Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hannibal (2001)

Lecter szabadlábon Firenzében

2013.06.11. 18:13 SZANDRA

hannibal.jpg10 év telt el Hannibal szökése óta. Lecter doktor azóta jómódúan él Firenzében, és már az FBI körözési listáján az első tízben is szerepel. Clarice karrierje ezzel szemben meredeken ível lefelé, egy rosszul sikerült rajta ütés miatt az FBI ügynök hírneve és állása is veszélyben forog. A legújabb ügye, hogy mihamarabb elkapja Lecter doktort, mivel ő ismeri a legjobban mindenki közül.

Azonban nem csak Starling különleges ügynök akarja elkapni Lectert, a sorban ott van Mason Verger is, aki bosszút akar állni. Elmeséli Clarice-nek a történetét, miért lett ilyen csúf, mennyire kihasználta őt Lecter, és most hogy már igencsak vagyonos és felkészült lett, kegyetlen bosszút szán Lecternek. Történetesen ember evő disznókkal akarja felfalatni a doktort.

Emellett Lecternek Olaszországban is nyugodt élete, ugyanis Pazzi, egy olasz befolyásos ember a nagy pénzjutalom reményében önként vállalja, hogy elfogja Lectert. Azonban ez az akció nem sikerül neki, sőt igen véres megtorlásban végződik. Lecternek nincs sok esélye, teljes magabiztossággal vág bele egy menekülésbe, ugyanis mindenki el akarja kapni, Clarice-el macska-egér játékot játszik, közben egyre csak fogy az idő...

Folytatás a tovább mögött.

Bár ebben a filmben a horrorisztikusabb elemek jobban megjelennek, mégis veszít a történet az emberi természet megismerésének bemutatásával. Itt ugye már a fő ellenség Lecter, illetve Mason lenne, bár őt a bosszú hajtja, ami teljesen érthető is. Az igazi gonosz, velejéig romlott ember Lecter, mégis a nézők számára ő válik az érdekes karakterre, neki szurkol az ember. Láthatunk persze ilyen paradoxonra példát a Dexter című sorozatnál is, mindazon által Lecter doktor kivált a kifinomultsága miatt egyfajta szimpátiát, hogy persze kapják el, de nem mindegy hogyan végződik a történet Lecter számára.

hannibal1.jpg

Itt a brutalitáson van a hangsúly, Hannibal kegyetlen énje teljes mértékben megmutatkozik, szeme se rebben, ha éppen agyat eszik, hiszen kannibál, és a manipuláció is közel áll hozzá. Természetesen a személyiségek ábrázolása is megjelenik, de inkább mint csak egy múltból előhozott emlékek, mikor visszahallgatják a kazettákat. A tartalmas, mély beszélgetések ebből a filmből hiányoznak, azonban itt ábrázolják legjobban a vérengzést, az elmebeteg gyilkosságokat, amit Lecter zsenije végrehajt.

Nekem legalábbis a komolyabb beszélgetések hiányoznak, pedig nagy szükség lenne rájuk, tény hogy itt Lecter az akit el kell kapni, így vele nem lehet konzultálni arról, hogyan is lehetne elkapni. De Clarice-el így is megpróbálja tartani a kapcsolatot, és kielemzi akár 10 év után is a személyiségét, megpróbálja a gyengeségeit kiemelni, nehogy elkapják. Lecternek pedig emellett is nehéz helyzete van, mert Mason is el akarja kapni, és ő is sikeresen kiismerte Lecter viselkedését.

Clarice és Lecter viszonyának leginkább a film végén van kiemelkedő szerepe, mikor szembe néznek egymással, ami a legfeszültebb a cselekményben. Egyikük se akarja igazán megölni a másikat, de a helyzetük is ezt a megoldást hozza maga után. Kinek is lehetne egy ilyen helyzetben szorítani, mikor a főgonosz a legkiemelkedőbb, nagyon zseniális megvalósítás. Emiatt a történetvezetés miatt kiemelkedő ez a széria.

hannibal3.jpg

Sir Anthony Hopkins hihetetlen fagyosságot mutat, ami Lectert is jellemzi, miközben a személyisége igen sokrétű, ezt nagyszerűen viszi vászonra, igazán kivételes. Clarice szerepében Julianne Moore bár nem igazán alkot különlegeset, nem is szerepel rosszul, inkább érzéketlennek tűnik legtöbbször a karaktere, ami Clarice-re kevésbé illik. Azonban ami a legszembeötlőbb, hogy Gary Oldman alakítja Masont. Ő is fantasztikus színész, és bár a maszk mögött nem látjuk igazán a mimikáját, teljesen el van torzítva. Azonban a színészi nagysága az álarc mögül is megmutatkozik.

A bő két órás film hosszabban megmutatja Hannibal tevékenykedését és viselkedését, milyen ha nincs bezárva a cellák mögé, ettől igazán izgalmas ez a film. Bár személyes sorrend nekem is van, gondolom mindenkinek, aki már látta a produkciókat, ez a rész is megérdemli, hogy minél többen lássák.

9/10

Címkék: 2001 amerikai film 9/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr515320599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2013.06.12. 11:15:47

Az emberek kevésbé szokták szeretni ezt a részt, de szerintem Ridley Scott remek munkát végzett. A könyvhöz képest a vége teljesen bugyuta és ezt nem tudom megbocsátani, de egyébként kiváló lett. Hopkins alap, Moore nem volt rossz, Oldman maximum angol nyelven ismerhető fel és Pazzi felügyelő karaktere is baromi jól lett vászonra víve. Az igazi főszereplő azonban nálam Firenze. Nem csodálom, hogy Lecter itt érzi igazán otthon magát.

süti beállítások módosítása