Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Lazarus hatás (2015) - The Lazarus Effect

the-lazarus-effect-1.jpgIgazán friss élménybeszámoló következik, hölgyeim és uraim, nincs még 3 órája sem, hogy a moziban visszatértek a fények, jelezvén hogy vége a filmnek. Őszintén megmondom, annak ellenére, amit többé-kevésbé vártam, egyáltalán nem kellett csalódottan távoznom.

A sztori a következő: néhány fiatal orvos egy szérummal kísérletezik, amelyet arra akarnak majd használni, hogy agykárosodás nélkül hozhassák vissza a betegeket az életbe akkor is, ha viszonylag sok idő telt el, valamint hogy a kómás pácienseket esetlegesen fel lehessen ébreszteni. Egy kutyán végre is hajtják a dolgot, sikerrel. Azt, hogy a kutya kissé furán viselkedik, a szérum hatásának tudják be. Azonban a második ugyanilyen kutyás próbálkozás alkalmával egyiküket halálos áramütés éri, és a végső megoldás az lesz, hogy a szérummal megpróbálják visszahozni. A baj csak az, hogy nem egészen az jön vissza, aki távozott.

Először csak apró dolgok történnek: hallucinációk gyötrik szegény lányt, hallja a többiek gondolatait, aztán mire észbe kap, már csak néha pár percre ura önmagának, az idő nagyrészében átveszi rajta az irányítást valami más, amiről a többiek hamar megtanulják, hogy nem éppen jószándékú. Így hát bármennyire is fájdalmas, megpróbálják megállítani.

the-lazarus-effect-2.jpg

David Gelb rendezőnek ez volt az első igazán komoly projektje, és sokkal rosszabbul is elsülhetett volna. Jó csapatot kapott a filmhez, az író- és producergárda olyanokon is munkálkodott ezelőtt, mint a Sinister, az Insidious vagy a Bűn éjszakája. Még egy valamirevaló szereplőlistát is össze tudtak hozni, bár nincsenek világhírű mindenféle díjas színészek, mégis egészen jól sikerült a dolog.

the-lazarus-effect-poster.jpgEngem már akkor megvett ez a produkció, amikor láttam a trailer-t és benne Olivia Wilde-ot és Evan Peters-t. Előbbi sokaknak a Doktor House-ból lehet ismerős, mint a szépséges 13-as, de van egy viszonylag nézhető horrorja is, a Végzetes kitérő (nem, ez nem a Halálos kitérő, ez már végzetes, de amúgy viccen kívül, tényleg nem ugyanaz a kettő). Peters barátunk pedig valamennyi női American Horror Story fannak meg kellett hogy dobogtassa a szívét, és bár itt semmi maradandót nem nyújt (nincs is rá szükség, úgyhogy nem az ő hibája), mégis jó látni a kis pofáját a nagy vásznon. Mark Duplass (Mercy, Zero Dark Thirty) is egész jól csinálja, amit csinál, és az Eva-t játszó Sarah Bolger-t is megemlíteném, ő még viszonylag ismeretlen, de remélem, nemsokára láthatunk tőle valami jót, nekem nagyon szimpatikus volt (nem mellesleg dögös is, és ha ez Olivia Wilde mellett feltűnik, az már említésre méltó).

Ahhoz képest, hogy kevesebb mint két hónap alatt zavarták le az egész forgatást, egészen befogadhatóra sikerült. Természetesen vannak azért rossz pontok is, tévedés ne essék. Van benne olyasmi, amit még Olivia Wilde és Evan Peters mellett sem nézhetek el. Az egész film igazság szerint egy középszerű alkotás, néhány jó és pár kevésbé jó jump-scare-rel, nekem az volt a szerencsém, hogy nem vártam túl sokat tőle, inkább szórakozni mentem a moziba, mint félni, és így nem csalódtam. Egyszer simán végig lehet ülni, nem is hosszú, a 90 perc is alig-alig van meg, viszonylag gyorsan beindulnak az események, és utána pörög ezerrel a sztori, nincsenek unalmas kitöltő részek. Talán kicsit túl gyors is a tempó, ami fura, mert általában a lassúságra szoktak panaszkodni a nézők. Olivia Wilde egészen ördögi és legalább annyira szexi a spéci kontaktlencséjével, nem lehet rá panasz, de a film vége felé a sorozatos lámpa-leoltogatás már az agyamra ment, egyszer vagy kétszer oké, de ne hatszor egymás után, nagyon idegesítő, hogy minden helyiségben / folyosón külön drámai sötétségbe borulásnak kell történnie. 

A történet alapja a Bibliából származik (Lázárt Jézus hozta vissza a halálból), és elég érdekes témát boncolgat, mégpedig hogy mi lehet a halál után, és hogy aki már egyszer járt ott, vajon emlékszik-e bármire amikor (vagy inkább ha) visszatér. Nagyon jó irányba indultak el a készítők, engem legalábbis meg tudott fogni ez a dolog, de egy kicsit többet is kihozhattak volna belőle, mégiscsak orvosok a karakterek, kicsit belemélyülhettek volna, kideríthettek volna legalább néhány apróságot, mielőtt szegény csajszi totál megőrül. Talán még segíteni is tudtak volna, de picit elsiették a finálét. Mindettől függetlenül nem rossz, akár kezdőknek is bátran ajánlom, nem olyan durva, hogy utána ne tudnátok aludni éjjel. 

Tőlem egy erős 6/10-et kap, amiből egy pont mindenképpen Miss Wilde és Mr Peters érdeme.

Címkék: amerikai film 6/10 2015 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr997366332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása