Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ParaNorman (2012)

Stop-motian bábfilm horror beütéssel

2013.12.22. 17:51 Csabi87

para.jpgSokat gondolkoztam azon, hogy a ParaNorman című animációs filmnek van-e helye a blogon, végül arra jutottam, hogy igenis akad, hiszen ha más nem egy üde színfolt lehet, hiszen habár horrornak erős túlzással lehet csak nevezni, azért akadnak a történetben zombik, illetve néhány horrorfilmes utalással is találkozhatunk.

Ha jól gondolom akkor a 2012-es évben két horror beütésű animációs film készült, legalábbis a nagyobb visszhangúak közül biztos. Egy részt ott van a Tim Burton-féle Frankenwinnie, amit a mai napig nem néztem meg, pedig kíváncsi vagyok, illetve a ParaNorman, mostani alanyunk.

A ParaNorman, mint említettem horrorfronton is üde színfoltnak számíthat, de animációs mese téren is hasonló a helyzet, hiszen egy stop-motion technológiával készült bábfilmről van szó, amibe vélhetően azért számítógéppel is bele-bele kontárkodtak, de emiatt ne szívjuk a fogunkat, mert a látvány így is bődületesen jól sikerült.

Viszont mielőtt ennek a résznek neki szaladnánk nézzük a történetet.

Adott egy fiatal bábsrác Norman, aki a suli meg a városka "fura gyereke". Barátai nem igen vannak, sőt mi több sokszor beszélget elhunyt emberek szellemeivel, ami naná, hogy kiveri a biztosítékot a normál emberek körében, sőt a szülei és egy szem nővére sem tartja beszámíthatónak Normant, aki például állítja, hogy házukban velük él az elhunyt nagymama szelleme is.

Persze csak hamar kiderül, hogy Norman adottsága nem véletlen, hiszen rokonai között is akad hasonló tehetségű ember, emiatt pedig főhősünk is nagy dolgokra hívatott: egészen pontosan csak ő tudja megállítani az évszázadokkal korábbi boszorkányátkot és az átokkal együtt a városra zúduló zombi hordát.

A tovább mögött folytatom.

para-1.jpg

Aki még nem látta a filmet, annak még egyszer jelezném, hogy azért ne együk olyan forrón azt a kását és ne gondoljuk, hogy vérszomjas dolgokat láthatunk és, hogy a produkció hemzseg a kettészakadó báboktól. Erről bizony szó sincs, inkább egy vicces, ugyanakkor picit hátborzongató történetről van szó, amelyben ugyan akadnak szellemek és zombik, de vérengzésnek híján vagyunk, sőt igazából azt is mondhatnánk, hogy a ParaNorman egy picit ijesztőbb családi vígjáték.

Ugyanis a szokásos tanulság is benne van, amit a fiatal korosztály szájába lehet rágni, így ők is élvezhetik a dolgot, a felnőttek pedig szintén jól szórakozhatnak, akár az említett horror utalások okán, akár a poénokon.

para-2.jpg

Mondjuk túl sok egyikből sincs, mondjuk ennek ellenére nem nevezném unalmasnak a ParaNormant, mert habár hangosan tényleg nem sokat nevettem, azért egy szerethető és megmosolyogtató alkotásról van szó, valóban nagy adag tanulsággal arról, hogy ne legyünk gonoszok, meg a legjobb barátság is szóba kerül és blablabla, a szokásos dolgok. Igaz ezek unalmasak is lehetnek, de mivel visszaemlékezni nem tudok, hogy mikor láttam utoljára hasonló animációs filmet így nem is igen zavart, hogy ez is ilyen öltözetet kapott.

A fényképezés és a technikai kivitelezés egyébként valóban zseniális és látszik a belefektetett néhány éves munka, ilyen téren azt hiszem semmi szégyenkezni valója nincs a filmnek, sőt. Remek.

para-3.jpg

A forgatókönyvet Chris Butler vetette papírra, aki a rendezésből is kivette a részét Sam Fell oldalán. Butlerről mondjuk érdemes tudni, hogy vett már részt hasonló animációs filmek munkálataiban, Mr. Fell pedig már rendezett néhány animációs filmet (Elvitte a víz, Cincin lovag).

Túlságosan ajnározni mondjuk nem szeretném a ParaNormant: egynek jó, egyszer meglehet nézni és szórakoztató is, aki mondjuk nagyon bírja az animációs dolgokat még jobban is beleszerethet én sajnos picit szkeptikus vagyok ezzel a műfajjal kapcsolatban (habár akad olyan, amit imádok). Őszintén szólva picit talán többet vártam, de még így is egy tűrhető darabot kaptam, amire 6 pontot simán adok is, bár abban nem vagyok biztos, hogy anno megért egy mozi jegyet.

Címkék: 2012 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr284995977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása