Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Tortured (2010)

2012.08.03. 18:27 Csabi87

thetortured-poszter.jpgA Fűrész producereinek új filmje! Ezzel a marketinges fogással igyekeztek minél több pénzt bezsebelni a The Tortured című 2010-es film kapcsán, az említett másik produkció "befektetői". Sajnos így hirtelen nem találtam meg a The Tortured bevételi adatait, bár azt gondolom, hogy az állítólagos 8 és fél milliós költség nem feltétlen térült meg, ám de ennek ellenére érdemes tudni, hogy egy remek horror-darabról van szó.

A történet amolyan "in medias res" módon kezdődik, egy pöppet idegbeteg apuka telefonál a 911-es forróvonalra és közli az éppen ügyeletes telefonossal, hogy nagy a baj: a kisfiát elrabolták. 

Az események ezután többé-kevésbé továbbra (és végig) mozgásban maradnak és számunkra is csakhamar világossá válik, hogy a gyerekrabló megölte szegény kis srácot, majd pedig a bíróság igazából alig pár éves börtönbüntetést állapít meg, már ugye ahhoz képest, hogy egy gyerekgyilkossal van dolguk, akiről kiderül, hogy nem is először vetemedett ilyenre.

Anyuka és apuka természetesen tajtékzik a dühtől (főleg anyuka) és egy kisebb huzavona után eldöntik, hogy a saját értékrendjeik szerint büntetik meg a gazembert, ami abban merül ki, hogy megszöktetik és jól megkínozzák a rohadékot.

Izgalmas sztori, nem? A tovább után azért még folytatom egy picit.

Megjegyezném, hogy a történet egyébként majdhogynem tényleg olyan gyorsan halad, ahogy leírtam. Mindösszesen egy szűk 80 perces játékidőről beszélhetünk a The Tortured esetében, ami szerintem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez a film izgalmas és jó.

Nincsenek üres járatok, unalmasabb jelenetek, nagy sírások és hasonlók. Persze más kérdés, hogy azért az alapszituáció meglehetősen durva, még számomra is, hiszen komoly dolog ez, bár a készítők részéről szerintem teljesen jó húzás volt, hogy ezt nem akarták elvinni a dráma irányába, egyrészt, mert ezt más már megcsinálta és meg is csinálja még a jövőben, másrészt mondjuk azért is, mert acélos színészeknek azért híján voltak és az olyan jeleneteknél tört volna az a bizonyos bicska, ebben biztos vagyok - sőt néha így is voltak gyengén muzsikáló jelenetek a szereplők részéről.

Ehelyett szépen, ügyesen vezetgetik a szálakat a címben is megfogalmazott kínzás felé. Bár érdekes, hogy annyira sincs kihegyezve erre a film, hiszen láthatunk pár durvaságot, de korántsem vallanak ezek túl nagy forgatókönyvírói fantáziára. Bár ezt talán magyarázhatjuk azzal, hogy mégiscsak egy átlagos párról van szó, mit is értenének azok a nagyon brutális és szörnyű kínzómódszerekhez - bár azt is mondhatnánk, hogy az embernek sajnos ez a vérében van.

Ezeken túlmenően aztán az elrablás sem feltétlen nagy szám, hiszen meglehetősen bután van kivitelezve az egész, de hát azt hiszem a The Tortured és a hasonló típusú filmek célja nem a hibátlan logikai elme megcsillantása, hanem az, hogy "nézzed, azt örüjjé, hogy vagy" ennek az elvnek pedig tökéletesen megfelel.

A rendezést egyébként Robert Lieberman vezényelte, aki többnyire tévésorozatok esetében szokott feltűnni rendezőként, néhány Haven, Dexter és A holtsáv epizód is köthető a nevéhez, de olyan "zseniális" alkotások rendezői székében is terpeszkedett már, mint a Kerge kacsák 3. része. 
A forgatókönyvet pedig Marek Posival vettette papírra, akinek ez volt az első ilyen formájú megnyilvánulása, bár érdemes tudni, hogy jó néhány film másodrendezői posztját osztották már rá.

A főbb szerepeklők közül pedig négy nevet érdemes leírni: láthatjuk Erika Christensent (Fullasztó ölelés, Légcsavar), Jesse Metcalfet (Szanatórium, Született feleségek, Életre-halálra), Bill Lippincott-ot (The Graves) és Bill Moseley-t (Halloween, Az 1000 halott háza 2., A sötétség serege).

A film pedig tetszett! Nem nyújtották el a végtelenségig, a végére még egy csavarra is futotta, ami ha a Fűrész első részében látható befejezést nem is überelte, de nem volt rossz, illetve szeretem az ilyen meglehetősen egyszerű, de valahol mégis nagyszerű filmeket. Ha anyuka és apuka helyett mondjuk esetleg két ügyesebb színészt kaptunk volna, akkor pedig egy szavunk se lehetne. A The Tortured nem túl okos film, de teljesen jó szórakozást ígér és mindösszesen csak 80 percet kell rááldoznunk, ami egy Gyűrűk urához képest lófasz. Részemről jár az erős 7 pont

 

Címkék: 2010 amerikai film 7/10 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr544514531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tektektek 2012.08.03. 19:26:54

ez elvileg hasonló, sokan azt is mondják h a tortured ennek a remakje hungarian.imdb.com/title/tt0445054/
ha vkit érdekelne.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.08.03. 20:36:52

@tektektek: Köszi szépen :) Én mindenképpen vetek majd rá egy pillantást :)

süti beállítások módosítása