, meggyötört lány próbálja védeni magát és elmondani az igazat, mialatt az egyik szülő csak zokog hangosan és azt kiabálja: „Csak gyerekek! Csak gyerekek!” Szorítunk Jennyért és legszívesebben kibeleznénk a kis patkányokat, de mégis rá kell ébrednünk, hogy egy anyának a gyereke a legfontosabb a világon, akármilyen is az. Oltári jó húzás volt a szülői fájdalmat is bemutatni.

Spoiler vége!!!

eden_lake.jpg

Hogy ne csak a pozitívumokról beszéljek, egyetlen dolog nem tetszett ebben a filmben. Két alkalommal a levegőből mutatják az erdőt és a menekülő Jenny-t. Ezt teljesen feleslegesnek és hangulatrombolónak tartottam.

James Watkins első rendezése, ami igencsak magas színvonalúra sikeredett (Nem véletlenül kapott több díjat is érte és bízták rá A fekete ruhás nő remake-jét is, amely szintén kiváló alkotás). Nem hódolt be a nézői igényeknek és elvárásoknak, így egy kíméletlen, kompromisszumoktól mentes mozit rakott le az asztalra, amelynek bérelt helye van minden idők legjobb horrorjai között is! Rászolgált a tőlem kapott 9 pontra.

eden_lake_scary6.jpg

Ui.: Csak hogy legyen egy kis ellenvélemény is. Miután megnéztük, barátnőm ennyivel kommentálta: "Hát ez kegyetlenül fostos volt!"

Címkék: 2008 9/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr74998848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökibá3 2013.01.12. 21:06:17

Szerintem a tükörbe nézős jelenet az igazi beton gerenda..
Ez egy jó film, nagyon sokszor az jut eszembe, hogy igazából tán nem is horror, de ettől függetlenül helye van itt.
Lájkolni nem fogom a sok faszbúkost :)

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.01.14. 11:37:26

@Tökibá3: Az biztos, hogy rendesen kitettek magukért az angolok :)

süti beállítások módosítása