Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Agyrém (Fantazma) (1979) - Phantasm

2012.08.10. 18:47 Csabi87

phantasm-poster.jpgDon Coscarelli neve azt hiszem sokak számára ismerős lehet. A rendező az Agyrém (Fantazma) négy részével igen csak kivette a részét a horrortörténelemből, illetve, akik esetleg innen nem annyira ismernék őt, azoknak talán az idén megjelent John Dies at the End kapcsán ismerős lehet a neve. Mindezeken túl a Vadak ura című trilógia is a nevéhez köthető, igaz rendezőként csak az első rész.

Coscarelli neve számomra se volt ismeretlen viszont nekem annak idején az Agyrém filmek kimaradtak, így gondoltam a legjobb lesz pótolni ezt a hiányosságot.

A történetünk izgalmasan kezdődik, egy szexelő párral, annak rendje és módja szerint látható cicikkel és a szokásos hangeffektekkel, ám de a végén meglepő fordulat történik, szőkeségünk végez a férfival. Ezek után ugrunk is az időben, a meggyilkolt férfi temetésén járunk, aki barátai szerint öngyilkos lett csupán. A temetés tulajdonképpen mindenféle különösebb dolog nélkül lezárul, ám a végén egy fiatal srác Mike izgalmas események szemtanúja lesz. A temetkezési vállalkozás egyik dolgozója ahelyett, hogy a koporsót a sírba tenné, egyedül pakolja be a kocsijába, majd pedig visszaviszi a temetőben álló épületbe. Mike persze furának tartja az egészet így hát úgy dönt közelebbről is megvizsgálja a házat, ahol aztán fura kis gonosz törpékre, maguktól repülő fémgolyókra és hasonló furaságokra talál, persze eleinte senki nem hisz el neki egy szót sem, de később bátyjával együtt felfedik a temető gonosz titkát és megpróbálják elintézni a colos temetős embert is.

A tovább mögött folytatom.

Különösebb spoilerek nélkül talán ennyit lehetne írni a filmről, így hát át is térhetünk arra, hogy Don Coscarelli horrorja vajon tényleg olyan jó-e, mint amilyennek mondják.

Az a helyzet, hogy azt hiszem nem. Őszintén szólva se nem ájultam el, se nem hugyoztam be, persze ennek lehet köze van ahhoz, hogy 1979 óta jó néhány év eltelt és ami akkor ijesztő és véres volt az mára kissé megkopott.

Az alapötlet nem rossz, viszont ugye gonoszunk, a temetőben lévő magas bácsi, egy picit fura. Nyilván nagy és ijesztő, de valahol mégsem. Amikor meg azt mondogatja, hogy "Boooy!" kifejezetten nevetséges. Gyerekként valószínűleg féltem volna tőle és talán ma az egyik kedvenc gonoszom lenne, de ilyen idősen csak kényszeredett mosolyt tudott belőlem kiváltani. Ellenben a gonosz kis kapucnis törpék nem voltak rosszak, csak őket meg picit keveset láttuk talán.

Szereplőink többsége egyébként hasonlóan jellemezhető, főleg a testvérpár, akik néha artikulálatlanul üvöltöznek, a kisebbik pedig marhára hasonlít a fiatal Jodie Fosterre, pedig fiú. 

Technikailag aztán szintén nyilván akadnak hibák, de ezt egyrészt írhatjuk 1979 rovására is. Persze vannak ügyes megoldások, például a repülő fémgolyó tök jó és a gyilkolás is, amit véghezvisz, de többször annyira sötét helyen játszódik a film, hogy alig látunk valamit (oké, ez tényleg az akkori technika hibája, plusz azért a felvétel minősége is romlik az évek alatt, de akkor is).

A történet, mint írtam nem rossz, de nekem egy picit lassú menetű volt, amitől néha unatkoztam is. Egy picit akciódúsabb sztorinak tudtam volna örülni, bár tény, hogy amikor kiderül, hogy miről is van itt szó kicsit beindultak az események, csak ezek után meg gyorsan vége lett az egésznek.

A szereplők közül négy nevet említenék. A. Michael Baldwin-ét, aki a folytatásokban is szerepel, illetve idén a Brutal című horrorban lesz ott. Rajta kívül pedig Bill Thornbury (Phantasm 3., 4.), Reggie Bannister (Phantasm 3., 4., Song of the Dead) valamint a főgonoszunkat Angus Scrimm alakítja, aki a folytatásokban is ebben a szerepben látható, illetve az I Sell the Dead-ben és a már említett új Coscarelli filmben a John Dies at the End-ben is feltűnik.

Maga a film pedig részemről 5 pontot ér, elég közepes volt, lehetett szeretni, de láttam már jobbat is.

Címkék: 1979 amerikai film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr234576928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása