Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stephen King: Sorvadj el! (1996) - Thinner

2012.02.23. 19:14 Csabi87

Ezúttal Stephen King Sorvadj el! című filmje kerül terítékre, amelyről azért érdemes tudni, hogy eredetileg Richard Bachman álnéven írta a történetet és 1984-ben jelent meg. Egyébként Bachman-ről bővebben a Magyar Stephen King H. Q. oldalon találtok infókat.

Sajnos az igazság az, hogy ezt a könyvet is viszonylag régen olvastam és nem sok maradt meg, nyilván nem rossz, de nem a legmaradandóbb emlék, ellenben a filmet kis koromban szeretettem és az jobban meg is maradt.

A történet egy púfok ügyvédről szól, aki éppen sikerrel tisztára mossa egy kétes olasz alak hírnevét, tehát az öröm nem is lehetne sokkal nagyobb. Eltekintve persze az ügyvédúr sonkáitól, amik amellett, hogy nem is egészségesek és esztétikusak még a feleség ellenszenvét is kivívták, így főhősünk diétával próbálkozik, de hát hol volt még '96-ben Norbert meg az update, így pedig a siker egyértelműen elmarad. Na de nem sokáig.

Ugyanis egy vacsorával tarkított este után, haza autókázás na és persze cidázás közben az ügyvédúr halálra gázol egy cigány asszonyt, majd miután a bíró a haverja könnyedén megússza az egészet, legalábbis úgy tűnik. Ám az öregasszony apukája jól megátkozza mind a bírót, mind ügyvédünket, sőt még a rendőrfőnök bácsit is. Cigány bűnözés! - kiálthat fel a Jobbik, ha éppen nem zászlót égetnek.

Folytatásért katt a továbbra.

Sorvadj el! - mondja a cigány vajda, főhősünk Billy, pedig elsorvad, szépen lassan fokozatosan, ha akár, ha nem.

Tulajdonképpen szerintem nevezhetjük a filmet egy picit unalmasnak, vagy akár monotonnak. Nyilván emberünk fogy, de nem is tudom, bármennyire is szerettem ezt a filmet - és egyébként egy közepest még most is ér - úgy éreztem, hogy valami hiányzik. Nyilván Kari Wuhrer igyekszik feldobni a hangulatot, de amennyit szerepel hát az nem sok. A cigány vajda pedig közepesen irritáló, amikor nevet akkor meg erősen.

Valahogy picit buta ez a film, mondjuk talán még megmarad szerethetően butának, ami jó dolog, illetve a vége is kellemes és borzongató, de hát itt sem beszélhetünk egy zseniális adaptációról. Persze azt megint csak hozzá tenném, hogy szerintem maga a könyv sem zseniális, csak simán egy jó könyv.

A rendezést Tom Holland vezényelte, akinek nem ez az egyetlen King adaptációja, hiszen az ő kezei közül került ki a Langolierek - Az idő fogságában is, valamint a Frászkarika eredetije és a Gyerekjáték első része.

A forgatókönyvet a regény alapján Holland és Michael McDowell (Beetlejuice, Karácsonyi lidércnyomás) írta.

A főbb szerepekben pedig Robert John Burke (Robotzsaru 3., Bújócska), Joe Mantegna (Gyilkos elmék), Michael Constantine és a már említett Kari Wuhrer (Anakonda, Mérges pókok, Sliders) látható.

Ja és Stephen King ez esetben is feltűnik pár percre, ezúttal egy patikust alakít.

Ami pedig a pontozást illeti, mint már említettem számomra elég közepes a film (bár szerencsére nem érzem úgy, hogy kár volt újra nézni, még ha picit meg is kopott számomra), ennek alapján pedig jár az 5 pont.

 

 
Címkék: 1996 stephen king adaptáció misztikus amerikai film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr164036127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZANDRA 2012.09.14. 15:22:05

Stephen King filmekből hiányzik az a plusz borzongás, amit a könyv nyújthat, és így leegyszerűsödik az egész történet, kevésbé ismerhetőek meg a szereplők, sőt, sokkal ellenszenvesebbnek tűnnek, mint akár a könyvben, a különbség néha tényleg csak annyi, hogy nem King írja a forgatókönyvet, pusztán részt vállal benne, de aki nem olvassa el néhány könyvét, csak a filmeket nézi, az magára vessen...itt a cigánykultúrát emelte ki, az átokszórást elsősorban, mindenkinek van elképzelése róluk, valamilyen nézőpontból.A férfi se ússza meg igazán a bűnét, de a tette miatt szimpatizálni se lehet vele, ha nem lenne ennyire ellenszenves a főszereplő, talán még sajnálni is lehetne, ahogy elkezd sorvadni, de még is azért szurkol az ember, hogy élje túl, élje túl. Egy akár hétköznapinak számító kialakuló eset, nem hétköznapi folytatása, ami inkább egy gyengécskébb horrorban mutatkozik meg...A King adaptációk egy időben gyártósoron érkeztek, nem csoda, ha nem lett mindegyik igazán kitűnő alkotás, de ezt a filmet is érdemes megnézni, ahogy a többit is. Ettől a filmtől el lehet aludni éjszaka, aki a legvéresebb, rettegést keltő horrort várja ettől a filmtől, kissé csalódni fog, mert valóban csak egy közepes a film.

Syracuse 2015.02.23. 15:51:03

@SZANDRA: A borzongás számomra a Salem's Lot 2004-es feldolgozásában jött át leginkább - a könyvtől való eltéréseket itt most figyelmen kívül hagyom. :D Szerintem ez a legjobb King filmfeldolgozás, vagy a 1408, ott John Cusack nagyot alakít.

süti beállítások módosítása