Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ideglelés Csernobilban (2012) - Chernobyl Diaries

2012.07.11. 19:11 Jason13

ideglelés_csernobilban.jpgEz a film eszembe juttatott egy kissé trágár viccet, ami így hangzik:

Fickó az étteremben így szól a pincérhez:
- Pecsenyét kérnék parasztosan.
Erre a pincér:
- Nesze,baszd meg!

Az Ideglelés Csernobilban iszonyatosan hasonlít ehhez a pecsenyéhez, hiszen a jó alap megvan Pripyat városa személyében, viszont minden más hiányzik... 

A történet középpontjában 3 amerikai fiatal áll, akik éppen Európát fedezik fel, emellett pedig útjukba ejtik az egyikük testvérét, aki szintén velük tart. Mielőtt továbbindulnának következő úticéljuk irányába, beneveznek egy "extrém túrára", melynek keretein belül felfedezhetik maguknak a Csernobil melletti Pripyat-ot. A négy személyre nőtt társasághoz csatlakozik még egy másik szerelmespár és Jurij, a túravezető, majd el is indulnak az izgalmasnak ígérkező "városnézésre", melyből egyhamar rémálom lesz.

Ez a rémálom azonban elsősorban a nézőkre vár, hiszen félelmetesen félresikerült ez a mozi. A legnagyobb gond a rosszul megírt forgatókönyvvel van, ami szinte az összes horrorklisét felsorakoztatja, de nem tud velük mit kezdeni, így hamar unalomba fulladnak az események. Tehát ijedezni itt nem lehet, viszont arcunkat a tenyerünkbe temetve mérgelődni, annál inkább, hiszen a rémisztőnek szánt képsorok valami elképesztően szánalmasak. Kétféle módszert alkalmaz a film, hogy a frászt hozza a nézőre: először is csutkára tekert hangeffektekkel próbál riogatni, másodszor pedig a háttérben mozgó alakokkal/árnyékokkal. A baj ott leledzik, hogy egyik se működik, mivel rendkívül amatőr módon lettek ezek a dolgok vászonra álmodva.

Ezt a fent említett amatőrséget nem más nyakába varrnám, mint az elsőfilmes rendező, Bradley Parker-ébe és a forgatókönyvírókéba, akik között megtalálhatjuk az újhullámos kézi-kamerás horrorok atyját, Oren Peli-t és az eddig csak Asylum filmeken ügyködő Shane Van Dyke-t. Hihetetlenül pocsék munkát végeztek, jutalmuk egy nagy fekete pont. 

És ha már az előbb említésre került kézi-kamerás stílus, ez a film nem igazán illeszkedik a sorba, hiszen nem a szereplők videófelvevőjén át látjuk az eseményeket, ám az operatőr mégis hasonló módszert alkalmaz. Például itt is rengeteg hosszú vágással találkozhatunk és akkor, amikor elkezdődik a "horror", úgy rángatózik a kamera, mintha valamelyik beszari karakter kezelné, ennek okán pedig a legtöbb esetben szereplőink közvetlen közeléből kapjuk a képeket, sose láthatunk olyan helyekről felvételeket, ahol nincsenek jelen hőseink. Ez még nem is rossz megoldás, szerintem jobb is, mint a mostanában csontig lerágott found footage stílus, de itt azért nem is kell minden unalmas momentumot karaktereinkkel átélni.

Ha már megemlítettem a figurákat, szót ejtenék arról, hogy ők is igazi sablon-arcok, akiket ennek tetejébe rendkívül gyenge színészi kvalitással megáldott személyek keltenek életre. Ami a legnagyobb negatívum velük kapcsolatban, hogy állandóan hülyeségeket csinálnak. Igazi logikai bukfenceket hajtanak végre, például gyakran szétválnak, össze-vissza kószálnak a legnagyobb sötétben és ahelyett, hogy elmennének segítségért a "zónán" kívülre, azon belül akciózgatnak. Mit ne mondjak, remek!

Azért gondolom sokakat izgat, hogy mik is terrorizálják hőseinket. Ez engem is érdekelne a film után, hiszen sokat nem tudunk meg róluk, inkább csak sejteni lehet, hogy miféle szerzetek lehettek. Bár, velük kapcsolatban van egy kis pozitívum, hiszen az ő érkezésük érdekes előkészítést kapott, érdemes figyelni, hogy milyen előjelek előzik meg jövetelük. De eddig tartott a dicséret, mivel mást velük kapcsolatban sem lehet pozitívumként felhozni.

Összességébe véve, ez egy szánalmasan gyenge, sablonokból összeollózott szennykupac, mely egyedül a hangulatos helyszín miatt nem nevezhető nézhetetlennek.

Így hát ajánlani senkinek sem tudom, maximum csak az ellenségeimnek. Persze, gyengébb idegzetű egyéneknél okozhat kisebb izgalmakat, de az edzett horrorrajongókból és azokból, akik már életük során láttak egy-két mozgóképet, csak egy kézlegyintést eredményezhet, amivel a filmet kidobják a szemétbe.

Értékelés: 3/10

Évszám: 2012
Játékidő: 86 perc
Rendező: Bradley Parker
Forgatókönyvíró: Oren Peli, Carey Van Dyke, Shane Van Dyke
Szereplők: Jesse McCartney, Jonathan Sadowski, Olivia Dudley

Címkék: 2012 amerikai film 3/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr854643487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyril 2012.07.11. 19:28:15

Bevallhatjuk sajnos, az alkotás nem üti meg a faxa, ultrabrutál, max. jó nagy indulattal a közepes jelzőt.
Faxa volt a poster, a trailer, képek, a történet már ami az előzetes hírekből kiderült, és a helyszín! Csak nem azt kaptuk, vagyis nem olyan minőségben...sajnos. Olyan egyszer megnézem, pedig nem ez volt a terv! Hanem egy hatalmas alkotás pl egy majdnem Grave Encounters-re számítottam, és többször meg nézzük. Az eredményt tudjuk. Elfogultan, mert annyira vártam plusz a helyszín miatt 10/6 (ej nagyon elfogult voltam :D)

zs93 · http://zs93.blogspot.com 2012.07.12. 09:09:11

Vártam ezt a filmet, de bennem volt végig, hogy csak Oren Peli! Eddig sem láttam tőle semmi érdemlegeset, és ezután nem is próbálkozom vele (ez is csak a jóindulatom miatt kapott esélyt). A téma és a helyszín nagyon klassz filmet eredményezhetett volna, de persze nem jött össze. Annak is örültem, hogy Ingrid Bolso Berdal filmet nézhetek, de ez mit sem jelent. Két dolgon nagyon nevettem, mintha vígjáték-szánalom lett volna, amikor a túravezető boltjába bementek, és amikor mindenki kiment, a kameramanra rázárták az ajtót. A másik pedig, mikor a lakásban mondta az egyik szereplő, hogy csináljanak az erkélyen egy romantikus-szerelmes fotót. Kiakasztó.

Tökibá3 2012.07.12. 10:17:57

Azért annyira nem gáz ám a film, mint az itt olvasható.
Maga a műfaj sem everyone's cup of tea, s ezen belül nyilván születtek ennél sokkal jobbak.
Aki meg nem látott Pelitől semmi érdemlegeset, annak eleve kár volt ezt megnéznie.

2013.07.11. 16:16:21

Igaz, szerintem is sokkal gázabb, pedig jó is lehetett volna. Tőlem kap egy nagy nullát ökölrázással, mert a helyszín nem a készítők érdeme, azért nem jár pont.

süti beállítások módosítása