Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hellraiser 2. (1988) - Hellbound: Hellraiser II.

Tűfej visszatér

2015.07.23. 17:41 Jason13

maxresdefault_6.jpgMivel az 1987-s Hellraiser nagy sikert aratott, egy év múlva már érkezett is a folytatás. A rendezői teendőket Tony Randel látta el, a forgatókönyvet pedig Peter Atkins írta, Clive Barker sajnos már csak a produceri munkálatokért felelt. Ez sajnos meg is látszik a végeredményen, de a helyzet azért nem olyan súlyos.

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előzmény véget ért. Kirsty a cenobitákkal való összetűzése után egy elmegyógyintézetbe kerül, ahol a főorvos, Dr. Channard is érdeklődik a bűvös kocka iránt. Nem is kell sokat várni arra, hogy a doki felélessze a gonosz mostohát, Juliát, és vele induljon el felfedezni a poklot. Ezt azonban Kirsty sem nézheti tétlenül, így neki is újra szembe kell néznie Tűfejjel és társaságával.

A Hellbound követi a folytatások aranyszabályát: minden olyan elemből többet nyújtani, ami az első részben működött. Így jóval többet kapunk például beteg karakterekből, véres képsorokból, a cselekmény második fele pedig a pokolban játszódik. Ez így leírva egész ígéretesnek tűnhet, kár, hogy a végeredmény egy kissé sótlan és kesze-kusza horror.

Maga a sztori elég sok labdát feldob, de ezek közül csak nagyon keveset üt le. Így előfordulnak logikai buktatók, izzadságszagú fordulatok és elvarratlan szálak. A legutolsóra jó példa az, hogy kapunk egy kis betekintést Pinhead mester múltjába, de ezzel az alkotók végül nem sok mindent kezdenek. 

hellbound-hellraiser-ii.jpg
Azonban pozitívumok is akadnak. A technikai oldal például a korhoz méltó. A trükkök egy része mai szemmel nézve talán kissé elavult, ettől még a pokol megjelenítése kifejezetten kreatív és a maszkokra sem lehet panasz. Vérbő képsorokból sincs hiány, bár szerintem hiányzik már belőlük az a nyers művésziesség, ami tetten érhető volt Barker munkájában. De ettől még a rá jellemző totálisan elborult hangulat megmaradt.

hellbound_hellraiser_ii_ver2.jpgA zenéért ismét Christopher Young felelt és ő simán megugrotta azt a lécet, amit az első rész tételeivel állított maga elé. A főtéma ugyan megmaradt, de találkozhatunk néhány új dallammal is, ezek elképesztően zseniálisak és rengeteget hozzátesznek az atmoszférához.

A színészi játék viszont elég ingadozó. Míg Ashley Laurence remekel a visszatérő Clare Higgins-szel és Doug Bradley-vel, addig az új aktorok elég érdektelenek. Ez annak is köszönhető, hogy elég kidolgozatlan karaktereket kellett életre kelteniük. Pedig még egy új fő gonoszt is kapunk, aki Tűfejnél is betegebb, de szerintem az ő figurája rendkívül elnagyolt lett.

Összegezve a dolgokat, sokkal több hibája van a folytatásnak, mint az eredetinek, de itt is kiegyensúlyozzák a dolgokat a pozitívumok. Nekem ugyan nem nyújtott olyan felejthetetlen és húsba vágó élményt, mint elődje, de ettől még egy bőven fogyasztható darab, ami a rajongóknak erősen ajánlott.

Játékidő: 97 perc
Rendező: Tony Randel
Forgatókönyvíró: Peter Atkins
Szereplők: Ashley Laurence, Doug Bradley, Clare Higgins

Értékelés: 6/10

Címkék: 1988 amerikai film 6/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr57645080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2015.08.06. 16:36:27

Az egyetlen komolyabb bajom ezzel és néhány folytatással is, hogy erőltetik Pinhead múltját, miközben az eredeti Hellraiserben tisztázva lett, hogy a cenobiták ezeréves démonok.

süti beállítások módosítása