Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szellemtanya (2005) - The Legend of Lucy Keyes

A farm, ahol szellemekkel élünk

2015.03.07. 18:20 SZANDRA

szellemtanya.jpgGuy Cooley családjával együtt beköltözik egy régi farmra Princetonba, Massachusetts államba. Mivel a férfit ide hívta a munkája, nejének, Jeanne-nak és lányainak, Mollynak és Lucynak is meg kell szoknia ezt az életvitelt. Hallani a városban egy mondát, mely szerint 250 évvel ezelőtt egy hatéves kislány, Lucy Keyes megmagyarázhatatlan körülmények között eltűnt. Anyja mindent megtett, hogy fellelje Lucy-t élve vagy holtan, de nem sikerült és a nő beleőrült a fájdalmába. A helyiek úgy gondolják, hogy szelleme továbbra sem nyugszik, halála után is bolyong a birtokon a lányát keresve. A birtok, ahol állítólag kísért a nő szelleme, nem más, mint az a farm, ahova a Cooley família beköltözött.

Egyre sűrűbben hallani a suttogásokat, Lucy Cooley hangokat hall, mintha valami el akarná őt is kapni. Anyja pedig folyamatosan azon igyekszik, nehogy olyan sorsra jusson lánya is, mint Lucy Keyes.

A szellemhistóriák szinte mindig thrillerekben, horrorokban teljesedhetnek ki igazán. Nem minden szellemekről szóló filmben a cél az, hogy ijesztgessenek, hanem hogy drámai üzenetet hagyjanak: az elmúlásról, gyászról, szeretetről. Egy filmben ezek akkor sikeresek, ha kimondatlanul is érezzük ezeket a tanulságokat, persze nem árt néhány jól időzített nyomatékosító mondat, ami miatt kijelenthetjük, hogy ez a film különleges és érdemes megnézni. Nos, ez a film nagyon nem ilyen.

szellemtanya4.jpg

Maga az alaptörténet, mely szerint az eltűnt kislány utáni nyomozásba beleőrül az anyja, és visszajár kísérteni az élőket kutatva a lányát, egész jó ötlet. Láthatott már mindenki hasonló történeteket, nem újdonság viszont rengeteg tanulsággal szolgálhat egy ilyen mű: oda kell figyelni a kislányra, aki hangokat hall, utána nézni, hova is költözött be a család. Megismerni a szomszédokat, miért viselkednek úgy ahogy, milyen mondákat hallani. Nem kell elhinni a legtöbb sztorit, azonban ha a gyerek furán viselkedik, akkor lehet, hogy van benne valami igazságtartalom.

A film talán egyik legnagyobb baja az, hogy thrillerként kell kezelni, pedig nagyon sok elem hiányzik ahhoz, hogy igazán az legyen. Nagyon unalmasra és drámaira sikerült, feszültséget nem lehet benne érezni, pedig az elengedhetetlen egy thrillernél. Persze mindenki aggódik a kis Lucyért, és kíváncsi is, mi történhetett a másik Lucyval, de ezen kívül nem történik semmi. Nincsenek nyomasztó részek, a légkör persze nem barátságos, nem is kell annak lennie, de ez nem elég ahhoz hogy a képernyő elé bilincseljen minket.

szellemtanya3.jpg

Én egészen a végéig vártam, hogy na, most jön a csavar, innentől kezdve már izgalmas lesz és érdekes, de sajnos ez a pillanat nem jött el. Persze voltak benne ötletes kivitelezések a legendával kapcsolatban, de egyáltalán nem ragadott magával. Unalmas, klisés, távol áll kissé a mély lélektani thrillerektől. Az anyai szeretet az, ami a film középpontja lehetne hogy, mennyire erős is tud lenni, mennyi mindent képes megtenni egy anya a gyermekéért, ezt úgy ahogy bemutatja a film, ennek ellenére is rendkívül vontatott lett a mű.

Színészek közül is egyedül Julie Delpy (A grófnő) és Justin Theroux (Amerikai pszicho) nevét lehet kiemelni, de messze nem ez a legjobb filmjük, sőt talán jobban jártak volna, ha kimaradnak ebből. Bár Delpy esetében tény, ez az egyik filmje, ami kizárólag csak amerikai produkció. Milliószor jobbat vártam, főleg a színésznő miatt.

3/10

Címkék: 2005 amerikai film 3/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr717192789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása