Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Divide (2011)

2012.04.01. 18:39 Csabi87

Xavier Gens, francia rendező a Frontiére(s) című remek horrorjával azt hiszem 2007-ben eléggé felhívta magára a figyelmet. Nyilván voltak a filmnek hiányosságai, de azt gondolom, hogy összességében egy teljesen korrekt és izgalmas francia horrorral ajándékozta meg a nagyérdeműt.

Ezt követte a Hitman című számítógépes játék feldolgozás, már nagy részt amerikai színekben és végül is egynek az is elment, még ha a horrorhoz, mint olyanhoz, vajmi kevés köze is van.

És akkor jött 2011 és a The Divide, amire azt hiszem a szakma és a rajongók is nagyon vártak már, a jó hír pedig az, hogy Gens ismét egy korrekt iparos munkát tett az asztalra. A The Divide ugyanis egész pazar.

A történetről röviden annyit, hogy adott egy amerikai város (nem derül ki, de szerintem New York), ahol atombombák szállnak alá az égből, néhány túlélő pedig kalandos módon egy földalatti óvóhelyen reked. Az ő sztorijukkal ismerkedhetünk meg, azzal, hogy mivé válik az ember egy ilyen helyzetben, amikor a világ jórészt pusztulóban van (legalábbis, az eddigi formáját tekintve mindenképpen), amikor hetekig össze vannak zárva az emberek és amikor a helyzet már már reménytelen. Kegyetlenül, kendőzetlen formában tárulnak elénk az események, annyi szent. 

A tovább után folytatom, igyekszem spoilerek nélkül.

A készítők remek kezdést választottak (ami egyébként már korábban fel is került az internetre). Tulajdonképpen egyből az események középpontjában találjuk magunkat, a bombázás idején, káosszal és menekülő, egymást taposó emberekkel mindenfelé. Nagyon eltalált. Ez pedig szinte az egész 2 órás játékidőre igaz.

Igen talán elsőre picit hosszúnak tűnik, de amikor a képernyő előtt ülsz egyáltalán nem érzed annyinak, izgalmas, feszültséggel teli, drámai pillanatokkal zsúfolt 2 óra ez, nyilván akadnak részek, ahol picit visszavesznek a dolgokból, de egészében nézve nagyon eltalált.

A karakterek és a casting teljesen rendben van, igazából senkinél nem lóg ki a lóláb és a drámaibb pillanatok is egész tűrhetően mennek mindenkinek. A konkrét neveket is mindjárt írom, de előtte még egy-két mondanivalóm/írnivalóm lenne.

Tudni kell, hogy a filmet nem olyan nagy pénzből csinálták meg (oké, ez viszonyítás kérdése ugye), na de mondjuk ez valahol látszik is, mivel javarészt egy nagyobb helyszínen zajlik minden, illetve az elején sem sokat látunk a rombolásból és a pusztításból, viszont ennek ellenére hatásos az egész. És itt jön be az, hogy így is lehet posztapok filmet csinálni, nem kellenek hozzá milliók, meg CGI technika, hanem csak ötletek, jó színészek (akik nem feltétlenül egyenlőek a drága színészekkel), fasza forgatókönyv és egy ügyes rendező. Mert ehhez kellett Gens is, szinte biztos vagyok benne, hogy ha egy amerikai rendező ül a főhelyen akkor teljesen mást kapunk. Ugyanis a The Dividenak van egy erőteljes francia íze és habár nyilván vannak kivételek, de a francia horrorok nagyon jók, legalábbis én eléggé bírom őket.

Ami egy ici-picit zavaró volt számomra az az idő kérdése. Ugyanis nyilvánvaló, hogy telik-múlik, de picit megfoghatatlanul, persze talán nagy jelentősége nincs is, hiszen egy nagyobb jelenet lezárásánál értelemszerűen egy nagyobbacskát ugrunk is az időben. Nekem így jött le.

Aztán amellett, hogy Gens-t az egekbe magasztalom, mindenképpen meg kell említeni a forgatókönyvért felelős Karl Mueller és Eron Sheean nevét, akiknek első írása a The Divide és ezzel együtt rendben van. Előbbi egyébként a Jennifer Carpenteres The Occultot írja most.

A főbb szerepekben pedig Lauren German (A texasi láncfűrészes, Motel 2., Rém sötét vidék), Michael Biehn (A bolygó neve: Halál, A mélység titka), Milo Ventimiglia (Boncasztal, Hősök), Rosanna Arquette és Michael Eklund (Holtak háza) látható.

Persze fontos megemlíteni, hogy sok ilyen filmet láthattunk már, mint a The Divide, ugyanakkor mégis újszerűnek hathat a produkció és tényleg teljesen jól sikerült. Szerintem 8 pontot mindenképpen megérdemel és a tavalyi év egyik legjobbja (így utólag ugye).

Címkék: 2011 amerikai film 8/10 ajánlók kanadai film német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr714350945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyril 2012.04.13. 21:24:10

Na meglestem ezt a csodát; nem tetszett, most h elolvastam (még1x) a kritikát akkor sem :); 8 pont hová ne már :) gyenge 6 max. Az idő kérdésére kitérve, az jah kicsit keszekusza, pl amikor mondja a csákó '2 hete változtattuk meg a kódot' lol - napot napokat sem érzékeltem... hm

süti beállítások módosítása