Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Godzilla (2014)

2014.05.19. 17:41 Csabi87

godzilla-poster14.jpgIdén ünnepli 60. születésnapját Godzilla, a Toho Company óriás szörnye, aki az elmúlt 60 évben megannyi kalandon esett át, hol a pusztító szerepében rombolta végig Japán városait, hol pedig védelmezőként lépett fel még nála is vadabb behemótok ellen, akik vagy a tengermélyéről vagy a világűrből érkeztek, de akadtak köztük történelem előtti őshüllők is.

Ami kétségtelen tény, hogy Godzilla az egyik, hanem a legnépszerűbb óriás szörny, a sikereit látva pedig sosem volt kétség, hogy előbb-utóbb az amerikai álomgyárban is lecsapnak rá. Mindez először 1998-ban öltött film formát, aki kifejezetten ügyes rendező Roland Emmerich vezényletével, aki viszont csúfosat bukott, persze talán ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az eredeti filmeket semmibe véve alkotta meg saját szörnyét, amit a japánok többnyire csak Zilla néven emlegetnek. Emmerich annak idején el is mondta, nem szereti az eredeti filmeket és efelől kétségeket sem hagyott.

Az elmúlt években aztán ismét körvonalazódni kezdett egy újabb szörnyfilm a a legek legjének főszereplésével, amit először úgy tűnt, hogy Guillermo del Toro dirigálhat, a szakember azonban inkább a Tűzgyűrű című hasonlóan szörnyes harcokra épülő nagyszabású filmet választotta, így a rendezői széket az a Gareth Edwards kapta, akinek a neve már talán kevésbé ismert. Edwards 2010-ben kis költségvetésből hozta tető alá a Monsters című filmet, ami mindezek ellenére egyenes belépőt jelentett neki a nagyok közé.

A rendező pedig azt hiszem nem okozott csalódást, sőt talán lemosta azt a szégyent, amit Emmerich ejtett a karakteren - félreértés ne essék, az Emmerich-féle Godzilla egy pofás szörnyfilm, ami ugyan kicsit bárgyú, de mindenképpen akciódús, csak pofátlanság Godzilla filmnek nevezni, mert ilyen téren nem állja meg a helyét.

Edwards neves színészeket nyert meg a főbb szerepekre és egy gyönyörűen megálmodott filmet próbált letenni az asztalra, ami adózik a japán széria előtt is - leginkább az 1954-es eredeti előtt.

Viszont a végeredmény valóban olyan jól sikerült vagy bőven felejthető ez is? Járjunk utána. A tovább mögött. Figyelem SPOILERES írás következik.

Godzilla-2014-1.jpg

A történet a múltban kezdődik, ahol egy eddig ismeretlen lény üti fel a fejét a világon, aki azon nyomban haza is vág egy atomreaktort Japánban. Ez egyébként már egyfajta reflektálás lehet az eredeti filmre, hiszen ott néhány évvel az atomtámadás után jártunk, esetünkben pedig ugye a Fukushimai atomkatasztrófa képe ugorhat elénk 2011-ből.

A kezdésnél megismerhetjük későbbi főszereplőnket, az ekkor még gyerek Fordot, akinek az anyja meghal a balesetben, míg apja szentül hiszi, hogy nem egy "átlagos" balesetről van szó, hanem valami vagy valaki szándékosan tette, amit tett.

Ugrunk az időben előre 15 évet: Ford felnőtt és bombák hatástalanításával keresi a kenyerét és védi a hazát, míg az apa karakter továbbra is Japánban téblábol és az elzárt területen gyűjtögeti az infókat is figyeli a szeizmikus mozgásokat, mert úgy hiszi valamit titkolnak a kerítés túlsó oldalán. A hosszú történetmesélés helyett pedig talán elég annyi, hogy a faternak igazi is lesz, ugyanis egy radioaktivitással táplálkozó óriás lényt rejtegetnek, ami csak hamar elő is tör bábformájából és a világra szabadul.

Godzilla-2014-3.jpg

Később aztán a muto névre keresztelt lény nagyobb és veszélyesebb nősténye is megjelenik a színen, hogy aztán Godzilla is felébredjen álmából és visszaállítsa a természet rendjét.

Edwards részéről az egyik baromi jó ötlet a két új szörny behozása, akiket eleinte teljes titoktartás övezett és csak egy késői trailerben lőtték el, hogy bizony Godzilla ellenfeleket is kap, ahogy azt annak idején a Toho is rendre csinálta. Mondjuk Emmerich védelmében az igazsághoz hozzátartozik, hogy annak idején ők is szerettek volna egy másik szörnyet Godzilla ellen küldeni, azonban a költségvetés gátat szabott ennek a tervnek.

Érdekes, hogy a filmben Godzilla egyfajta istenként jelenik meg, aki nem csak a szörnyek királya, hanem lényegében az anyatermészet képviselője, ez pedig valahol szintén a Toho Company elképzeléseit fedi és odapróbál visszakacsintani. 

A mutok egyébként egész ötletesek a megvalósítást tekintve pedig pazar látványt nyújtanak, ez utóbbi pedig Godzillára is igaz, aki megannyi pixelből lett összerakva. Látványtéren egyetlen rossz szót sem lehet mondani a produkcióra, ugyanis elképesztő rombolásokat és küzdelmet láthatunk és hibátlan az egész, így abszolút jogos, hogy néhányan már az év leglátványosabb filmjeként hivatkoznak az új Godzillára.

Godzilla-2014-2.jpg

A külső azonban nem minden, tartja a mondás, a belcsíny is fontos volna és ez az a rész, ahol Edwards-ék elhasalnak. A karakterek legalább annyira papírmasék, mint '54-ben a díszlet. Hiába kapunk nagy neveket, hiába tűnik fel Aaron Taylor- Johnson, aki nem is olyan régen még pazarul alakította John Lennont, nulla, amit a filmhez tesz, de igaz ez Bryan Canston-ra, Elizabeth Olsen-re és Ken Watanabe-re, aki pofont érdemlően néz mindig a semmibe. Nem gondolnám, hogy a baj velük van, hanem a karaktereikkel, akik statiszták, a baj viszont az, hogy ehhez képest mégis sokat vannak képernyőn. Godzilla feltűnésére rengeteget kell várni, de a mutok sem kapkodják el a belépőt és míg a Monsters esetében ez működött, egy Godzilla-filmnél talán kicsit mást vár az ember. De nyugi a kárpótlás kamatostul megtörténik majd.

Egyébként ha karakterek, akkor azt érdemes lehet megemlíteni, hogy Ken Watanabe-t Dr. Ichiro Serizawa-nak nevezik, pont, mint az eredetiben feltűnő tudóst, ez pedig egy főhajtás, de ilyenből kapunk eleget. Ott van például Godzilla hangja is, aminél az eredeti '54-es felvételeket is felhasználták, illetve a szörny kinézete is sokkal jobban idomul ahhoz a Godzillához, aki egy kicsit pufóknak tűnő hatalmas lény kicsit sasra, kicsit kutyára emlékeztető pofával, nem pedig az Emmerich-féle Jurassic Park Zilla köszön vissza.

Ha viszont Jurassic Park, akkor azért említés szintjén érdekes lehet, hogy a mutok megformálásánál Edwards elmondása szerint a Jurassic Park dinói mellett, a King Kongból, az Alienből és a Csillagközi invázióból is próbáltak ötletet meríteni.

Godzilla-2014-4.jpg

Az új Godzilla úgy hiszem, hogy egy korrekt darab, ami ugyan az előzetesben egy kicsit próbál megtéveszteni, de amit nyújt az nem feltétlen kevesebb, sőt talán próbál meglepni. Sokak szerint a film rossz, leginkább az alul gondolt történet, a kétdés karakterek és a butaságok miatt. De kérdem én mire is számítunk? A Godzilla sosem a sztorival akarta kirúgni a lábunkat, hanem a szörnyek harcával és a humorral. Utóbbi esetünkben nem kapott szerepet, de elnézve az 1998-as ilyen téren maximálisan bárgyú feldolgozást talán nem is baj. A szörny harcokra viszont nem lehet panasz, csak kicsit várni kell rájuk.

Én azt kaptam, amiért befizettem az ezrest, így nem is igazán panaszkodnék. Látványos, szörnyes és habár nem véres, de nem is tündérmese jellegű film ez, aminek a 8 pont csont nélkül jár.

Címkék: 2014 amerikai film japán film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr206180197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.20. 13:34:32

szerintem is jó volt szörnyfilmnek.
Nem is értem igazán a fanyalgókat, hogy tulajdonképpen mit is vártak?!

S.Witwicky 2014.09.13. 10:08:56

Nekem nagyon bejött,talán 2014 első felének a legjobbja! Rengetegen lehúzzák,nem értem,h miért! 10/8

süti beállítások módosítása