Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Vatican Tapes (2015)

Egy újabb ördögűzős horror

2015.10.15. 17:40 Jason13

maxresdefault_8.jpgSzerintem a legjobb ördögűzős film már 1973-ban elkészült. Nem másra gondolok, mint William Friedkin hatalmas klasszikusára, Az ördögűzőre, amely rendkívül pontosan járja körül a témát, miközben hátborzongató jelenetek tömkelegével is bombázza a nézőket. Ugyan később is készült néhány minőségi alkotás ebben a megszállós műfajban, de ezek se sikerültek olyan meghatározóra, mint a '70-s években bemutatott remekmű.

Én személy szerint nem is szoktam sok eredetiséget elvárni az ilyen filmektől, már megelégszem azzal, ha képesek felépíteni egy feszült atmoszférát és időnként még a frászt is rám tudják hozni. A The Vatican Tapes azonban beéri azzal, hogy a zsáner legalapvetőbb sablonjait felvonultatja, melléjük pakol néhány hatásvadász képsort és kész! 

A történet a szokásos. Adva van egy fiatal lány, akit megszáll az ördög. Először mindenki azt hiszi, mentális bajai vannak, így hősnőnk hamar pszichiátriára kerül. Azonban miután természetfeletti jelenségek ütik fel a fejüket az intézetben, a szakemberek értetlenül nézik az eseményeket és inkább kiengedik a csajt az apjához. Nem is kell sokat várni arra, hogy a Vatikánba is elérjen a megszállt lány híre, így egy ottani pap gyorsan repülőre is száll, hogy megmérkőzzön az emberbőrbe bújt Antikrisztussal.

40bd7d7bd590bab3ec44a5ceb812de57e9aa4f51.jpg
Már a sztoriból is látszik, hogy az alkotók egy cseppet sem erőltették meg magukat. Fogták a műfaj jellegzetes vonásait és azok összeturmixolásából kihozták ezt a celluloidszörnyeteget. De ahogy fentebb már írtam, ebből még így is kisülhetett volna egy épkézláb alkotás, ha a készítők a már jól ismert forgatókönyvet feltöltik rémisztő jelenetekkel és torokszorító atmoszférával.

Ezek sajnos kimaradtak a végeredményből, helyettük kapunk pocsék ijesztgetéseket és unalmas drámázásokat. Az is rosszul érintett, hogy a karakterek egytől egyig két dimenziós figurák, akikért egy percig nem lehet izgulni. Pedig a készítőknek néhány nagyobb nevet is sikerült megnyerniük ehhez a borzadályhoz, de ők se tudtak mit kezdeni a rosszul megírt karakterekkel. 

the_vatican_tapes_poster.jpgItt van például Michael Pena, aki szerintem egy tehetséges aktor, de jól láthatóan csak szenvedett a fiatal pap szerepében. Pár percre még Djimon Hounsou (Air) is feltűnik a színen, talán az ő játéka az egyetlen pozitív dolog ebben a moziban. Mondjuk ez azért lehet, mert az ő karaktere annyira minimális, hogy azt lehetetlen lett volna elrontani.

Ami végleg betette nálam a kaput, az a sokszor unalomba fulladó cselekmény és a befejezés. A történet elképesztően döcögősen jut el az ördögűzésig, hogy aztán abból se hozzon ki semmit. A végső jelenet pedig elég hatásvadász módon nyitva hagyja az ajtót egy esetlegesen folytatásnak. Abból mondjuk szerintem semmi sem lesz, hiszen kritikailag szépen elhasalt a produkció, olyan információk pedig nem jutottak el hozzám, hogy ez valahol kasszát robbantott volna.

A The Vatican Tapes egy meglehetősen B-kategóriás megszállós horror, néhány jobb sorsra érdemes színésszel és olyan történettel, amiből értő kezek simán kihozhattak volna egy nézhető darabot. Mark Neveldine (a rendező) meg inkább maradjon az akciófilmeknél, hiszen a Crank 1. és 2. része még nem sikerült rosszul. 

Játékidő: 91 perc
Rendező: Mark Neveldine
Forgatókönyvíró: Christopher Borrelli, Michael C. Martin
Színészek: Michael Pena, Djimon Hounsou, Dougray Scott

 Értékelés: 2/10

Címkék: amerikai film 2/10 2015 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr97968434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.28. 17:51:50

En ezt tegnap lattam, a fium egybol felismerte, hogy ugyanaz csinalta, aki a Cranket. Mi is majdnem elaludtunk rajta amugy, teljesen felrevezeto a cim, azt hittem, hogy tobb ilyen osszefuggestelen, vagy lazan osszefuggo mindenfele ordogi dolgokat tartalmazo "titkos" videofelvetelekbol all ossze a film, marmint, hogy ok volnanak a "Vatican Tapes", vagy lesz valami megmagyarazhatatlan rejtely, de nem volt semmi... es kulonben az is unalmas mar ezekben az ordoguzos filmekben, hogy sosincs benne az a csavar, hogy az egyhaz tagjai kozott van az igazi gonosz, vagy ilyenek, mindig csak egy szep, fiatal lanyt szall meg az ordog es mindig csak egy oreg, "jo" egyhazi jellem "menti meg" a lelket, pedig van ebben a temaban azert meg boven. A 2/10 szerintem is korrekt :)

2016.08.28. 17:54:06

Ja, meg azt elfelejtettem hozzatenni, hogy abbol is ki lehetett volna hozni valamit, hogy ebben a filmben a harom papot jatszo szinesz mindegyike iszonyu sulyos arcnak tunt, sokkal inkabb egy akcio film drogdilereikent tudtam volna oket elkepzelni, ezert tokre vartam toluk egy "szentsegtelen" huzast, de szinten semmi. Na mindegy, majd legkozelebb.

süti beállítások módosítása