Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sziklák szeme (1977) - The Hills Have Eyes

Vérbeli sivatagi-országúti horror

2013.06.20. 18:05 Herschmi

sziklak-szeme-77.jpgA rémálom az Elm utcában egy csapásra híressé tette Wes Cravent, és ezzel a filmmel be is írta magát a horror rendezők halhatatlanjai közé. Sokan nem tudják, hogy már előtte is alkotott a műfajban, és olyan klasszikusokat tett le az asztalra, mint Az utolsó ház balra és a Sziklák szeme. Mindkettő remake-hez volt szerencsém (és jól sikerültek, meg kell hagyni) és kíváncsi voltam az eredeti alkotásokra is. Most utóbbi 1977-es változatát fogom kivesézni.

Californiába utazó család szenved autóbalesetet egy elhagyott főúton. A sivatag közepén kénytelenek rostokolni, amíg a családfő visszamegy a legközelebbi benzinkúthoz. Nem is sejtik, hogy a kopár sziklák mögül egy torzszülött és annak félresikerült fattyai figyelik minden lépésük, várva az alkalmat, hogy lecsapjanak a friss zsákmányra és vacsorára finom emberhúst szolgáljanak fel.

Roppant mozgalmas filmet sikerült Craven-nek összedobnia, az tény. Az első félóra még lagymatagnak mondható (bár sok produkcióban feleennyi sem történik az elején), de utána igazán beindul a cselekmény, és egy percre sem hagy minket unatkozni. A remake-hez képest itt nem atomkísérletek során mutálódott torzszülöttekkel kell szembenéznie a szerencsétlenül járt családnak, hanem egy genetikailag selejtes férfival, aki velejéig gonosz születése óta. Összejött az egyik helyi ringyóval, a hegyek közé költöztek, majd csináltak egy csomó, az apjukra ütő zabigyerekeket. A film egyik legnagyobb gyengéje, hogy ezek oltári röhejesen néznek ki. Mintha néhány rondább szakadt csöves lenne prémekben, meg bőrcuccokban. A Dredd bíróban látott degenerált családot juttatta eszembe. Mondhatom, ők is inkább voltak nevetségesek, mint félelmetesek. Sajnos a szájukba rágott mondatok hallatán még komolytalanabbnak tűnnek.

Folytatás a tovább mögött.

hillshaveeye2.jpg

A cselekmény főbb pontjai egyébként megegyeznek a remake-kel. Itt is van pl. újszülött rablás, nemi erőszak (igaz, szinte semmit se látni belőle) és állatgyilkosság. Még egy adag csinos kis belet is a képünkbe tolnak, ami azért 1977-ben komoly cenzúra alá eshetett. Technikai kivitelezés közepes. Ez igaz a színészekre, a fényképezésre és a zenére is, de egy B-kategóriás filmnek ezt nem lehet szerintem felróni. Főleg úgy nem, hogy összesen 230 ezer dollárból gazdálkodtak. Ritka eset (és rég láttam már Alexandre Aja rendezését), de szerintem a remake-nek sikerült felülmúlnia a nagy elődöt.

hills2.jpeg

Craven leforgatta 7 évvel később (pont az első Freddy-film előtt) a folytatását is, ami elméletileg borzasztó gyengére sikerült (legalábbis az IMDB szerint). Amint tudom, beszerzem és írok róla.

hills_have_eyes_blu-ray_5.jpg

Nem egy mestermű, sokkal inkább közepes produkció, de egy unalmas estére tökéletes szórakozást nyújthat. Igazi B-kategóriás horror, semmi komolyat ne várjon tőle senki, csak önfeledt kikapcsolódást. 6 pontot adok neki. A nagymesternek meg annyit tudok üzenni, bár a mai napig ilyen közepes filmeket forgatna inkább, mint a pár évvel ezelőtti farkasemberes tinihorror hulladékot.

Címkék: 1977 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr505340832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atheist · http://www.facebook.com/limbforalimb 2013.06.21. 00:50:09

Ritka eset, de a remake tényleg egyértelműen jobb.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2013.06.21. 01:44:52

@Atheist: Rég láttam a remake-et, de nekem is ez volt az első dolog ami az eszembe jutott, mikor végignéztem

süti beállítások módosítása