Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

9. szalag (2001) - Session 9

Elmegyógyintézeti kísértés

2016.07.22. 10:26 SZANDRA

session_9-post.jpgEgy elmegyógyintézetbe kap megbízást egy azbesztmentesítéssel foglalkozó brigád, és mivel a pénz nagy úr, elvállalják a munkát az üres intézet rendezését. Meg is kezdődnek a munkálatok, a brigád remekül halad. Megismerjük a brigád tagjait, ki kicsoda, milyen személyiség milyen kapcsolat van köztük és persze csapatról van szó, mindenki jóban van mindenkivel, a felszínen, alatta már megbújhatnak az ellentétek, amik fel is törhetnek. Azonban a történet ott kezd izgalmasabb lenni, amikor meg találnak pár hangszalagot, amiken a doktor úr az egyik páciensét hallgatja, aki nagyon beteg, és brutális beszámolókat tart.

Ekkor kezdődik el az igazi izgalmas történet, amikor is a szalagok előrehaladtával megfogyatkozik a brigád létszáma. Simon élménybeszámolói lassan a valóságba is áthatolnak, mintha ha valami vagy valaki az egész brigáddal végezni akarna, és az elmegyógyintézet lassan legyűri a munkásokat.

A kis csapat tanácstalan, nem csak a sorakozó tragédiákkal, hanem önmagukkal is meg kell küzdeniük, mi ez ami ezt teszi velük, miért, és ki lesz a következő?

A film vége rejt csavart magában, de azt nem mondanám hogy lehengerlő. Igazából ki lehet találni, mi lesz a vége. Máshol már olvastam hogy sokan többféle értelmezést látnak a végében, és valóban, tényleg lehet több megközelítésben vizsgálni a végét.

session9.jpg

Az alapsztori megállja a helyét, szokásos bevált horror klisé, egy elmegyógyintézet, ahol furcsa esetek történnek. Ijesztő helyszín, nyomasztó, a hangulatot csak a társasági munka fokozza, ellentétek és összefogások. Az emberek sokrétűek, szerencsére a film jól ábrázolja őket, lehet őket kedvelni, vagy éppen nem tartani szimpatikusnak, de van jellemük, ami horrorfilmekben már igen nagy pozitívum.

A szalagok is remekek voltak, állítólag eredeti nyelven sokkal rémisztőbb hatást kelt, mint a szinkronos, de szerintem nagyon hatásosak voltak. Talán pont a munkálatok miatt is, az egyik igazi főszereplő az egész filmben maga az intézet, a hatalmába kerítheti a nézőt egy fél pillanat alatt, remek atmoszférát kerítettek neki.

session9-1.jpg

A színészek nem nagy nevek, de ez nem is jelent gondot, Talán az egyik legismertebb, David Caruso, aki a filmben is megállja a helyét, nem csak az ismert sorozatban, amiben szerepel. Rendező Brad Anderson (A hívás, A gépész), akinek bár nem ez az eddigi legjobb és legütősebb filmje, mégis elég nyomasztó filmet kreált meg, amit egyszer mindenképp érdemes megnézni. Nagy csattanó nincs, viszont egyszer megnézi az ember, jó filmélményt nyújt, a feszültség keltés az egyik nagy erénye.

6/10.

· 1 trackback Címkék: 2001 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr358902144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista dogma 2016.07.23. 11:53:31

A dogma egy ideológia megkérdőjelezhetetlen meggyőződése. A dogma tágabb, köznyelvi értelemben: bármely tudományos, politikai, társadalmi vagy más tétel, vélemény, elv, amelyet túlzott tekintély véd; amelyet vizsgálni, vitatni vagy kétségbe vonni nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.03. 21:34:14

Ezt mar regebben lattam, egyetertek azzal, hogy az epulet nyujtotta a legnagyobb alakitast benne :)

süti beállítások módosítása