Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ómen (1976) - The Omen

2016.03.14. 18:04 Fat23

originaldeadbrennan.jpgLassan érkezik a Damien című sorozat és mivel is lehetne jobban felvezetni, mint az alapjául szolgáló filmmel, az Ómennel.

Természetesen az 1976-os darabbal és nem a remakkel, ami hagyott némi kívánni valót maga után. Nem az a klasszikus értelemben vett horror a mű, viszont folyamatos feszültséget hordoz magában, már ami a kornak megfelelt, a jelenkornak már magasabb az ingerküszöbbe, így mai fejjel kicsit gyengécskének hat. Richard Donner vezényelte le a filmet, aki hasonló stílusban nem is nagyon tevékenykedett, sőt ez után Supermanekre meg Halálos fegyverekre adta a fejét. Ezzel sincs baj, szerettem a filmjeit.

A főszerepre több neves színész is esélyes volt, Charlton Heston lett volna a befutó, ha nem épp egy másik filmen kezd el dolgozni, így viszont Gregory Pack kapta meg Damien nevelőapja, Robert Thorn szerepét. Az ő filmjeiről azt hiszem legtöbbünk anyukája tudna mesélni leginkább, de még lehet egy két nagymama is.

A másik lényeges szerep, a kis sátán fajzat Damiené. A szerepet Harvey Stephens kapta, aki már a meghallgatáson is igazi kis ördögfióka volt, rúgott, harapott, így nem csoda, hogy rá esett Richard Donner választása. Így lett a szőke kisfiúból a fekete, ördögi Damien. Hozzátenném, hogy tökéletesen illik rá a szerep, mivel cseppet sem szimpatikus a kis dög. Jól hozza a szerepét, bár mint sok gyerek színészből belőle sem lett nagy csillag, viszont érdekesség, hogy azért a 2006-os Ómen remakeben feltűnik egy kisebb szerepben.

the-omen.jpg

A történet ott indul, hogy Robert Thorn, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete épp úton van feleségéhez a kórházba, mikor megtudja, hogy gyermekük halva született. Egy cseppet sem jó fej pap felajánl egy cserét, egy olyan csecsemőért, akinek az anyja belehalt a szülésbe. Thorn kis lelki civódás után belemegy a cserébe és felesége tudtán kívül elcseréli a halott kisbabát egy sakál gyermekére.

Minden egészen jól alakul, de idővel, ahogy a kis Damien cseperedik egyre furább lesz és körülötte is kezdenek furcsa dolgok történni. Példának elég mikor a szülinapi zsúron a dadája nyilvánosan felakasztja magát hatalmas mosollyal az arcán, ráadásul a halálát a kis ivadéknak ajánlja. A nagykövetet felkeresi egy pap, aki azt állítja, hogy fia nem más mint a következő antikrisztus. Azt ajánlja ölje meg és igyon a véréből, meg ilyen hasonló jókat. Ezért nem járok én templomba, mert ilyeneket beszélnek a papok.

Akad egy kis segítsége is a nagykövetnek a dolgok megfejtésében, méghozzá egy fotós, akinek egyre furcsább jelek mutatkoznak meg a képein. Közös erővel igyekeznek szembenézni a gonosszal, magával a fenevaddal, aki minden lépésüket végigkíséri. Egészen Izraelig utaznak, hogy beszéljenek Bugenhagen professzorral, de az ő ötlete sem sokkal barátibb, mint ami a papé volt. Rendre hullanak az emberek, akik a kis Damien útjában állnak a nagy terv véghezvitelében, így Thorn lassacskán belátja, hogy a fiúnak halnia kell, de mivel magáról a sátánról van szó, nem megy ez olyan simán.

omen2.jpg

Érdekességképp a filmet Angliában mutatták be először 1976. június 6.-án, így a bemutató dátuma is az ördögi 666-os számra utalt. Az év egyik legsikeresebb filmje lett az Ómen, a kevesebb mint 3 millió dollárból 60 milliót kaszáltak, ami nem rossz teljesítmény.

1978-ban a filmet beválasztották minden idők 50 legrosszabb filmje közé, ennek ellenére 2001-ben az Amerikai Filmintézet besorolta a 100 legizgalmasabb filmje közé. Ezen igazodjon el az ember, nem? Személy szerint mindenkinek azt ajánlom, legalább egyszer nézze meg és döntsön, szerinte mit képvisel a film.

Én azt mondom megéri a maga kis 111 percét.

7/10

Címkék: 1976 amerikai film 7/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr928416508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása