Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Grimm (2005) - The Brothers Grimm

Gilliam Grimm-mesék feldolgozása

2014.11.16. 18:12 SZANDRA

grimm_2005_4.jpgKi ne ismerné a Grimm meséket? Piroska és a farkas, A békakirály, Babszem Jankó sőt, még a Hófehérke és a Csipkerózsika is ebbe a kasztba tartozik (nem minden csak Disney elméjéből pattant ki, szerencsére).

A Grimm mesék vége általában nem happy end, hanem nagyon is baljósak, mivel ezek eredetileg horrormesék, egyiknek se lett a vége a tipikus „Boldogan éltek, míg meg nem…”, inkább az „Elkapták, és kész”. Nem teljesültek be az álmok ezek a történetekben, senkit nem ébresztenek fel csókkal a mélyálomból, hanem igen is kiesik a képből a királyfi ott, ahol van a lovával együtt. A farkas szépen megeszik mindenkit, ha kell még a vadászt is, nehogy már a végén még a nagyi vigye a puskát.

Az, hogy mi már a gyerekbarát verziót ismerjük, sok átalakításnak köszönhető, amivel védeni próbálták elődeink az akkori gyermeki lelkeket és természetesen a későbbi generáció ártatlanságát is. Az eredetit persze én se ismerem, (pedig sokkal jobban érdekel) csak fikciósan vázoltam fel milyen lehet, de hogy ezek eredendően igazi ijesztgetős, horrortörténetek voltak, az 100%-ig igaz.

1796. Egy kisfiú eladja a család egyetlen vagyonát, egy tehenet, néhány szem varázsbabért. Mert egy idegen azt állítja, hogy ezzel majd minden álma teljesül. A kisfiú, akinek Jacob Grimm a neve, ezt csak azért tette, hogy megmentse húgát egy súlyos betegségtől. De a realisztikusabb bátyja, Wilhelm ezért nagyon megharagszik rá, hogy hihet a kis öcsi ezekben a buta mesékben.

Néhány évvel később, mikor már a fiúk felnőttek, Jacob és Will a különleges, mesebeli ügyek megoldására specializálódtak, legyen szó boszorkányokról, manókról, elátkozott hercegekről vagy gonosz szörnyekről. Menekülnek a francia hatóság elől, hiszen szélhámosok, csalásból élnek meg, azonban kapnak egy megbízást.

Sorra tűnnek el a fiatal lányok az erdőből. A fiúk neki indulnak az útnak, azonban az erdőben a saját meséikbe csöppennek, Angelika segítségével szembe kell nézniük a Tükör Királynővel. Útjukba kerül a testvéri viszály, család, szerelem és megannyi csodás élmény mesékbe ágyazva.

The-Brothers-Grimm.jpg

Terry Gilliam neve szerintem sokak számára ismerősen cseng, nem csak a méltán híres Monty Python-filmek kapcsán, hanem akár eszünkbe juthat a 12 majom, Brazil, és meg annyi remekmű. Egy kis intermezzo-ként megjegyezném, hogy a rendező karrierjét tény, hogy a Monty Python-os tagság indította el, de elkanyarodott egyre inkább a rendezés felé és kijelenthetjük: okos döntés volt. Azóta nagyon is sok igazán kellemes kis filmet készített, a rendezési technikája pedig a Brazilban szinte szárnyalt. (Azt a filmet is látni kell!)

Visszakanyarodva erre a filmre, elsősorban most nem is igazán a rendezést emelném ki, mert nem ez a rendező egyik legeslegjobb munkája, persze nem is rossz, csak nem különleges. Sokkal élvezetesebb azonban a történetvezetés egy része és a karakterek megformálóikkal együtt.

grimm1.jpgTermészetesen Heath Ledgert ki kell emelni, Jacob szerepében. A tragikus sorsú színész ebben a filmben is jól alakít, remekül testesíti meg az ábrándozó, kedves kis tudós, Jacob szerepét. Később Gilliam még együtt dolgozhatott Ledgerrel, bár annak a végét már Heath Ledger sajnos már nem láthatta.

Matt Damon pedig Will szerepében egy önzőbb, tekintélyelvű testvért és egyben egy előretörő pénzéhes alakot formáz meg. Dráma igen csak túlcsordul az egész cselekményen, emiatt lesz inkább élvezhetőbb szerintem a film.

A testvérek viszálykodása a legérdekesebb, ugye rögtön a nyitányban szembesülünk ezzel, ez pedig később még elég sokszor előjön a film során. A jó szándék, a hiszékenység, a naivitás nem mindig kifizetődő a világban, hiába van minden próbálkozás. Jacob a kis hiszékeny, Will ezzel szemben a racionálisabb, zavarja is hogy ez a kalandjuk a mesék világába varázsolja őket, és retteg is ettől. De meg kell menteni a bajbajutottakat, még ha a mesevilágba is kell menniük.

Aki nagyon bizarr mesevilágban érdekelt, annak nem árt megnézni a Grimm-t. Bár engem nem nagyon fogott meg maga a film, de a színészek miatt érdekes. Ha valakinek a slasherekhez és a hentelésekhez nem sok kedve van, és inkább elmélyedne egy tündérvilágban: na ez a film telitalálat! Valahol a kettő között lóg a levegőben, fantasy, gyerekkorunk átformálása kicsit durvább eszközökkel kivitelezve.

7/10

Címkék: 2005 amerikai film 7/10 angol film ajánlók cseh film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr426833239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása