Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Poltergeist - Kopogó szellem (1982)

2015.05.30. 18:39 Csabi87

poltergeist-1.jpgTobe Hooper rendező legsikeresebb filmje az 1982-es Poltergeist volt, legalábbis pénzügyi szempontból mindenképpen, de szakmailag is sikerült bezsebelnie néhány elismerést, ráadásul '83-ban Oscar-díjra is jelölték több kategóriában.

A legjobb vizuális effektek kategóriában, amit abban az évben Spielberg másik filmje az E.T. vitt el, de a Legjobb hang kategóriában is a földönkívüli happolta el a babért Hooperék elől, sőt zenei fronton is Spielberg rendezése nyert. Ennek fényében talán érdekesség lehet, hogy Spielberg az E.T. rendezését is felkínálta Hooper számára, aki viszont abból nem kért, így megkapta a Poltergeistet. Egyébként őt már korábban is kiszemelte magának a Harmadik típusú találkozások direktora, hiszen Hooper '74-es texasi láncfűrészes története lenyűgözte.

A film forgatókönyve egyébként azon ritka szkriptek egyike, amelynek írásában Spielberg is részt vett, ha pedig már őt emlegetjük, akkor az önmagát tükör előtt marcangoló férfit is megemlíthetjük a filmben, a kezek, amelyek tépik az arcot Spielberg kezei.

Viszont ne feledkezzünk meg a történetről sem, bár ezt talán nem kell túlragozni. A Freeling család békésen éli hétköznapjait gyönyörű családi házukban, ahol egy nap különös dolgok történnek. A tárgyak maguktól mozogni kezdenek, aminek hőseink eleinte nem is tulajdonítanak különösebb jelentőséget, de a túlvilági erők csak hamar maximum fokozatra kapcsolnak és nem hagynak nyugtot a családnak, ráadásul a legkisebb lányt, Carol-Anne-t még el is rabolják.

Nem hiába jelölték a Legjobb vizuális effektek kategóriában Oscarar a filmet, hiszen tényleg kitettek magukért a készítők. A szellemek gomolygó füstként ábrázolása talán még a gyengébbek közül való, de az említett jelenet a tükör előtt kiváló maszkmesteri munka, illetve a gonosz szellem későbbi megjelenése vagy a jelenet, amikor rendre koporsók bukkannak fel a földből kiválóan sikerültek. Egyébként állítólag az itt látható csontvázak igaziak, mert így olcsóbb volt megoldani, mintha műanyag kellékeket vásároltak volna.

poltergeist-2.jpg

Érdekesség lehet az is, hogy a Poltergeistben az elején elhulló Csipin kívül senki nem hal meg, inkább a félelemkeltés és az egyéb szörnyűségek kapják a főszerepet.

A bohóc és a ház előtt álló nagy fa, amely olyan mintha élne, természetesen Spielberg ötlete volt, sőt ezeket saját gyerekkori félelmeire építette.

poltergeist-poszter.jpgA zenei aláfestésért Jerry Goldsmith felelt, ami talán ritkának is nevehető Spielberg film kapcsán, de a jó barát John Williams az E.T.-n ügyködött. A két film egyébként alig néhány kilométerre egymástól forgott.

A zene, a hangulat és az effektek tehát stimmelnek, de nincs ez másként a színészek terén sem. Craig T.Nelson és JoBeth Williams játéka is rendben van, de érdemes megemlíteni Zelda Rubinsteint is, aki az apró termetű ördögűző asszony. Az ő szinkronhangja nem véletlen olyan, amilyen, hiszen a színésznő felnőttként is gyermekhangon beszélt.

A szőke kislány, Heather O'Rourke Spielberg felfedezettje volt, hiszen eredetileg Drew Barrymore kapta volna a szerepet, de Spielberg egy angyalibb kislányt akart, akit meg is talált. Heather egyébként szörnyen fiatalon, 12 évesen halt meg, valószínűleg az influenza okozta szövődményekbe halt bele, bár ez a mai napit nem tisztázott. '87-ben kórházba került, majd félre diagnosztizálták és később már nem tudtak rajta segíteni.

A család másik lányát alakító Dominique Dunne pedig a bemutató után néhány hónappal vesztette életét, a féltékeny ex-barátja ölte meg. 

A sokszor fejhangon üvöltő Oliver Robins pedig gyerekként még néhány filmben feltűnt, például a Poltergeist folytatásában is, de ott volt az Airplanes 2. részében is, majd felhagyott a filmezéssel. Nem rég viszont íróként és rendezőként ismét felbukkant ezen a terepen.

Tobe Hooper filmje azt hiszem egy kötelező darab, amit kár volna kihagyni, az pedig igazán jó kérdés, hogy a remake az eredeti nyomába tud-e érni. Az eddigi visszhangok szerint ez nem feltétlen lesz így.

9/10

Címkék: 1982 amerikai film 9/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr207495872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2015.05.31. 10:00:13

Most láttam a 2015-ös remeke-jét. Ritka akkora hulladékot látni, tesco gazdaságos gagyi, meg ne nézzétek. Az eredeti jóllehet régi már, de vagy ezerszer pengébb.

SARGE999 2015.08.25. 23:25:12

Engem az új verzió kapásból nem érdekel.
A régit darabokban néztem meg, beletekergettem, de nem is bánom, mert elejétől a végéig fos.
Egyáltalán nem mondható félelmetesnek, nagyon erőltetett az egész, mindenáron a szórakoztatásra akar törekedni, pont ezért nem sikerül neki.
Csak a látványra próbál rámenni, de az meg önmagában semmit nem ér.
Nem értem miért Spielberg írta, mert őneki köze sincs a műfajhoz, az ő területe a scifi volt.
Körülbelül olyan lett, mintha a Disney rendezte volna, legalábbis annyira lett komoly.
A sokat ígérő cím semmit sem takar, csak jó marketing volt.

süti beállítások módosítása