Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A zátony (2010) - The Reef

2016.07.21. 12:03 tfsello

 

p5594841278160.jpg

 

images_26.jpgA zátony című filmet tulajdonképpen véletlenül néztem meg, ugyanis nem a 2010-es alkotás, hanem az új, 2016-os volt a célpontom. A végén jöttem rá, hogy ez nem az, de ha már megnéztem, írnék róla.

Azzal kezdeném, ha valaki szereti a cápás, illetve katasztrófa filmeket, akkor olyan nagyot nem hibázik, ha megnézi a 2010-es, The Reef című filmet. Ez egy ausztrál produkció, amelyet egy bizonyos Andrew Traucki jegyez. Ő kedveli az e féle típusú mozikat, első alkotása A halál a mocsárban volt, ahol egy hüllőféleség szedte áldozatait.

A zátony története egyszerű: egy ötfős társaság merészkedik a tengerre, ahol annak rendje és módja szerint bajba kerülnek, mert a hajójuk felborul. Négyen úgy döntenek, hogy nem várják be a hajón a várható halált, inkább megpróbálnak kiúszni a szárazföldre, hiszen az mégiscsak biztonságosabb. Legalábbis így gondolják, ugyanakkor nem számolnak a tengerben rájuk leselkedő fehér cápára…

Mert ő bizony ott van, és ha már ott jár, akkor próbál feszültséget kelteni, amelyet főleg a társaság SPOILER images_2_3.jpgnégyötödének felfalásával SPOILER VÉGE teszi. Láttunk már ilyet, csaphatunk azonnal a térdünkre, és igaza van a tapasztalt filmrajongónak. A nyílt tengeren foglalkozott már ezzel a témával: értsd, a tengeren, segítség, szárazföld, fegyver nélküli félelmetes lebegésre egy vagy több cápa jelenlétében. Az egy sokkal komolyabb, és főleg átgondoltabb alkotás, még ha nem is egy kultmozi.

Mert ezzel a cápás filmmel bizony vannak gondok. Számomra ott kezdődtek, hogy van ez az öt színész, amelyek közül az még rendben van, hogy egyik sem világsztár, vagy akár ismert (számomra), de igazán pocsék teljesítmény nyújtanak. Egyikért sem tudok aggódni, sőt azon kaptam magam néhányszor, hogy azt szeretném, mindenkit faljon fel a cápa. Persze sok mozgásteret nem kaptak a színészek, hiszen a kezdeti életigenlős, „romantikus” történések után csupán a tengeren tengetik az időt, néha megijednek, de nagyjából ennyi. Ráadásul úgy néz ki, mintha a Barátok közt szövegíróját sikerült volna leszerződtetni, a dialógusok annyira semmitmondók, hogy már nekem kellemetlen. Az abszolút mélypont a „szeretlek!’ szó használata egy abszolút indokolatlan szituációban.

images_1_4.jpgAztán a film logikátlanságai mellett sem szabad csak úgy elsiklani. Az odáig rendben van, hogy vitt magával egy búvárszemüveget az egyik férfi (bár nem értem, a többiek miért nem vittek), de miért nem vitte magával a pipát is? Így nem kellett volna minden egyes alkalommal alámerülnie, az volt az érzésem, hogy begörcsöl a nyaka. A cápa viselkedése sem volt számomra hihető. Mintha hobbiból gyilkolt volna. Elengedte őket, aztán támadt, aztán megint, és így tovább. A legidegesítőbb talán az a fószer volt, aki a „biztonságos” tömeget otthagyva vissza akart szerezni egy hungarocell-lemezszerű használati tárgyat. Mindenki, még a szomszédom is tudta, hogy mi lesz a sorsa.. Amit még nem értettem: hogy a francba tudtak aludni a vízben? Számomra érthetetlen. És hát persze ott a „megtörtént események alapján” megjegyzés is sántít nekem sokszor. A filmgyártók úgy gondolják (persze talán nem naivan), hogy ha ez van egy thriller vagy horror elején, plakátján, akkor jön a nép, hiszen ez bárkivel, bármikor megtörténhet, és így még félelmetesebb az egész. Lehet, hogy a mozit valós esemény ihlette, de ezzel az erővel minden egyes film megtörtént esemény, amelyben ember szerepelt.

Nem szeretném csak szapulni a filmet, mert azért vannak bizony jó dolgok is benne. Az egyik ilyen, hogy nem letoltes_2_5.jpgegy idióta gumicápát használtak a film felvételénél, hanem minden egyes kép igazi cápáról, cápákról van. Ez azért megsüvegelendő. Bár a színészek és maga a cselekmény silány, az operatőri munkát meg lehet dicsérni, bár sajnos a szarból ő sem tudott várat építeni. Mindenesetre látszik, hogy ért ahhoz, amit csinál.

Néha a rendező egész jól megragadta a hangulatot. Volt, hogy tényleg az volt az érzésem, hogy milyen nyomasztó és félelmetes lehet az egész, és paráztam, mikor jön a cápa , mi fog történni. Sajnos csak ritkán sikerült ezt a hangulatot elérnie a készítőknek, ezért is súlytalan az egész film. Nincs rendesen feszültség, nincs kiért szurkolni (hiszen a karakterek is bénák), és sablonosak a történések. Aki a cápás filmeket szeretni, még akár jól is szórakozhat, én ugyanakkor nagyon várom a 2016-os Zátonyt (The Shallows), amelynek főszereplője Blake Lively.  Addig is nézzétek a Nyílt tengerent, vagy a Spielberg-féle Cápát. És óvakodjatok a nyílt víztől!

letoltes_1_4.jpg

Szerintem: 6 (jóindulattal)

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=0UD2gbjB3vw

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr598901972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása