Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Törés (2007) - Fracture

Mindenkinek van gyenge pontja

2015.03.16. 18:01 SZANDRA

fracture.jpgNem lehet megunni azokat a thrillereket, melyek az utolsó percig lendületesek, érdekesek és folyamatosan csavarokkal tűzdeltek. A mai film egy iskolapélda arra, hogy hogyan lehet egymás után sok csavart beletenni egy filmbe, egészen a végéig izgulunk és nagy nehezen megpróbáljuk a végén összerakni a sok-sok kirakós darabot és rejtélyt, ami a filmben ahogy megmagyarázzák, zseniális. Sokan ezt inkább csak bűnügyi kriminek titulálják, és természetesen igazuk is van, személy szerint thrillerként kezelem és azok között is igen jó élményt nyújt.

Ted Crawford egy sikeres mérnök, látszólag békés, házas életet él, azonban neje már hosszú ideje viszonyt folytat Nunally nyomozóval. Ted alaposan megfontolt tervezés után elhatározza magát és lelövi a nejét.  Crawford hidegvérrel közli a tetthelyre beérkező Nunallyval, hogy lelőtte nejét, ekkor döbben rá a nyomozó is, hogy a szeretőjéről van szó.

Megkezdődik a per, Ted nem kér ügyvédet, viszont megjelenik egy fiatal, feltörekvő ügyész a színen, William Beachum. Mr. Beachum látszólag könnyen veszi az ügyet, beismerte a vádlott a tett elkövetését, majd a bíróságon jönnek a bonyodalmak.

fracture_1.jpgMivel Nunally titkolózott, és a pisztoly sincs meg, amivel lelőtte volna a nejét, így Ted addig alakítja a helyzetet, hogy a törvény által is biztosított úton szabadlábon távozhat. Több meghallgatás és bizonyítékok hiányában Beachum elveszti az ügyet. Mivel pontosan tudja, hogy a férfi az elkövető, mindent megtesz, hogy bizonyítékot szolgáltasson, és az igazságszolgáltatás győzzön.

Fantasztikus film, és messze nem az a lényege, hogy megcsalás okozta sértés miatt elkövet egy bűntényt a férfi, hanem az a macska-egér játék, amit még Tom és Jerry is epekedve nézne egymást ütlegelve. Két nagyon intelligens és azonos szinten lévő ember néz egymással farkasszemet, bár Beachum oldalára billen a mérleg minden szempontból az elején, ez a végére teljesen felborul, mert Crawfordot kiengedik és hű marad önmagához a továbbiakban is.

Eközben figyelemmel kísérjük Willy Beachum magánéletét is, karrierje szépen ível fel, bár vannak hátráltató tényezői – amit Tedtől tudunk meg – ezek ellenére is meghajol előtte a szakma, sok jó tanácsot kap és álmai vágyát. Azonban ez fontosabb-e annál, mint hogy futni hagyjon egy bűnözőt? Kettős kockázat elé kerül az ügyész, amiben kiderül, milyen is az ő igazi személyisége.

fracture2.png

A film végén persze minden kiderül, Beachum döntései alapjaiban rengetik meg az ügyet. Nem beszélve arról, hogyan reagál a leendő munkájával és Ted nejének állapotával kapcsolatban. A film ötletes, nagyon jó, csavaros forgatókönyv az alapja, az igazi érdeme azonban Sir Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak) és Ryan Gosling. Amit ez a két ember művel, az frenetikus. Mindketten brillíroznak a szerepükben, Hopkinstól ez a stílus nem ismeretlen, sokan Hannibal karakteréhez hasonlítják Ted Crawford megformálását, talán ez egy erős túlzás részükről, de nagyon színvonalasan alakítja a vádlott szerepét.

Gosling ekkortájt kezdett feltűnni az ismert színészek között, joggal, méltó társa a mesternek ebben a filmben, róla tényleg el tudjuk képzelni, hogy neki sikerülhet rács mögé juttatnia a férfit. Mellékszerepekben még olyan ismert nevek tűnnek fel, mint Bob Gunton (Halálos hallgatás) illetve Rosamund Pike (Holtodiglan), rendezőként pedig Gregory Hoblit jegyzi a művet. Összességében nagyon magával ragadó film, igazán feszült végig, és még Hopkins karakterét is az esze miatt tisztelhetjük, okos elkövetők, okos ügyészeket hoznak maguk után.

Arra kíváncsi lennék, aki esetleg jobban ismeri a jogi szabályokat, a film végén lévő csavar, és önmagában az eljárások valóban jogilag korrektek-e. Minden bizonnyal azok, pár logikai hiba nem engedhető meg jelen esetben, ez a film a tudás hatalmát is bemutatja a jogi procedúrákban.

8/10

Címkék: 2007 amerikai film 8/10 ajánlók német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr237220015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása