Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Claustrofobia (2011)

2012.06.06. 18:32 Herschmi

 claustrofobia-poster.jpgMikor egy filmes oldalon megláttam ennek a filmnek a címét, azonnal megakadt rajta a szemem. A rövid történetleírás is meghozta a kedvem, bár olvasván, hogy holland alkotásról van szó, gyanítottam, hogy egy középszerű filmet kapok, mégis lelkesen vetettem bele magam még aznap este a filmnézésbe, hátha egy gyöngyszemre bukkanok. Hát a lelkesedésem elég hamar alábbhagyott.

A film első perceiben egy fiút és egy lányt látunk bemászni egy elhagyott halottasházba. A lány egy csókot és egy kis tapit ígérve ráveszi a kissrácot, hogy feküdjön be az egyik hűtőkamrába és 10 másodpercet bezárva töltsön ott. Amint ráfordul a retesz, a lány elsétál, szegény gyerek pedig 3 napot tölt bezárva étlen-szomjan. Ugrunk az időben és a folytatásban megismerünk egy fiatal állatorvoshallgató lányt, aki épp új lakásba költözik. Egy átbulizott éjszaka után egy pincében ébred ágyhoz bilincselve. Szerintem mindenki rájött az eddig olvasottak alapján is, ki is az emberrablónk. Elmebetegünk a gyerekkorban elszenvedett trauma hatására komoly klausztrofóbiában szenved és a fiatal lányokon akarja ezt megtorolni. A történetről nem írnék többet, nem szeretném elmesélni az egészet, annyit mondanék végszóként, hogy csak a film végére leszünk teljesen tisztában, hogy mi miért történt. Bár az állunk nem fog leesni a fordulatoktól.

A folytatásért katt a továbbra.

Maga a film alapszituációja és története miatt egy nagyon jó horrort lehetett volna készíteni. Ehelyett egy unalmas és vontatott filmet kapunk. Gyakorlatilag egy kínzásmentes, vérszegény torture porn az egész. Feszültséget próbáltak teremteni, de nem sok sikerrel, bár egy- két jelent egész izgalmasra sikeredett a vége felé. Viszont annál több logikátlanságot kapunk. Például, hogy pszichopatánk egyszer két lépést nem tud szűk helyen gázmaszk vagy oxigénmaszk nélkül menni, annyira klausztrofóbiája van, máskor meg vígan rohangál nélküle a pincében??? Vagy az egyik mobiltelefon tökéletesen működik a pincében, a másikkal meg még segélyhívást sem lehet indítani.  Hogy lehet, hogy egy nyomozónak nem tűnik fel, hogy vérzik a homloka annak, akit épp faggat? És még sorolhatnám az ilyen eget verő hülyeségeket. Próbáltak a készítők néhány kisebb csavart is belecsempészni több- bár sokkal inkább kevesebb sikerrel.

A színészek elég gyatrák. Gyilkosunk teljesen hiteltelenül játssza a pszichopatát, míg a főszereplő lánnyal képtelen voltam együtt érezni. Se sajnálni nem tudtam, se izgulni érte. Ráadásul más a fogorvosi váróteremben idegesebben ül, mint ő egy ágyhoz belincselve. Magán a filmen érződik, hogy kis költségvetésű európai produkció. Bár ettől még lehetett volna egy nagyon jó is egy kis odafigyeléssel, több vérrel és izgalommal. Így sokkal inkább csak időpocséklás.

Összeségében egyszer nézhető, bár két sörrel a gyomromban tuti bealudtam volna. 4 pontot azért megérdemel, láttam már sokkal szarabb filmeket is.

Címkék: 2011 holland film 4/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr624559857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása