Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

X-akták: Igéző szemek 5.évad 10.rész (1998) – The X-files: Chinga

X-akták epizód Stephen Kingtől

2012.10.09. 18:21 Herschmi

x-files.jpgStephen King nem titkoltan nagy X-akták rajongó volt, több előszavában, könyvében is megemlítette ezt, és a vágyát, hogy szeretné az egyik rész forgatókönyvét saját maga papírra vetni. 1998-ban erre végre sor került. Lássuk, mit sikerült a mesternek összehoznia.

Scully egy New England-i halászfaluban töltené a szabadságát. Feltételes módban, mert mindenre jut ideje, csak pihenésre nem. Az egyik bevásárlóközpontba betérve véres arcú emberek és egy halott hentes fogadja. A helyi rendőrséggel visszanézik a felvételeket és döbbenten tapasztalják, hogy az az áldozatok önmagukat sebesítették meg. Egyedül Melissa és kislánya ússza meg épp bőrrel, ami elég zavarba ejtő, mert a helyiek azt pletykálják a fiatal özvegyről, hogy boszorkány.

Folytatás a tovább mögött.

A film több okból is elüt egy hagyományos X-akták résztől. Az még annyira nem lenne meglepő, hogy igazából csak Scully az epizód főszereplője és Muldert csak pillanatokra láthatjuk, akkor is csak telefonbeszélgetések alkalmával, de mintha a két karaktert is felcserélték volna. A mindig szkeptikus nő az első pillanattól kezdve valamilyen okkult dologra gyanakszik, míg a férfi próbálja neki vázolni a lehetséges tudományos magyarázatokat.

Az igazat megvallva kicsit többet vártam. Nem rossz, de láttam már jobb X-akták részt is, meg persze mérföldekkel rosszabbakat is. Talán King miatt túlságosan is sokat vártam, azért a rá jellemző stílusjegyek megtalálhatóak.  A cselekmény természetesen Maine államban, az író szülőföldjén játszódik, még Scully is egy ilyen feliratú pólóban rohangál. Tőle megszokott módon egy álmos, kicsit ódon kisváros a helyszín, ahol még hisznek a babonákban is. És persze megjelenik a helyi rendőrfőnök, aki oly sok regényében más-más néven felbukkan mellék vagy főszereplőként. SPOILER!!! Azt hittem, itt is egy paranormális képességekkel rendelkező gyereket kapunk, mint oly sok könyvében pl. Carrie, Ragyogás, A tűzgyújtó. De itt nem a kislány van ördögi erők birtokában, hanem a babája, aki irányítja minden mozdulatát. Ez jó pont, szerencsére a már többször felhasznált klisén tudott újítani. A befejezés elég izgalmasra sikeredett, bár nem pont ilyen lezárást vártam volna. Kicsit logikátlan. A baba ölt már egy szem cseresznyéért is, de mikor Scully berakta a mikróba és elégette, akkor semmit se tett? Kicsit hiteltelen. SPOILER VÉGE!!!

Összességében egy egész jó alkotás, X-akták és Stephen King fanoknak kötelező! 6 pontot adok neki.

A film angol nyelvű forgatókönyvét innen letölthetitek.

Címkék: sorozat x-akták stephen king hét

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr124794906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása