Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Axed (2012)

2012.07.08. 18:40 Csabi87

axed-poster.jpgAz angol horror mindig tud meglepetéseket okozni, ezt szerintem nem is igazán firtathatjuk, hiszen az utóbbi jó néhány évben (és itt tényleg legalább az elmúlt 10 évről beszélhetünk) rendre születtek izgalmas és érdekes alkotások a szigetországban. Sőt olyanok is, amelyek kevésbé sablonosak amerikai társaiknál.

Az Axed egész jól illik ebbe a sorba, számomra legalábbis teljes mértékben egy pozitív csalódás volt ez a film. Természetesen nem egy über-fasza brit horrorról van szó, de a lehetőségekből a készítők szerintem a legtöbbet hozták ki.

Főhősünk Kurt Wendell: apa, férj és munkanélküli, utóbbi státuszt frissen szerezte, köszönhetően a válságnak és a leépítéseknek. Kurt természetesen nem fogadja túl jól a hírt, a pénz kell, a hitel sok és ami különösen fájó pont számára az a családja, akiket nem feltétlen bír, legalábbis könnyen gondolhatjuk ezt. Ám karakterünk úgy dönt, hogy ha már a balsors így hozta, akkor betervez egy spontán családi kirándulást, állítása szerint már úgyis rég volt példa ilyenre és talán a ki'csállád is közelebb kerül egymáshoz.

A 4 fős csapat csak hamar meg is érkezik egy vidéki kis házba, ahol az apuka viselkedésében eleinte nem áll be hatalmas változás, ugyanolyan morcos és velős, mint amilyennek az elején megismerhettük. Később viszont érdekes dolgok történnek, kiderül, hogy a házban nem csak négyen vannak, ugyanis a padláson ott van Kurt főnöke is. Megkötözve és kiütve. Az ok két dologban is keresendő: az egyik, hogy a cégnél feleslegesnek tartotta Kurt munkáját, a másik, hogy ezzel ellentétben Kurt feleségét meg néha-néha vízszintben tartotta... már ha értitek mire gondolok. Mr. Wendell pedig nem az a fajta, aki az ilyet elviseli és egyébként is könnyen bekattan. A család pedig csak hamar szembesül ezzel a ténnyel, onnantól pedig csak egy dolgot szeretnénk: életben maradni.

A tovább mögött folytatom.

Egy kis fejszámolást követően nyomban rájöhetünk arra, hogy itt bizony egy őrült bácsis slasherrel állunk szembe, ami egyébként a családi erőszak fogalmát is teljes mértékben kimeríti, a helyzet pedig az, hogy ilyen környezetbe és élet helyzetbe ágyazni egy slashert szerintem ügyes dolog.

Karaktereink egész jók, közülük is természetesen az Apa figurája emelkedik ki, ő valami zseniális, amiben persze nagy szerepe van Jonathan Hansler-nek is, aki egy részt tényleg félelmetes és többé-kevésbé kiszámíthatatlan, más részt pedig olyan morbid humorral van megáldva, hogy bármennyire is durva ez az egész helyzet nevetünk rajta.

A szűk másfél órás játékidő is pont jó, mivel még éppen nem volt unalmas a film, bár tény, hogy egyszer-kétszer egy picit mintha belassultak volna a dolgok, de ez azért nem volt számottevő. 

A véres jelentekkel sincs különösebb baj, nyilván láttunk már ilyen téren szebb kivitelezést máshol, de egy low-budget produkcióhoz képest nincs itt baj. Ami egy picit szemet szúróbb és talán élmény rombolóbb, az a technika, illetve annak valamilyen szintű hiánya.

Sajnos sok jelenet játszódik a behúzott függönyökkel határolt szobákban, illetve a végén esti képsorokat is kapunk, a megvilágítás pedig ezeken a helyeken elég rosszul sikerült. Nem gondolnám, hogy itt szándékosságról beszélhetünk, mindösszesen a stáb technikája ennyit tudott, ha pedig nagyon szőrős szívünk vagyunk, akkor azért kimondhatjuk, hogy ez egy picit rombolja a hatást.

A rendezést és a forgatókönyvet egyébként Ryan Lee Driscoll-nak köszönhetjük, akinek 10 éve már volt egy hasonló próbálkozása, annak akkor a Making a Killing címet adta.

A szereplők közül Jonathan Hansler nevét már említettem, őt a Call of the Hunter-ben és a The Devil's Business-ben is láthattuk, rajta kívül pedig Andrea Gordon (Virtual Terror), Nicola Posener (File Box), Christopher Rithin tűnik fel, bár érdekesség, hogy talán négyükön kívül még 2-3 szereplőt láthatunk és annyi.

Ahogy a bevezetőben is írtam nagyon tetszett az Axed, morbid módon vicces slasher, amiben még egy kis ötlet és eredetiség is meglapul, emiatt pedig 6 pontot adnék is ennek a filmnek.

A feliratért pedig jár a pacsi kedvenc fordítónknak Pedro-nak!

Címkék: 2012 slasher 6/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr834622343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabbe 2012.07.09. 21:29:42

Hát én nem vágódtam hanyatt tőle. Eléggé kiszámítható volt.

süti beállítások módosítása