Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Valami követ (2014) - It Follows

2015.05.14. 17:30 OctoberAir

it-follows.jpgAz idei év egyik legjobb horrorjaként harangozták be David Robert Mitchell It Follows című alkotását, amelyet hazánkban június 25-én fognak bemutatni. A film egyáltalán nem szokványos horror, ám engem annál inkább megfogott. Igazi, idegtépő és érdekes alkotás, éppen ezért szívesen írok róla pár sort, hátha neked is kedved lesz megnézni.

Az It Follows története rettenetes egyszerű. A főszerepben megismerhetjük Jay-t (Maika Monroe), aki egy teljesen átlagos lánynak tűnik. Jay randizni kezd egy sráccal, ami jól is alakul, de a kapcsolat igencsak furcsa irányt vesz. A Hughval töltött csodás éjszakája után Jay arra ébred, hogy egy székhez kötözték, és közlik vele, hogy egy természetfeletti lény fogja őt követni, aki egyértelműen el akarja pusztítani a lányt. Hugh a lány lelkére köti, hogy maradjon életben, hiszen az átok visszaszáll a fiúra, hogyha Jay meghal. Hugh arra biztatja a lányt, hogy ő is feküdjön le valakivel, hogy továbbadja a lényt.

it-follows-main.jpg

Innentől kezdődnek az idegtépő furcsaságok. Jay-t egy alakváltó lény követi, lassan, idegtépő módon, amelyet csak ő maga lát. Baráti társasága egy idő után hisz a lánynak, és igyekeznek minden erejükkel segíteni neki. Jay hamarosan teljesen kikészül, de később igyekszik felvenni a harcot az események ellen. Azonban az átok továbbadása nem is annyira egyszerű. 

mv5bmtuwmdezndi1mf5bml5banbnxkftztgwnzayodu5mze_v1_sy317_cr2_0_214_317_al.jpgA film nagyszerűre sikerült. Szakít rengeteg horrorklisével. Nem halnak sorra a lány barátai, nincs benne felesleges félelemkeltés. Nagy horrorfogyasztóként vártam volna az ugratós riogatásokat, de ezek nem igazán jöttek. Ennek ellenére a feszültség folyamatosan megmaradt a filmben olyannyira, hogy éjjel, amikor felébredtem, akkor is eszembe jutott a mozi. 

Azért igazán hatásos az alkotás, mert egy igazi félelemből táplálkozik. David Robert Mitchell elmesélte, hogy régen folyamatosan rémálmai voltak arról, hogy valaki lassan sétál felé. Mindannyian félünk attól, hogy egy zaklató kövessen bennünket, és ezt a film igazán jól átadja nekünk. Külön vicces a szexuális úton terjedő természetfeletti erő feltételezése.

Minden horrormániásnak kötelező ez az alkotás erre az évre, hiszen igazán jól sikerült. Idegtépő mozi, kevés vérrel, de annál érdekesebb, hogy inkább lelki szenvedést élünk át közben, mint undort vagy félelmet. Szívesen néznék még hasonlóakat az alkotótól, remélem, a jövőben is láthatunk majd tőle filmeket.

 8/10

itfollowsguywithflashlightgirltiedtochair.jpg

 

Címkék: 2014 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr807448176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabborka 2015.05.15. 16:38:13

Mondd még egyszer, hogy "idegtépő", ha mered :D

Zár Balta 2015.05.15. 16:50:56

Idegtépő ez az idegtépőzés ! :D :D

OctoberAir 2016.01.13. 15:07:17

Jól van, az vesse rám az első követ, akinek nem voltak kedvenc szavai egy hosszú, fáradt nap után ;) Attól a film még jó, és megígérem, hogy máskor könyörtelen kigyomlálom az összes idegtépőt, és egy cseppet sem leszek idegtépő :)

2016.01.17. 00:42:59

Hat ezt most sikerult megnezni, nem tudom mi volt ebben olyan nagy szam amugy, azon kivul, hogy szakit a klisekkel, ami azert tenyleg dicseretes, de egyben szomoru is, hogy ennyi ebben a mufajban mar eleg is ahhoz, hogy a kozonseg elismereset kierdemelje :D

Paranak para, ez teny, es tenyleg nagyon tetszett a hangulat, megtamogatva ezzel a hipszteres szinti zenevel, meg Detroit is nagyot alakitott, de a tripper szeruen terjedo atok elegge rohejes sztori :D Amugy azon gondolkoztam kozben, hogy lehet, hogy azert van ez, hogy en nem ertekeltem ezt elegge, mert en nem vagyok mai tinedzser, nekem ez az eletkor a Sikoly-korszak fele esett inkabb, es amugy ez pont jol mutatja-e meg a generaciok kozti kulonbseget? Ugy ertem, hogy a mi tinedzserkorunk meg nem volt ennyire nyomaszto, nem tudtuk persze, hogy mi jon, bugyuta partizas volt az egesz, pont mint kb ezek a '90es evekbeli slasherek, ez meg lehet, hogy okosabb, de a melyseget az okozza, hogy teli van szorongasokkal, felnott problemakkal, az meg nem annyira jo. Na mindegy ez mar csak ilyen okoskodas, mar itt sem vagyok, elnezest. :D

süti beállítások módosítása