Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A falu - The Village (2004)

2013.06.10. 17:27 tfsello

village-poster.jpgM. Night Shyamalan a Hatodik érzék, a Sebezhetetlen és a Jelek c. filmjeivel hamar beírta magát Hollywood történetébe. A még mindig szemtelenül fiatal rendező pályája töretlen volt, és a köztudatba hamar bekerült Shyamalan-csavar kifejezés. A 2004-ben bemutatott A falu című filmjét óriási várakozás előzte meg. Konkrétan emlékszem, én is mennyire vártam, hogy megnézhessem. Ez az indiai származású rendező talán első olyan mozija, amely komolyan  megosztotta a közönséget.

Kezdeném a film legeslegnagyobb hibájával. Bárhova kattint az ember a film kapcsán egy valami rögtön szemet szúr: amerikai thriller. És ez itt a legnagyobb átverés talán. Félelmetes, ijesztgetős, igényes thrillert vár a gyanútlan néző, hiszen már a trailerben is erre helyezték a hangsúlyt, azonban teljesen mást kap. Tulajdonképpen, egy romantikus filmet, egy kis misztikumba. kosztümös drámába ágyazva. És ha Shyamalan, illetve stábja így hirdette volna a filmet, akkor nem is lenne vele semmi gond, de biztos vagyok benne, hogy anyagilag így járt jobban, nem csak ő persze, egész Hollywood.

A helyszín Pennsylvania, Covington, ahol békés, kis közösség tengeti hétköznapjait. Idilli az élet, azonban a falvat körülvevő erdőben titokzatos lények laknak, ezért tilos annak határát átlépni. Ha valaki mégis megteszi, komoly veszéllyel kell számolnia.

Shymalan ismét saját anyagból dolgozott, hiszen a forgatókönyvet is ő jegyezte. A történetről többet nem nagyon szabad mondani, hiszen erősen spoileres lenne. Nem nagy titok azonban, hogy valaki megszegi a szabályt, átlépi a falu és erdő rejtélyes határát, és ezzel bajt hoz a falura.

Folytatás a tovább mögött.

village-1.jpg

Miután elfogadtuk, hogy ez egy romantikus dráma inkább, könnyebben beszélhetünk a filmről, illetve annak mondani valójáról. Shyamalan ismét nagyon jól nyúlt a színészekhez. Joaquin Phoenix már előző filmjében, a Jelekben is szerepelt, most sem okoz csalódást. Üde színfoltja a filmnek Bryce Dallas Howard, aki nem mellesleg a rendező Ron Howard lánya. Kiválóan hozza a vak lányt, igaz, a film egyik hibájának felróható, hogy csak később esik le a nézőnek, hogy ő bizony nem lát. Személyes kedvenceim egyike Adrien Brody, aki ebben a filmben gyengeelméjűt alakít, a falu bolondját, mégis összetett és félelmetes a karaktere. Kisebb szerepekben is világsztárok parádéznak. Feltűnik Sigourney Weaver, Brendan Gleeson, William Hurt és Cherry Jones is. A színészek nem csak nagy nevek a filmben, de hitelesen, jól alakítanak, már csak ő miattuk is érdemes megnézni A falut.

A film színészein, karakterein kívül azonban vannak más tényezők is, amelyek értékesebbé teszik az élményt. A fényképezés, az operatőri munka, a színek gondos, tudatos megválogatása hihetetlen atmoszférát biztosít a mozinak. Ehhez jön még James Newton Howard zeneszerző kompozíciója. Már régebben is magasztaltam az amerikai komponistát, de ebben a filmben valami egészen elképesztőt alkotott. Szerintem bátran kijelenthető, élete legjobbját hozta; a Falu zenéje szerintem a valaha megírt egyik legszebb filmzene a mozizás történetében.

village-2.jpg

A film történésein kívül rendkívül fontos véleményem szerint a mozi jelentésének, mondanivalójának taglalása. Shyamalan saját elmondása szerint arra volt kíváncsi, miként hat a félelem egy közösségre. Hiszen, folytatja, minden emberi közösség, sőt egész civilizációnk életében, fejlődésében fontos szerepet játszik a külvilágtól, az ismeretlentől való félelem. Elgondolkodtató.

SPOILER talán a bekezdés végéig.  Az emberek próbálják távol tartani magukat a világ rossz dolgaitól, és ehhez van, hogy szörnyeket kell kreálniuk, amelyek segítségével ez könnyebben megoldható. A fallal való körbezárás természetesen abszolút metaforikus. Nem véletlen az sem, hogy a főszereplő Ivy, vak volt. Mi magunk is hajlamosak vagyunk arra, hogy vakon higgyünk el dolgokat, legyen az politika, vallás, vagy az élet bármely területe, ahol legtöbbször szintén hazugságokkal traktálnak minket, félelemben tartanak, csak hogy ne „lázadjunk”. A filmben sem történt máshogy, és ez szintén tökéletes metaforája világunknak. Akár mikro akár makrokörnyezetről beszélünk.

village-3.jpg

A falu véleményem szerint tanulságos film, elgondolkodtatja a nézőt, ehhez persze befogadó képesnek kell lenni. Nem thriller, néha súrolja a művészfilm határait, főleg képi világban, de ha elfogadjuk, hogy nem ijesztgetős thriller/horror, akkor pozitív élménnyel gazdagodhatunk.

Szerintem: 8/10

Címkék: 2004 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr75340617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2013.06.11. 11:01:22

Teljesen egyetértek, ez a film egy teljesen félreértett mestermű.

A filmzene és Hilary Hahn hegedűjátéka pedig örök klasszikus.

süti beállítások módosítása