Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

13 kísértet (2001) - Thir13en Ghosts

2015.08.09. 17:27 Csabi87

12ghost-2.pngA minap úgy ébredtem, hogy késztetést éreztem magamban arra, hogy elővegyek valami régi kedvencet és felidézzem. Ilyenkor azért mindig bennem van a para, hiszen hányszor és hányszor jártam már úgy, hogy az újranézéssel csak egy hatalmas csalódás ért. Fiatalon és lelkesen ugyan imádtam az adott filmet, aztán kiderült, hogy azért az közel sem olyan jó, mint azt akkor gondoltam.

Így kicsit félve ültem neki a 13 kísértetnek, hiszen annak idején meglehetősen bírtam ezt a kicsit talán gagyinak ható, de mégis szerethető filmet. Tony Shalhoubot talán senkinek sem kell bemutatni, de azt gondolom, hogy Shannon Elizabeth sem szorul különösebb körülírásra.

Ők kapják a főszerepet, apa és lánya - most kapaszkodj, Shalhoub az apa és Elizabeth a lány - illetve azért melléjük még egy kisfiú is társul, meg egy házvezetőnő. Hogy miért nem egy szerető feleség? Nos kérem azért, mert őasszonysága egy tűzesetben az életét vesztette. A család élete így érthető módon abszolút rossz vágányra terelődött, ám egy nap úgy tűnik mégis csak kikászálódhatnak a bajból, enyhíthetik fájdalmukat, ugyanis a család egy újabb elhunyt tagja hatalmas és rejtélyes házat hagy hátra örökül. 

A nem hétköznapi épület azonban tényleg nem csak egy csili-vili palota, a latin szöveggel teleírt üvegfalak ugyanis nem neo-modern dekorációk, hanem varázsigék, amelyek kordában tartják a falak között lévő 12 szellemet, akik csak arra várnak, hogy meglegyen a tizenharmadik társuk és ezzel beteljesüljön egy pokoli jóslat.

Az túlzás volna, ha azt állítanám, hogy hosszú idő után újra előkapva csalódtam a 13 kísértetben, bár az is tény, hogy az idő azért megszépíti az emlékeket. Egyrészt azt hiszem szellemek és effektek terén egészen korrekt a film, néhány durvulósabb jelenet is akad, emellett viszont valahol mégis van egy fajta családi matiné hangulata az egész filmnek. Na persze, akkor amikor egyik jó pofa szellem sem bukkan fel a tizenkettőből. 

12ghost-1.jpg

A szereplőkkel sincs különösebb probléma, igaz akadnak köztük idegesítőbb figurák, de ugye hol nem? Maga a történet pedig egészen jól kitalált, a szellemek sem teljesen légből kapottak és a sztori mögé felhúzott mitológia is kicsit több holmi felskiccelt vázlatnál. 

13ghosts.jpgEffektek terén már más a helyzet, igaz CGI trükkökből szerencsére keveset kapunk, ezek is leginkább a végén figyelnek be, akkor viszont pont elég borzalmasak és elnagyoltak, de talán nem számottevően illúziórombolóak. 

Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy a 2001-es 13 kísértet voltaképpen egy remake, az eredeti ugyanis 1960-ban készült William Castle rendezésében, aki egyébként sok más mellett A ház a Kísértet-hegyen eredetijét is levezényelte. A forgatókönyvet pedig Robb White írta, aki szintén érdekelt volt az előbb említett Kísértet-hegyi kalandban.

Érdekesség lehet továbbá, hogy a szellemek közül a Dühős hercegnőt tartott a legtovább filmkészre sminkelni, ez a hadművelet öt órahosszát vett igénybe. 

A film egyébként talán nem lett akkora durranás, mint azt a gyártóstúdió várta, hiszen a 20 millió dollár ugyan megtérült, de világszerte alig 70 milliós bevételt sikerült produkálni, ami egyáltalán nem nevezhető pazarnak.

Ettől függetlenül egy próbát megérhet a 13 kísértet, ha esetleg még nem volt vele dolgod.

6/10

Címkék: 2001 amerikai film 6/10 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr447663854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbakterúr 2015.08.10. 07:51:14

Elsőre mikor megnéztem voltak beparáztatós jelenetek. Amikor véget ért és végig gondoltam az egész filmet az alábbi tényeket állapítottam meg:
1. Ilyen ház nem is létezik, de a gondolat nem volt rossz.
2. Valahonnét kell szerezem egy olyan szemüveget :DDD (azóta is kutatom...)
3. Shannon Elizabeth irtó dögös
4. A szinkronizálás tökéletesre sikerült
5. A történet kissé felszínes volt, de nézhető, klassz jelenetekkel fűszerezve
Összességében tehát kikapcsolódásként nézhető, de azért messze nem olyan jó, mint pl. egy "Freddy Krueger-es rémálom" :DDDD
Nekem 7/10

Globetrotter2014 2015.08.10. 12:54:21

Meglep, hogy egy műértő lelkesedik ezért a filmért. Szerintem rém középszerű, nálam valahol a Freddy Vs Jason kategória.

Ha egy rendes filmet szeretnék újranézni kicsit hasonló témában, akkor ott a Cabin in the Woods.
www.youtube.com/watch?v=NsIilFNNmkY

winy 2015.09.09. 18:06:40

@Globetrotter2014: A Cabin in the Woods egy nagy f*s. Nem is értem miért ajnározza mindenki.

Globetrotter2014 2015.09.10. 19:26:05

@winy: 1. mert remekül van megcsinálva (kitűnő karakterszínészek remekül hozzák a karakterüket), 2. mert nehéz rájönni hogy mi a fenére is megy ki a játék (sőt a végén is kétesélyes), de ugyanakkor tudod hogy mi történik épp a filmben. 3. mert igazi homage-túladagolás, remek stílusérzékkel és lexikális tudással a készítők részéről (főleg a "raktár" a végén ütős).

süti beállítások módosítása