Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Collection (2012)

2013.01.29. 18:40 Jason13

The Collection poszter.jpgA sokadik Fűrész-filmek forgatókönyvírói 2009-ben egy új sorozatgyilkost szabadítottak a közönségre a The Collector című, igencsak szórakoztató alkotásban. Bár, sok eredetiséggel nem lehetett vádolni ezt a mozit, de meglehetősen brutálisra sikeredett és még feszültségkeltésből is jelesre vizsgázott, úgyhogy nem lehet rá panasz. Most pedig itt a folytatás, ami szintén nem vonultat fel erős történetet, de minden más téren jól megállja a helyét, sőt, szerény véleményem szerint felül is múlja elődjét.

A történet nagyjából ott folytatódik, ahol az első rész véget ért: gyilkosunk tömegmészárlást rendez egy szórakozóhelyen, majd elrabolja az egyetlen túlélőt, Elena-t. Ezzel egy időben azonban Arkin megszökik és mielőtt fellélegezhetne, újra nyakig kerül a slamasztikába: a foglyul ejtett lány apja egy zsoldosokból álló brigádot küld csemetéje megmentésére, Arkin-nak pedig el kell őket vezetnie a gyilkos rejtekhelyére, hiszen egyedül ő jutott ki onnan élve. Vajon másodjára is sikerül neki?

A folytatást a tovább mögött olvashatjátok.

Az alapelállás nem változott sokat az előzményhez képest, mivel hőseinknek ahhoz hasonlóan itt is egy halálos csapdákkal teli épületben kell helytállniuk. Azonban a készítők elővették a folytatások egyik legismertebb receptjét és megpróbáltak minden elemet megduplázni, ami az első felvonásban a legjobban működött. Ebbe viszont könnyű belebukni, hiszen sok második rész esetében törekednek az alkotók a "dupla élvezetre", ilyenkor pedig gyakran megfeledkeznek az arányok helyes beosztásáról és egy jó film helyett egy gagyi fércművet kapnak a nézők. Jelen esetünkben nem áll fent ez a veszély, mivel a rendező ügyesen adagolja a kétszeresét annak, ami 2009-s epizódban működött.The collection kép 1.jpg

Itt el is érkeztünk a gyilkosságokhoz, amik rendkívül brutálisra sikeredtek és legtöbbjük még kreatív is. Főleg a film elején látható mészárlás, ahol a bulizó fiatalok pillanatok alatt véres húscafatokká válnak. De az igazán "finom falatok" a gyilkos rezidenciáján várnak minket, hiszen az egész épület tele van csapdákkal és főszereplőink ezekbe gyakran belefutnak, így a létszámuk is gyorsan csökken.

De még mielőtt sokan elkezdenének fanyalogni, hogy ez csak egy újabb vérben tocsogó horror mindenfajta izgalmak nélkül, elárulom, feszült képsorokból sincs hiány. Persze, a talán túl sebesen pörgő cselekmény nem ad olyan sok teret a körömrágáshoz, de azért így is van belőlük szép számmal. Azonban a tempót még így is felcipelem a negatívumok oltárára, mert lehetett volna hosszabb ez a film, főleg azt tekintetbe véve, hogy a gyilkosról szinte semmi információnk nincs. Igaz, az se lett volna célravezető, ha kiteregetik róla az összes szennyest, de azért kis morzsákat szórhattak volna arról, hogy mit-miért is csinál.The collection kép 2..jpg

Összességében a The Collection egy nagyon szórakoztató, látványos gyilkosságokban gazdag, itt-ott meglehetősen feszült horror, ami számomra felülmúlta az elődjét. Nagy fordulatokat és mély, drámai karakterábrázolást senki ne várjon tőle, mert ez egy pörgős slasher, annak viszont majdhogynem tökéletes. A befejezés láttán pedig akár még egy 3. felvonás is születhet, én tárt karokkal várnám.

Értékelés: 8/10

Játékidő: 82 perc
Rendező: Marcus Dunstan
Forgatókönyvíró: Marcus Dunstan, Patrick Melton
Szereplők: Josh Stewart, Emma Fitzpatrick, Lee Tergesen

Címkék: 2012 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr325046132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2013.02.12. 13:49:07

A feszültség negyedére csökkent az akció/gore meg 3 szorosára és ettől néha kifejezetten parodisztikussá vált. A marcona zsoldosok is csak azért vannak, hogy lehessen kit belehajtani a csapdákba. Az a baj, hogy ez tölti ki a játékidőt. Érdekes mégis, mert: Egyrészről ez így semmi, másrészt viszont mégis bejött. :D
The collector 8/10
The collection 6/10

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2013.03.15. 15:20:54

Érdekes ez a kritika, kicsit vártam is a végén valami utalást, hogy szarkazmus az egész, és az ellenkezőjét kell értelmezni a leírtaknak :D Ez a film egy fos lett, az előző rész nyomába sem ér. Kb. mint a Taken folytatása, megpróbálták az elemeket, amik az első részben zseniálisak voltak belerakni ebbe is, sőt, ahogy írod is, duplázni, de sajnos éppen hogy "gagyi fércművet" kaptunk.

Semmi sincs itt meg, ami az első részt remekké tette. Helyette kabaréba illő zsoldosok keménykednek, drogos zombi emberek futkosnak, össze-vissza mászkálnak hőseink, miközben unalmasan ásítunk egy-egy elhalálozás során. A vége összecsapás meg egyenesen zs kategória. A befejezés pedig röhej, ennyivel elintézni egy ilyen precíznek beállított sorozatgyilkost. Bahh...

Egyébként véleményem szerint legtöbbször elbasszák a folytatásokat azzal, hogy katonai/zsoldos/fegyveres embereket tesznek meg szereplőknek és visszamennek az első rész helyszínére (vagy jelen esetben hasonló helyre). Most hirtelen a The Descent 2 és a The Hills Have Eyes 2 jut eszembe, amik ilyen sztorival operáltak. Faszság. Attól volt jó az első rész, hogy átlagemberek szerepeltek, senki nem kíváncsi a keménykedő fegyveresekre az ilyen filmekben.

Pedig az elején megörültem, hogy a diszkóban fog játszódni végig a film, úgy fasza is lett volna.

4/10

süti beállítások módosítása