Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

10 Oscar nyertes horrorfilm

2015.02.22. 19:25 Csabi87

Lélekszaggató családi drámák, melegeket felvonultató filmkalandok és 12 éven átforgatott langymeleg produkciók, mindez vörös szőnyeggel tarkítva, naná, ez az Oscar-gála. Az idei évben ha jól néztem a felhozatalból kimaradt a horrorba hajló alkotások, az egyetlen kivétel talán az Éjjeli féreg lehet, na mondjuk az sem horror mivolta miatt, hiszen inkább egyfajta thriller, de azzal mi is foglalkoztunk a blogon.

oscarka.jpeg

Oscar nyertes horrorfilmek viszont akadnak a nagy kalendáriumban vagy legalábbis ebbe a zsánerbe is betuszkolható alkotások. Ez alkalommal 10 ilyen filmmel készültünk, a teljesség igénye nélkül.

Rosemary gyermeke (1968)

Roman Polanski műve korántsem az első Oscarra jelölt és azt meg is nyerő horror, hiszen jó néhány évvel korábban, 1932-ben a Dr. Jekyll és Mr. Hyde akkori feldolgozása már vitte a prímet. A Rosemary gyermeke Ira Levin regénye alapján készült, a forgatókönyvet pedig Polanski jegyzi. Oscar-jelölést ugyan ő is kapott, de végül a film „csak” egy díjat söpörhetett be a Legjobb női mellékszereplő kategóriában Ruth Gordon remek játékának köszönhetően.

Az ördögűző (1973) 

Ha a legjobb horrorfilmekről beszélünk, akkor Az ördögűző megkerülhetetlen, sokak szerint a legek legje, mind a mai napig. William Friedkin és csapata kis túlzással degeszre nyerte magát, hiszen az Oscaron kívül is díjesőben ázhatott a produkció. A ’74-es Oscar-gálán pedig nem kevesebb, mint 10 jelölést kapott a végeredmény, igaz ebből csak kettőt tudott megnyerni, a forgatókönyvet és a hangeffekteket díjazták.

A cápa (1975)

Spielberg alkotása talán máris kilóg a horror sorból, hiszen A cápa inkább thriller vagy dráma és természetesen zseniális. Talán ezt a filmet sem túlzás a legjobbak között emlegetni. ’76-ban pedig sikeresebb is volt, mint két évvel korábban Az ördögűző, mert habár négy jelölésig jutott, abból hármat haza is vihettek a készítők. A hang, a filmzene és a vágás kategóriákban nem talált legyőzőre, persze ezen nincs is mit csodálkozni.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Pofátlanság és hiba volna lehagyni egy ilyen tízes listáról az Alient is. Ridley Scott filmje a két jelölésből az effektekért részesült megérdemelt díjazásban. A film három folytatást is megélt, sőt ugye szegről-végről talán a Prometheust is ide sorolhatjuk. Arról a patent hírről pedig ne feledkezzünk meg, hogy a széria folytatást kap Neil Blomkomp rendezésében.

A légy (1986)

A biohorrorok atyjaként is tisztelt David Cronenberg talán A légy című filmjével ért fel a csúcsra, na persze annak előtte és utána sem kellett díjakért a szomszédba mennie. Igaz A légy esetében a díjat nem is ő kapta, hanem Chris Walas és Stephan Dupuis, akik smink kategóriában találtattak a legjobbnak, joggal.

Tortúra (1990)

Stephen King regénye alapján, William Goldman forgatókönyve után és Rob Reiner rendezésében készült el a Tortúra, amelyben Kathy Bates zseniálisat alakított. Jelenléte a vásznon egyszerre volt imádnivaló és félelmetes, biztosítva, hogy fészkelődés nélkül ne jusson az ember a film végére. Ezek után nem is csoda, hogy a színésznő a legjobb főszereplőnőnek járó szobrocskával térhetett haza az Oscar-gála után.

A bárányok hallgatnak (1991)

A bárányok hallgatnak nem is horror. Tény. Viszont nyert öt Oscart. Az is tény. Egy valamire való horrorblogon pedig érdemes lépten-nyomon megemlíteni, pláne ha lehetőség van rá.  Thomas Harris regénye adta az alapokat, amiből Ted Tally írt forgatókönyvet, hogy aztán Jonathan Demme vászonra álmodja az egészet. Ők mindketten megkapták a maguk kis aranyszobrocskáját, de a két főszereplő Jodie Foster és Anthony Hopkins sem úszta meg és ha már így történt, akkor talán egyenes ágon járt ezek mellé a legjobb filmnek dukáló Oscar-szobor is. A vágás és hang kategóriákban nem sikerült győzedelmeskedni, no de annyi baj legyen.

Drakula (1992)

Bram Stoker regényét számos alkalommal dolgozták fel, karakterét, Drakulát több formában is vászonra álmodták, a legsikeresebb viszont ezek közül a Francis Ford Coppola-féle 1992-es változat volt, legalábbis a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szerint. A végeredmény látványtervezésben majdnem, jelmeztervezésben, hangeffektekben és a sminkben vitte a legjobbnak járó aranyat.

Jurassic Park (1993)

Megint egy film, ami a horror jelzőt nem igazán rángathatja magára, de helye van a listán. Egyrészt azért, hogy újfent meg tudjam említeni, hogy idén jön a 4. rész, másrészt pedig azért, mert egy velociraptor legalább annyira kellemetlen vacsoravendég tud lenni, mint Jason Voorhees.  A Jurassic Park természetesen a hang, a hangeffektek és a vizuális effektek terén volt kiemelkedő, a díjakat is ezen kategóriákban habzsolta.

Az Álmosvölgy legendája (1999)

Tim Burton egy bohém zseni, már ránézésre is, a kócba rendezett fürtök mögött viszont ördögi fantázia bújik meg. Mondjuk erre hivatkozni Az Álmosvölgy legendájánál nem a legjobb, hiszen itt a történet adott volt, de mégis csak Burton volt, aki levezényelte. A díjak egyébként fényképezés, látványtervezés és jelmeztervezés téren tódultak.

A lista most egy tízes felsorolás, de akár dupla ilyen hosszú is lehetett volna, hanem vagyok lusta, így viszont legalább jövőre is marad néhány érdekesség. 

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr407204321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.02.24. 22:11:02

A légy sminkjei csodálatosak, ahogy halad előre az átalakulás. A mai napig etalon nekem a szörnyfigurák között.

süti beállítások módosítása